"Do roka bude v háji". Britský tisk o Johnsonově pyrrhickém vítězství

7. 6. 2022

čas čtení 6 minut
Poté, co 41 % jeho vlastních poslanců hlasovalo pro jeho odvolání, se za Borise Johnsona postavily jen dva nejpravicovější bulvární tituly
 
Zatímco Česká televize zavádějícím způsobem "informuje", že Johnson hlasování o důvěře "vyhrál", situace je zjevně mnohem složitější.

Z titulních stran mnoha novin po dramatické noci krvavého boje v  Konzervativní straně ve Westminsteru hledí z titulních stran strašidelně vyhlížející Boris Johnson

Na titulních stránkách novin jsou fotografie Johnsona, odváženého z Dolní sněmovny zpět do Downing Street poté, co vyhrál hlasování konzervativních poslanců  o nedůvěře  v jeho vedení poměrem hlasů 211 ku 148.

Ačkoli toto vítězství označil za rozhodující a slíbil, že bude ve vládě "pokračovat", reakce některých novin podporujících konzervativce naznačuje, že se mu v dohledné době nepodaří udělat tlustou čáru za svými problémy způsobenými  Partygate.

 
"Zraněný vítěz," píší Timesy vedle obrázku Johnsona, který se zdá být až děsivě podobný slavnému obrázku Margaret Thatcherové odvážěné z Downing Street poté, co byla svržena při stranickém puči konzervativců

List dodává, že pro Johnsona to byl horší výsledek, než se očekávalo, a nadhazuje další paralelu s Thatcherovou, když konstatuje, že proti ní hlasoval stejný podíl poslanců jako proti jejímu současnému skandály sužovanému nástupci. Ta o dva dny později odstoupila.

 

Deník Daily Telegraph na titulní straně píše: "Prázdné vítězství trhá konzervativce na kusy"
a přináší vedlejší titulek, podle něhož byla Johnsonova autorita "rozdrcena", protože rebelové stále  krouží kolem něj, aby ho dorazili.
 

Všichni komentátoři tohoto konzervativního listu přinášejíi zatracující verdikt nad Johnsonovými vyhlídkami na vedení strany do budoucna, přičemž Tim Stanley jednoduše prohlašuje: "Premiér je na odpis."


Deník Financial Times rovněž naznačuje, že premiér je hlasováním silně poškozen, a jeho hlavní titulek zní: "Johnson zraněn při hlasování o důvěře, vzbouřilo se  41 % konzervativních poslanců".


Deník Mirror prohlašuje "Mejdan ti skončil, Borisi" a uvádí, že premiér utrpěl "brutální útok" z vlastní strany "a je varován, že do roka bude pryčí".

Guardian píše: "Premiér  po ponížení při hlasování lpí na moci" a komentátor Martin Kettle konstatuje:   "Je nenapravitelně poškozen. Z takových věcí se politici nevzpamatovávají."

Deník The i na titulní straně píše "Zraněný Johnson v ohrožení" a uvnitř jeho politický redaktor Paul Waugh uvádí, že Johnson je "nemocným mužem Downing Street, který infikuje všechny kolem sebe".
Také deník Metro si myslí, že je čas, aby Johnson odešel: "Strana  s Borisem skončila".
 
Premiér má však v některých novinách stále vzdorovitou podporu svých roztleskávačů. Daily Mail, list, který odráží obavy některých toryů, že odchod Johnsona je volební sebevraždou, posměšně publikuje červené tlačítko s nápisem "Lib Dems Labour SNP" a píše: "Poslanci stiskli tlačítko sebedestrukce tím, že otevřeli dveře usmívající se Starmerově koalici chaosu". Pod ním je hlavní titulek: "Boris slibuje: Budu pokračovat".
 
Premiér má však stále vzdorovitou podporu svých roztleskávačů.. Daily Mail odráží obavy některých konzervativců, že odchod Johnsona je volební sebevraždou. Publikoval posměšné červené tlačítko s nápisem "Lib Dems Labour SNP" a píše: "Poslanci stiskli tlačítko sebedestrukce tím, že otevřeli dveře usmívající se Starmerově koalici chaosu". Pod tím je hlavní titulek: "Boris slibuje: "Budu pokračovat".


Deník Express se také snaží naladit na optimistickou notu titulkem, který zní: "Boris: Povedu stranu k vítězství".
 

Deník The Sun útočí titulkem "Noc blonďatých nožů", podle níž Johnsonovi "vrazilo nůž do zad 148 poslanců".


Ve Skotsku Herald píše: "Je zraněný a oslabený, ale Johnsn tvrdí, že zůstane ve funkci".


Glasgowský deník The Record se na titulní straně rozhodl Johnsonovi vrátit jeho vítězný volební slogan: "Realizujte Borexit!"

Severoanglický deník Northern Echo píše: Boris hodlá pokračovat (zatím)" 


Newcastle Journal se ptá: "Je na odchodu?".




1
Vytisknout
6938

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022