Rusko způsobilo požár továrny v Berlíně jako součást hybridní války proti Evropě, uvádí zpráva

26. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Německá policie se domnívá, že požár způsobila technická závada, ale bezpečnostní činitelé obviňují Rusko, píší Nette Nöstlinger a Jürgen Klöckner.

Ruští sabotéři, kteří se snažili narušit dodávky kriticky důležitých zbraní a munice na Ukrajinu, zapálili továrnu na kovy patřící výrobci zbraní Diehl v Berlíně, uvedli západní bezpečnostní představitelé.

Západní zpravodajské agentury, včetně těch německých, stále častěji varují před špionážními a sabotážními hrozbami ze strany zahraničních protivníků, jako je Rusko. Údajný žhářský útok ze začátku května by mohl být posledním ze série takových incidentů, uvedl deník Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované bezpečnostní činitele.

"Rusko testuje limity článku 5, aby vyvolalo nejistotu," řekl serveru Politico Roderich Kiesewetter, politik německých křesťanských demokratů, s odkazem na povinnost každé členské země NATO vystoupit na obranu v případě napadení.

"Už dlouho je jasné, že Rusko vede hybridní válku proti evropským zemím, včetně Německa," dodal.

Německá policie uvedla, že vyšetřování stále probíhá a že "v této fázi se předpokládá, že příčinou požáru byla technická závada".

Thomas Hör, generální ředitel společnosti Diehl Metal Applications, řekl minulý týden berlínské televizi RBB, že ke stejnému závěru dospěla i pojišťovna proti požárům.

Podle WSJ ale za ohněm stáli zkušení profesionálové. Rusko stále častěji verbuje civilisty, převážně zločince, prostřednictvím Telegramu, aby prováděli takové útoky, uvedl bezpečnostní činitel. Tito lidé jsou placeni v kryptoměnách a někteří si ani nemusí být vědomi toho, že pracují pro Rusko, uvádí zpráva.

"Je to jako zakázková ekonomika pro sabotáže a teror – pachatelé jsou rekrutováni jako řidiči Uberu, ale efekt je často stejný jako při využívání profesionálů," citoval WSJ nejmenovaného vysoce postaveného západního bezpečnostního činitele.

Německý deník Bild minulý týden informoval, že zahraniční zpravodajská služba informovala německé tajné služby o konkrétních náznacích zapojení Ruska do vypuknutí požáru v továrně.

Ale odposlechy komunikace, které poskytly důkazy o zapojení Ruska, nebyly u německých soudů přípustné, řekli WSJ dva němečtí představitelé, což úřadům zabránilo jasně připsat útok a zahájit trestní stíhání.

Požár vypukl na začátku května a podle společnosti způsobil škody za desítky milionů eur. Více než 200 hasičů bylo na místě během několika dní, aby požár uhasili, ale technická místnost ve druhém patře tovární budovy shořela do základů, uvedla RBB.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1499

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2024