Země žen. Proč muži v Rusku umírají mladí a jak válka tento problém zhoršuje

11. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Vzhledem k válce a dalším společenským traumatům v Sovětském svazu je podíl mužů v populaci Ruské federace nižší než u žen než téměř v kterékoli jiné zemi na světě. A rozdíl mezi průměrnou délkou života mužů a mužů žen je také extrémně vysoký, říkají ruští demografové.

Mezi lety 2006 a 2021 tyto rozdíly začaly zmenšovat; ale se zahájením Putinovy rozšířené války na Ukrajině a jak bojem, ztrátami, které vyprodukovala, a toxickým mužským chováním, včetně zvýšené konzumace alkoholu v souvislosti s válkou, se oba typy mužské nedostatečnosti opět rozrostly.

V roce 2020 ženy tvořily 54 % populace Ruské federace, zatímco muži tvořilo pouze 46 %; a ženy přežívaly muže v průměru o 10 let. Nyní nová data ukazují, že podíl žen v populaci roste a rozdíl v očekávané délce života mezi oběma pohlavími také. Nyní je opět více než 11 let.

Mnoho lidí nadále obviňuje za tyto vzorce události 20. století. Nezávislý moskevský demograf Alexej Rakša říká, že jde o omyl. Dnešní rozdíly mezi pohlavími odrážejí jak úmrtí ve válce na Ukrajině, tak i ve větší míře, říkají jiní, rizikovější mužské chování, včetně nadměrné konzumace tvrdého alkoholu ve formě vodky nebo samohonky.

Alkohol v současné době stojí za "ne méně než 150 000 až 200 000 úmrtími v Rusku rok, říká Rakša, "a asi 80 % z nich jsou muži", kteří pijí v reakci na absenci toho druhu možností, které existují v jiných společnostech, tj. které povzbuzují muže, aby pili stále méně a více se starali o zdraví.

I kdyby válka brzy skončila a ruská vláda přestala podporovat rizikové mužské chování, říkají ruští demografové, jako je Rakša, pravděpodobnost, že některý z genderových rozdílů v ruské demografii se v příštích několika příštích letech změní je velmi nízká.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
791

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2024