Ruská agrese na Ukrajině. Svět by se neměl nechat zmást žádným taktickým krokem Ruska, podporovaným Čínou

20. 3. 2023

čas čtení 15 minut
- USA varují svět, aby se nenechal zmást Siovým "mírovým" návrhem během jeho setkání s "drahým přítelem" Putinem

Antony Blinken varuje, že čínské návrhy by mohly být "zdržovací taktikou" na pomoc ruským jednotkám na Ukrajině.

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku tento týden poté, co mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina, naznačuje, že Peking si nemyslí, že by Kreml měl být pohnán k odpovědnosti za svá zvěrstva na Ukrajině, dodal Blinken.

 BREAKING: Chinese leader Xi Jinping has landed in Moscow to meet with Vladimir Putin.


- Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Moskvy na svou první návštěvu Ruska za poslední čtyři roky. Díky této státní návštěvě se čínský vůdce stal prvním světovým lídrem, který se setkal s Vladimirem Putinem od doby, kdy Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal na ruského prezidenta zatykač. Dvojice v pondělí vedla neformální rozhovory, formálnější jednání budou následovat. Očekává se, že oba lídři podepíší společné prohlášení.

Před cestou Putin v novinovém článku zveřejněném v Číně pochválil Siho jako "starého dobrého přítele", zatímco Si v ruském deníku napsal, že jeho cesta do Ruska má za cíl posílit přátelství mezi oběma zeměmi, a vyzval k "pragmatismu" v otázce Ukrajiny.

Rusko a Čína "sdílejí stejné nebo některé podobné cíle", řekl Si Putinovi během pondělních neformálních rozhovorů v Kremlu. Státní tisková agentura Tass po jeho příjezdu uvedla, že Si řekl, že "Čína a Rusko jsou dobrými sousedy a spolehlivými partnery". Si také Putinovi řekl, že si je jistý, že ruský lid podpoří Putina v prezidentských volbách v roce 2024, ačkoli se veřejně nevyjádřil, že bude usilovat o další funkční období.

Putin Siovi řekl, že vítá návrh Pekingu na ukončení "akutní krize" na Ukrajině a že tento plán vnímá s respektem. "Víte, že jsme vždy připraveni k jednání, a budeme diskutovat o všech těchto otázkách včetně vašich návrhů," řekl ruský vůdce svému čínskému protějšku v Kremlu.

- Jakýkoli budoucí mírový plán musí vyžadovat, aby Rusko stáhlo své vojáky ze všech ukrajinských území, zopakoval tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Vzorec pro úspěšnou realizaci čínského "mírového plánu" musí zahrnovat obnovení "svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti" Ukrajiny, napsal Danilov na Twitteru.

- Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) prohlásil, že svět musí "mít výdrž" k prosazení mezinárodního práva tím, že bude soudit osoby obviněné z válečných zločinů na Ukrajině, čtyři dny poté, co soud podnikl kroky proti Vladimiru Putinovi. Karim Khan také vyzval Kreml, aby umožnil návrat domů ukrajinským dětem uneseným do Ruska poté, co jeho soud vydal zatykač na Putina a ruskou komisařku pro děti Marii Lvovou-Belovou s odůvodněním, že dohlíželi na násilné přemístění tisíců dětí.

- Země EU se dohodly na plánu poskytnout Ukrajině v příštím roce 1 milion dělostřeleckých granátů tím, že sáhnou do vlastních zásob a spojí se k nákupu dalších. Všechny podrobnosti nebyly bezprostředně k dispozici, ale plán schválený ministry vycházel z návrhu šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borella vydat 1 miliardu eur na granáty ze zásob a další 1 miliardu eur na společné nákupy.

- USA pošlou Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě 350 milionů dolarů, oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Nejnovější balík pomoci zahrnuje velké množství různých druhů munice, například raket pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (Himars), uvedl Blinken v prohlášení.

- Putin v pondělním projevu před setkáním s čínským prezidentem Si uvedl, že prohloubení vazeb mezi Moskvou a africkými zeměmi je pro Kreml klíčovým cílem. V televizním projevu k delegátům rusko-africké parlamentní konference Putin rovněž uvedl, že Rusko bude africkým zemím poskytovat obilí zdarma, pokud nebude v květnu prodloužena černomořská dohoda o dodávkách obilí.

- Představitelé ukrajinské pravoslavné církve spřízněné s Moskvou a patriarchou v pondělí dorazili do blízkosti ukrajinské prezidentské administrativy, aby se pokusili setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Církev je pod tlakem od listopadu poté, co ukrajinské bezpečnostní služby zahájily řadu vyšetřování církve s tím, že ji podezřívají z šíření prokremelských narativů. Vedoucí představitelé církve tvrdí, že si chtějí se Zelenským vyjasnit svůj proukrajinský postoj.

- Zaměstnancům Kremlu zapojeným do kampaně Vladimira Putina za jeho znovuzvolení prezidentem v roce 2024 bylo podle zprávy zakázáno používat telefony iPhone kvůli obavám, že tato zařízení jsou zranitelná vůči západním zpravodajským službám.

- Rusko a Čína "sdílejí podobné cíle", řekl Si Putinovi

Čínský prezident Si Ťin-pching řekl Vladimiru Putinovi, že Moskva a Peking "sdílejí podobné cíle", a během neformálního setkání v Kremlu označil ruského vůdce za svého "drahého přítele".

Si Putinovi řekl:

Je pravda, že obě naše země sdílejí stejné nebo některé podobné cíle. Vynakládáme úsilí o prosperitu našich zemí ... můžeme spolupracovat a pracovat společně na dosažení našich cílů."

Si rovněž řekl, že si je jistý, že ruský lid podpoří Putina v prezidentských volbách v roce 2024, ačkoli ten veřejně neprohlásil, že bude usilovat o další funkční období.

Když byla Siova slova přeložena do ruštiny, Putin se podíval svému čínskému protějšku do očí a krátce se usmál. Putin během setkání použil vůči svému hostu také výraz "drahý příteli".

Dvojice má dnes večer povečeřet a zítra vést oficiální rozhovory. Jídelníček zahrnuje bliny s křepelkami a houbami, polévku z jesetera, sorbet z granátového jablka, nelmu - arktickou rybu - se zeleninou, zvěřinu s třešňovou omáčkou, pavlovu a vína z ruského jižního Krasnodarského kraje.


- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell označil dohodu členských států bloku o plánu poskytnout Ukrajině 1 milion dělostřeleckých granátů za "historické rozhodnutí".

Ministři zahraničí a obrany EU, kteří se dnes sešli v Bruselu, schválili plán vycházející z Borrellova návrhu vynaložit 1 miliardu eur na granáty ze zásob a další 1 miliardu eur na společné nákupy.

Ministři jednali o plánu společného nákupu munice ráže 155 mm Evropskou obrannou agenturou se sídlem v Bruselu. Takový krok představuje významný moment pro EU, která má se společným nákupem vojenských dodávek jen omezené zkušenosti.

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že jeho země bude mezi těmi, kdo se k iniciativě společného nákupu připojí, a označil ji za "nové území" pro EU. Řekl: "Je to nová iniciativa:

Naším cílem musí být dodat na Ukrajinu významné množství munice do konce tohoto roku.

- Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan v dnešním projevu uvedl, že zatykač na prezidenta Vladimira Putina nevyprší, pokud a kdy skončí válka na Ukrajině.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Radio 4 v pořadu Today Khan uvedl: "Pro válečné zločiny neexistuje žádná promlčecí lhůta. To je jeden z principů Norimberku a jednotlivci - ať už jsou kdekoli na světě - si musí uvědomit, že zákon je přítomen a že s autoritou je spojena odpovědnost."

Zatykač na Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou zůstane do konce jejich života, "pokud se nepředstaví nezávislým soudcům soudu a soudci na základě podstaty věci nerozhodnou o zrušení případu", řekl.


- Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan prohlásil, že vydání zatykače na prezidenta Vladimira Putina kvůli údajným válečným zločinům je "pochmurnou" událostí a nikoli příležitostí k "triumfalismu". 

Khan vystoupil na setkání ministrů mezinárodní spravedlnosti v Londýně, aby požádal o další finanční prostředky na stíhání ruských válečných zločinů na Ukrajině, včetně možného stíhání Putina za dohled nad únosy dětí z Ukrajiny do Ruska. Prohlásil: "Je to opravdu velmi smutná a chmurná událost, že soudci mezinárodního trestního soudu, jakéhokoli soudu, poprvé v historii považují za nutné vydat zatykač na vůdce a vysoké státní úředníky stálého člena Rady bezpečnosti OSN).

  
V pátečním prohlášení Khan uvedl, že incidenty identifikované jeho úřadem zahrnují "deportaci nejméně stovek dětí odebraných ze sirotčinců a dětských domovů".

Mnoho z těchto dětí bylo dáno k adopci v Rusku, uvedl a dodal, že Putin vydal dekret o urychleném udělení ruského občanství těmto dětem, což usnadňuje jejich adopci.

V dnešním projevu Khan řekl:

Říkám: "Vraťte děti, vraťte děti, sjednoťte děti. Pokud je na výrocích, že je to kvůli dětem, alespoň náznak pravdy, tak místo toho, abyste jim dávali cizí pasy, vraťte je do zemí, jejichž jsou státními příslušníky

- Vladimir Putin poskytne Si Ťin-pchingovi během státní návštěvy čínského vůdce v Rusku "vysvětlení" ohledně ruského pohledu na konflikt na Ukrajině, uvedl Kreml.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov během telefonátu s novináři uvedl, že oba prezidenti budou diskutovat o tématech mírového plánu pro Ukrajinu, který navrhla Čína.


- Putin vítá čínský plán na urovnání "akutní krize

Ve svém vystoupení v Kremlu Putin Siovi řekl, že vítá návrh Pekingu na ukončení "akutní krize" na Ukrajině a že na tento plán pohlíží s respektem.

Ruský vůdce svému čínskému protějšku řekl:

Víte, že jsme vždy připraveni k jednání a budeme diskutovat o všech těchto otázkách včetně vašich návrhů.

Řekl také, že Rusko "trochu závidí" Číně její rychlý rozvoj v posledních desetiletích.

- EU souhlasí s dodávkou 1 milionu kusů dělostřelecké munice na Ukrajinu

Členské státy EU souhlasily s dodávkou 1 milionu kusů dělostřelecké munice Ukrajině, potvrdil estonský ministr obrany Hanno Pevkur.

Pevkur to řekl novinářům na okraj jednání se svými protějšky z EU v Bruselu:

Dosáhli jsme politického konsensu ohledně zaslání 1 milionu kusů munice ráže 155 mm na Ukrajinu.

Střely budou odeslány do 12 měsíců, uvedl a dodal, že je třeba vyřešit "mnoho, mnoho" detailů, ale že "nejdůležitější je, že jsme tato jednání uzavřeli, a to mi ukazuje jednu věc: když je vůle, je i cesta."

- Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu, zopakoval požadavky Kyjeva, že jakýkoli budoucí mírový plán musí vyžadovat, aby Rusko stáhlo své jednotky z celého ukrajinského území.

Vzorec pro úspěšnou realizaci čínského „mírového plánu“ musí zahrnovat obnovení „suverenity, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny“, píše Danilov.

- Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko řekl, že Kyjev očekává, že Čína využije svého vlivu na Rusko k ukončení války.

Prohlášení pokračovalo:

Očekáváme, že Peking využije svého vlivu na Moskvu, aby ukončil agresivní válku proti Ukrajině.

Ukrajina je „připravena zapojit se do užšího dialogu s Čínou za účelem obnovení míru na Ukrajině v souladu se zásadami zakotvenými v Chartě OSN a poslední rezoluci [Valného shromáždění OSN] k této záležitosti,“ dodal.

- Britská vláda vyzvala Si Ťin-pchinga, aby vyzval Putina, aby přestal „bombardovat ukrajinská města, nemocnice a školy“

Downing Street řekl, že čínský prezident Si Ťin-pching by měl využít své státní návštěvy v Moskvě, aby vyzval prezidenta Putina, aby „přestal bombardovat ukrajinská města, nemocnice, školy“.

Řekl to mluvčí britského premiéra:

Čína již dříve hovořila o důležitosti respektování suverenity a územní celistvosti na Ukrajině.

Byli bychom rádi, kdyby se prezident Si Ťin-pching zastával tohoto bodu, když bude mluvit s Putinem.

Tato válka a její útok na ukrajinskou suverenitu by dnes mohl skončit, pokud by Rusko stáhlo své jednotky z Ukrajiny.

Doufáme tedy, že prezident Xi využije této příležitosti k nátlaku na prezidenta Putina, aby přestal bombardovat ukrajinská města, nemocnice, školy a zastavil některá z těchto zvěrstev, která jsme denně svědky.


- Zaměstnanci Kremlu zapojené do prezidentské kampaně za znovuzvolení Vladimira Putina v roce 2024 mají podle zprávy zakázáno používat své iPhony kvůli obavám, že zařízení jsou zranitelná vůči západním zpravodajským agenturám.
)
Představitelům vnitřní politiky ruské prezidentské administrativy, veřejných projektů, státní rady a IT oddělení hrozí 1. dubna termín na výměnu telefonů, uvedl deník Kommersant s odkazem na nejmenovaný zdroj.

Byl citován jeden úředník, který řekl:

S iPhonem je konec. Buď to vyhoďte nebo dejte dětem. Všichni to budou muset udělat v březnu.

Kreml věří, že iPhony jsou náchylnější k hackování a špionáži ze strany západních specialistů než jiné smartphony.

Úředníci byli vyzváni, aby nahradili své iPhony Androidy nebo jejich čínskými či ruskými analogy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz ohledně zprávy novinářům řekl:

Ať jsou jakékoli, není v tom žádný rozdíl. Jakýkoli smartphone je docela transparentní mechanismus, bez ohledu na operační systém, Android nebo iOS. Samozřejmě se nepoužívají pro úřední účely.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k dodání většího množství dělostřelecké munice pro Kyjev „co nejrychleji“, když se ministři EU sejdou v Bruselu, aby se pokusili dokončit plán zásobování jeho země tolik potřebnými dělostřeleckými granáty.

- Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že zahájil trestní řízení proti prokurátorovi a soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, kteří v pátek vydali zatykač na Vladimira Putina za dozor nad únosy ukrajinských dětí.

Výbor uvedl, že zatykač ICC byl „zjevně nezákonný, protože neexistují žádné důvody pro trestní stíhání“.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3367

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2023