Polské služby zmařily společnou sabotážní operaci Ruska a Běloruska

11. 9. 2024

čas čtení 1 minuta
Polské tajné služby zabránily společné sabotážní operaci Ruska a Běloruska zaměřené na destabilizaci Polska, řekl vicepremiér Krzysztof Gawkowski. Podle něj hackeři operující z území Běloruska hackovali zdroje polských vládních institucí a státních společností plnících vojenské zakázky.

"Běloruské a ruské tajné služby sledovaly konkrétní cíle - vymáhání informací, vydírání jednotlivců a organizací, stejně jako vedení skutečné kybernetické války," řekl ministr. Dodal, že zdroje polských vládních agentur a společností jsou denně vystaveny více než tisícovce kybernetických útoků.

Gawkovskij také obvinil Rusko ze sabotážních akcí na území Polska a poznamenal, že po zahájení totální invaze na Ukrajinu ruské speciální služby aktivně shromažďují informace o dodávkách zbraní Kyjevu.

Na začátku května vydaly EU a NATO společné prohlášení, v němž uvedly, že Moskva provádí "nepřátelské aktivity" v kybernetickém prostoru proti Německu a České republice. Evropská unie a aliance tuto "kybernetickou kampaň" důrazně odsoudily a připomněly, že podobné útoky byly již dříve zaznamenány v Polsku, pobaltských státech, na Slovensku a ve Švédsku. Odpovědnost za ně byla připsána hackerské skupině APT28 (Fancy Bear), napojené na ruské speciální služby. Aliance slíbila, že bude kolektivně i individuálně čelit kybernetickým hrozbám a zdůraznila, že takové akce Moskvy neovlivní podporu Ukrajiny.

Na konci května generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že aliance by mohla uplatnit článek 5 Severoatlantické smlouvy v případě rozsáhlých kybernetických útoků Ruska proti jedné z členských zemí. Podle článku 5 je útok na jednoho z členů NATO považován za útok na celou alianci, což dává právo na odvetná opatření, včetně vojenské akce.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
734

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2024