19437

Vizitka indolentního Fialy: Plný Václavák proruských Chcimírů

13. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Vláda nedávno zrušila i samotný horkou jehlou šitý úřad s nedostatečnými pravomocemi, který měl bojovat proti proruským dezinformacím. Podle premiéra Fialy prý ČR "nepotřebuje" akční plán boje s tímto fenoménem. - První výsledky soustavného zpochybňování ruské dezinformační války ze strany ODS se mezitím dostavují. V sobotu se sešlo na akci populistické strany PRO plné Václavské náměstí radikalizovaných čechyčechů, často s otevřeně nesenými ruskými symboly. A na řadě míst po republice proběhly ještě menší doprovodné akce. 

Rozhovor Britských listů 581. Co čeští oligarchové za úřadování Petra Pavla?

12. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Nezdá se, že stabilní budoucnost české demokracie byla v nadcházejícím období pevněji zajištěna. Navzdory odchodu Václava Klause a Miloše Zemana je destabilizující vliv českých oligarchů, ovládajících politiky, stále velmi silný. O tom hovoří Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 17. března 2023.

 19683

Odlesňování v Brazílii v únoru dosáhlo rekordů

13. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Odlesňování v brazilské Amazonii a křehké savaně Cerrado dosáhly v únoru rekordních hodnot, podle vládních údajů zveřejněných v pátek, což ukazuje, jakým problémům čelí prezident Luiz Inacio Lula da Silva, aby zvrátil narůstající ničení životního prostředí.

Rozhovor Britských listů 580. Proměňuje se Česko v monarchii?

11. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

S historikem a teologem Richardem Vlasákem o inauguračním ceremoniálu, jak o něm informovaly pražské sdělovací prostředky, zejména Česká televize, hovoří Jan Čulík. Proměňuje se Česko v monarchi a udělala média z Petra Pavla novopečeným králem české země? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od úterý 14. března 2023.

Může demokracie v ČR skutečně ustát tuto míru nespokojenosti?

12. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

A je opravdu řešením vysmívat se těmto lidem, že jsou blbí?





 20066

Případ Lineker: Není divu, že se dnešní britští "konzervativci" cítí ohroženi

13. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Aktualizace: BBC ustoupila a Lineker bude o víkendu znovu moderovat Match of The Day. BBC požádá "nezávislého analytika", aby revidoval její zásady nestrannosti.


***

Když se neslušným populistům postaví lidé, kteří jsou slušní a zároveň populární, populističtí konzervativci si najednou uvědomí, že jsou v nebezpečí


Byla to jakási ChatGPT verze pořadu BBC Match of the Day. Šlo o balíček nejzajímavějších momentů sestávající ze slabých chvil. Žádné titulky, žádná znělka, žádné rozhovory s manažery nebo hráči. Žádný komentář, žádná střízlivá analýza Alana Shearera, žádné srdečné kdákání Iana Wrighta a samozřejmě chyběly i bonmoty  Garyho Linekera, čímž se dostáváme k hrdinovi tohoto příběhu, píše Hannah Jane Parkinson.

Když minulý čtvrtek na Twitteru Lineker napsal, že "směšně nepřiměřená" hádka kvůli jeho kritickým výrokům k imigrační politice ministryně vnitra Suelly Bravermanové "polevuje", nemohl se mýlit víc. Od chvíle, kdy BBC oznámila, že "Lineker z pořadu dočasně odešel", je tento debakl BBC nepřetržitě na titulních stranách novin.

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 578. Raději nepište v ČR na zdi nic demokratického

4. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Amerického performera Davida Franklina dlouhé měsíce šokoval na pražské zastávce K Barrandovu nápis Čechy Čechům. Doslova vnímal, jak se zarývá cestujícím do mozku. Proto si dovolil tento nápis na zdi doplnit a poopravit demokratickým komentářem. Policie ČR mu za to dala pokutu 5000 Kč, přestože svůj nápis smazal. Chtěla, aby nápis Čechy Čechům na zmíněné zdi zachoval. O této pozoruhodné zkušenosti s Davidem Franklinem mluví Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 10. 3. 2023.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské ministerstvo obrany zřejmě záměrně nechává zabíjet v Bachmutu wagnerovce

13. 3. 2023

čas čtení 9 minut

- Wagnerovy jednotky poslány na smrt do Bachmutu: ISW

Konflikt mezi ruským ministerstvem obrany a finančníkem skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem pravděpodobně vyvrcholil, protože v bojích v Bachmutu zemřely tisíce bojovníků.

Podle analýzy Institutu pro studium války (ISW) ruské ministerstvo obrany (MO) "v současné době upřednostňuje eliminaci Wagnera na bojištích v Bachmutu", z čehož usuzuje, že zpomaluje jeho postup v oblasti.

Uvedla, že konflikt začal, když Prigožin vedl "neutuchající pomlouvačnou kampaň" proti vysokým představitelům ruské armády, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova.

Nyní, když se skupině nepodařilo vykázat pokrok, se domnívá, že představitelé ruského MO "využívají příležitosti a záměrně vynakládají elitní i odsouzené síly Wagnera v Bachmutu ve snaze oslabit Prigožina a zmařit jeho ambice na získání většího vlivu v Kremlu".

ISW se domnívá, že ruského prezidenta Vladimira Putina pravděpodobně "znepokojily" Prigožinovy politické ambice v říjnu loňského roku.

    Putin pravděpodobně zabránil ruskému MO v přímém útoku na Prigožina, ale místo toho vytvořil podmínky, v nichž by ruské vojenské vedení mohlo znovu získat větší autoritu. Takové podmínky pravděpodobně ohrožovaly Prigožina, který začal zesilovat svou kritiku ruského MO a dále prohluboval konflikt mezi Vagnerovými silami a vojenským vedením.

 20069

Civilizace je když

13. 3. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


O civilizaci se dočteme, že tento výraz pochází z latinského slova pro měšťana nebo občana (civis). Je to pojem označující vysokou úroveň duchovního a materiálního pokroku živočichů.

No, nazdar. Vysokou úroveň duchovního a materiálního pokroku živočichů posuzuje však jenom jeden živočich, totiž člověk moudrý moudrý (homo sapiens sapiens), a to z hlediska svých bezbřehých sobeckých zájmů.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 579. Je posedlost české vlády jadernou energetikou cesta do pekla?

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Podobně jako v jiných oblastech, i v oblasti energetiky je, zdá se, česká vláda zaseklá v zastaralých konceptech z dávné minulosti. Jakoby v energetické strategii napodobovala chování někdejšího komunistického režimu. Jan Čulík o tom hovoří s energetickým expertem Edvardem Sequensem z organizace Calla. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. března 2023.

 20068

MMF: Ruská ekonomika bude po roce 2023 čelit "destruktivním" následkům

13. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Lednové rozhodnutí MMF navýšit prognózu ruského HDP v roce 2023 na +0,3 % vyvolalo velkou kritiku. Takové hodnocení se ale vysvětluje tím, že se Moskvě podařilo přesměrovat toky ropy z Evropy do jiných zemí a v budoucnu budou důsledky války rozpoutané na Ukrajině pro Rusko "velmi destruktivní", vysvětluje Kristalina Georgievová, generální ředitelka fondu.

Rozhovor Britských listů 577. Končí v Izraeli demokracie?

3. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



V Izraeli se dostala k moci ultrapravicová vláda. Nejenže vyvolává konflikty s Palestinci, ale zároveň usiluje o vážné oslabení demokracie likvidací nezávislého soudnictví. Proti tomu se konají obrovské demonstrace. Ale budou úspěšné? O situaci v Izraeli mluví Albín Sybera s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. března 2023.

 20066

Tlak na předsedu správrní rady BBC kvůli suspendování Garyho Linekera roste

13. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Vedení BBC se snaží vyřešit spor o nestrannost moderátora fotblového pořadu Match of the Day. Vysoce postavení konzervativci přestali šéfa správní rady BBC Richarda Sharpa podporovat v otázce nestrannosti.
 
Vedení BBC se snaží napravit vztahy s Garym Linekerem a odvrátit vzpouru svých zaměstnanců a doufá, že by se moderátor mohl vrátit do funkce do příštího víkendu.

Předseda správní rady BBC Richard Sharp v neděli večer bojoval o svou budoucnost.

Generální ředitel korporace Tim Davie se vrátil z USA na krizové jednání před pondělní interní schůzkou, která by podle jednoho zdroje z vysílání mohla být "masakrem", pokud nedojde k řešení v otázce Linekerova vyloučení z pořadu Match of the Day.

 19064

Zvrat v ruské zahraniční politice: "Katastrofa se stala v roce 2014, ne 2022"

13. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnoho lidí v Rusku i jinde rýsuje ostrý kontrast mezi roky 2014 a 2022, pokud jde o politiku Moskvy. Ale ve skutečnosti to, co Putin udělal v prvně uvedeném roce tím, že anektoval Krym, znamenalo mnohem důležitější zlom v jeho přístupu doma i v zahraničí a učinily události posledního roku téměř nevyhnutelnými, tvrdí Dimitrij Savvin.

 20067

Neal Ascherson: Skotská nacionální strana může po Sturgeonové čelit katastrofě. Ale plamen nezávislosti stále hoří

13. 3. 2023

čas čtení 12 minut

Obrázek z roku 2019: Vítejte ve Skotsku. Borisi, ty můžeš jít do prdele
 
"Chlípný a krvavý tyran, zabitý svými šlechtici v osmém roce své vlády." (Ane lecherous and bluidy Tyrant, slain be his nobillis in the viij yeare of his reign.) Tak to staré kroniky zaznamenávají o nemálo skotských králích. Nástupnictví u moci nebývalo ve Skotsku často hladkou záležitostí a soutěž o nástupnictví Nicoly Sturgeonové, ač nekrvavá, se odehrává v krajině plné nejistot, píše nestor britských komentátorů, Skot Neal Ascherson.

Kate Forbesová se Sturgeonové podobá svou odvážnou sebejistotou, nikoli však svou výrazně konzervativní politikou - daleko napravo od sturgeonovské sociální demokracie. Humza Yousaf, zkušený "kandidát kontinuity", je sympatický muž, který je poněkud nespravedlivě zesměšňován jako skutečný nekompetent (ačkoli čekací doby na operace jsou za jeho působení ve funkci ministra zdravotnictví příšerné - mnohem horší než v Anglii). Ash Reganová, zaostávající za ostatními dvěma, si užívá svobody kritizovat SNP a širší hnutí za nezávislost za nedostatek energie. Pokud by ona nebo Forbes zvítězili a stali se prvním ministrem, vládní koalice se Zelenými by se téměř jistě rozpadla. SNP by tak zůstala zdaleka největší stranou ve skotském parlamentu, ale chyběla by jí absolutní většina.

 19789

"Ruský dvouhlavý orel pochází od Tatarů"

13. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

V roce 1975 vyvolal kazašský spisovatel Olžas Sulejmenov v Moskvě bouři kritiky svou knihou AZ i Ja, která pojednávala o tureckém původu ruské kroniky Slovo o pluku Igorově. Nyní hrozí, že něco podobného udělá nová kniha kazaňských autorů o mongolských a turkických živlech v Moskevském knížectví.

 20066

To, co se nyní děje v Británii, nemá obdoby

12. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Vyhýbám se komentovat politiku, ale to, co se odehrává v posledních dvou dnech ve Velké Británii nemá obdoby, píše skladatel Alexander Goldscheider, žijící v Británii.

Když jsme do ní v roce 1981 emigrovali, byla zemí vzorové demokracie, kde svoboda slova byla neotřesitelná. Byli jsme nepříjemně překvapeni, jak nesnadné bylo získat azyl, nemohli jsme uvěřit, že naše děti nesměly po dobu jeho opět nečekaně dlouhého dvouletého vyřizování chodit do školy, ale byli jsme mladí, vše jsme přestáli a zvládli. Prvních pět let bylo nesnadných, ale žili jsme ve svobodné zemi a po přiznání statutu uprchlíků měli ve všem otevřené dveře a nepociťovali žádnou hořkost za dva, upřímně řečeno, docela dramatické a v mnohém ztracené roky.


 20066

Kontroverze ohledně Linekera hrozí svržením šéfů BBC a ohrožuje i plány konzervativců zakázat uprchlíkům vstup do Británie

11. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Foto: Fotbalový televizní komentátor Gary Lineker

Rozhlasová a televizní společnost BBC byla nucena zrušit své sportovní pořady,  předseda správní rady BBC i generální ředitel BBC čelí výzvám k rezignaci kvůli této krizi
 

Kontroverze, kterou vyvolalo  suspedování slavného fotbalisty a fotbalového komentátora  Garyho Linekera z BBC, se v sobotu večer vymkla kontrole a hrozila, že svrhne nejvyšší vedení korporace a dokonce zmaří část nové kontroverzní vládní azylové politiky.

 16951

Suspendování Garyho Linekera pro jeho kritiku fašizujícího jazyka britských konzervativních ministrů se stalo pro BBC obrovským skandálem

11. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Asociace sportovních novinářů Velké Británie podpořila sobotní stávku zaměstnanců BBC Sport ze solidarity s Linekerem.

V prohlášení na Twitteru uvedla, že "plně podporuje své členy a kolegy z oboru v otázce svobody projevu".

"SJA by ráda vyjádřila svou solidaritu v této záležitosti a bude nadále sledovat vývoj situace kolem BBC a Garyho Linekera," uvedla.BBC byla nucena zrušit nebo drasticky pozměnit veškeré své rozhlasové a televizní pořady o fotbale, neboť množství moderátorů a komentátorů v solidaritě s Linekerem odmítlo v pořadech BBC vystupovat.


Po pozastavení členství Garyho Linekera v BBC množství  moderátorů, moderátorek a spolupracovníků se o víkendu vzdali svých povinností v BBC.

    V pátek, kdy se televize snažila najít náhradu za Linekera pro jeho pořad  Match of the Day, oznámili Ian Wright a Alan Shearer, že ze solidarity s ním z tohoto pořadu  odcházejí.

    Pořad Match of the Day se bude v sobotu večer vysílat, ale bez moderátorů a komentátorů.

Podivný stát, Česká republika

11. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



 19544

Klamná fantasmagorie útěšné jednoty a pravdy v projevu prezidenta Pavla

10. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Našel jsem si čas a ze záznamu a v klidu jsem si pustil inaugurační projev pana prezidenta Pavla. Nejvíce ze všeho musím zdůraznit svou radost nad kontrastem mezi ním a Milošem Zemanem. Nicméně k projevu nechci být nekritický, ba jako svůj úkol v roli komentátora vnímám spíše vyhmátnutí možných problémů a nebezpečí než složení pajánu.

 19248

Otázky pro maňásky

10. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Po velmi, velmi dlouhém čase jsem nalezl kus pionýrské odvahy a duševně připraven zaprodat duši, připraven na politické tance neodpovědných politiků, jsem koukl na nedělní nekonečný pořad Otázky Václava Moravce. Další díl této české absurdní komedie si pustím až za další velmi dlouho, protože to, co jsem tam slyšel, to už další delší nechci slyšet. Tohle by si nedovolil leckterý komunistický papaláš, kdy za socialismu s lidskou maskou s nadšeným úšklebkem hovořil na tribuně o skvělých budoucích časech míru a přátelství. Tři hosté a jeden sudí předvedli výkon hodný mistrů stále se opakujícího ryze českého politického bizáru.

31324

O umění a umělé inteligenci

10. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem jsem poslouchal na Radiožurnálu rozhovor Lucie Výborné s Petrem Koubským o umělé inteligenci, která podle Koubského brzy nahradí většinu toho, čemu říkáme „kreativní duševní práce“, a která tak ukáže na to, co je skutečně kreativní, co nahradit nepůjde. Sám Koubský o své vlastní práci vědeckého novináře řekl, že bude nahrazena umělou inteligencí, tedy vlastně není kreativní.

 20052

Autolandia

10. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty


Čeká náš tuzemský automobilový průmysl osud Atlantidy? V tisku se objevují stále katastrofičtější zprávy o stavu tuzemského autoprůmyslu. Jedni mají hospodářské problémy a tím vyvolávají problémy dalších – subdodavatelů. A podle všeho za to může kde-kdo, jen ne nadnárodní automobilové korporace. S odkazem i na své minulé textíky bych si dovolil nesouhlasit.

 20045

BBC nebude vysílat dokument Davida Attenborougha o ničení přírody v Británii kvůli obavám ze záporné reakce pravičáků a britské vlády

10. 3. 2023

čas čtení 6 minut


 
Rozhodnutí zpřístupnit dokument o ničení přírody pouze na internetu rozzlobilo tvůrce programu.


BBC se rozhodla neodvysílat jeden díl nového stěžejního seriálu Davida Attenborougha o britské divoké přírodě, protože se obává, že by jeho témata o ničení přírody mohla vyvolat hněv konzervativních politiků a pravicového tisku.

Toto rozhodnutí rozzlobilo tvůrce pořadu a některé zasvěcené pracovníky BBC, kteří se obávají, že korporace podlehla tlaku lobbistických skupin s "dinosauřími zvyklostmi".

Tato informace ohledně potlačení Attenboroughova filmu  přichází v době, kdy byla jiná britská televizní hvězda, fotbalový moderátor Gary Lineker, odstraněn pod nátlakem vlády z televizní obrazovky, protože upozornil, že výroky britských ministrů v souvislosti s kontroverzní blokací příchodu uprchlíků do Británie jsou podobné tomu, jak mluvili nacisti v Německu ve třicátých letech.



 20055

Ranní provoz na magistrále znovu narušil protest za snížení rychlostního limitu

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 10. 3. 2023, 8:30

Již počtvrté během dvou týdnů pochodovali příznivci skupiny Poslední generace v ranní špičce pražskou magistrálou. Požadují snížení rychlostního limitu ve městě na 30 km/h. Protestu se dnes zúčastnilo třicet osm občanů. Policie dohlížela na poklidný průběh pochodu.

 20045

BBC pod tlakem Sunakovy vlády donutila populárního fotbalového komentátora k odchodu z vysílání, protože kritizoval fašizující jazyk ministryně

10. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Suspendování Garyho Linekera okamžitě vedlo k projevům solidarity ze strany Linekerových spolumoderátorů Iana Wrighta a Alana Shearera, kteří veřejně oznámili, že se sobotního pořadu nezúčastní.

Tváří v tvář této účinné stávce televizních komentátorů a neschopnosti najít ochotné náhradníky přijala BBC bezprecedentní rozhodnutí oznámit, že pořad o prvoligovém fotbale se bude v sobotu vysílat bez moderátorů a bez prezentace ve studiu. Bude obsahovat pouze záběry ze zápasů.

* * *

Bývalý slavný britský fotbalista a dlouholetý moderátor pořadu Match of the Day v televizi BBC přestane vystupovat ve fotbalovém pořadu, dokud nedojde k dohodě o jeho používání sociálních médií.
 


Gary Lineker se odejde  z moderování pořadu Match of the Day, dokud nebude dosaženo dohody o jeho používání sociálních médií.

Konzervativní britská vláda v této věci vyvinula nátlak na BBC poté, co Lineker zveřejnil sérii tweetů, v nichž kritizoval azylovou politiku Rishiho Sunaka a přirovnal jazyk používaný ministry k tomu, "který používalo Německo ve 30. letech".



Církev chce prodat park ve Vysočanech na stavbu bytů

10. 3. 2023

čas čtení 6 minut

“Chceme zachovat zahrady součástí parku, církev nás chce prodat, město pro nás nic nedělá” zní od obyvatel Vysočan 

Tisková zpráva 10. 3. 2023 

Na úterní zastupitelstvo městské části Praha 9 přišla kvůli zahrádkám ve Vysočanech řada obyvatel. Usilují o to, aby se z původně oplocené zahrádkářské kolonie stal veřejný prostor pro místní s komunitní zahradou, kterou by mohla využívat i nová škola. Místní spolek se o část zahrad staral už v minulých letech.

Střelba v Hamburku: útok v sále svědků Jehovových si v Německu vyžádal sedm mrtvých a desítky zraněných

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Kancléř Olaf Scholz odsoudil "brutální čin", policie pátrá po motivu masové střelby v severním městě
 


Německý kancléř Olaf Scholz odsoudil "brutální násilný čin" po střelbě, která si ve čtvrtek večer v centru Svědků Jehovových v Hamburku vyžádala nejméně sedm mrtvých a desítky zraněných. Policie uvedla, že střelec je pravděpodobně mrtvý a že motiv zůstává nejasný.

Scholz uvedl, že v myšlenkách je s oběťmi, zatímco společenství svědků Jehovových v Německu uvedlo, že jeho členové se stali terčem "strašlivého útoku".

 20002

Svět se Západu nevzdaluje

10. 3. 2023

čas čtení 10 minut

Spojené státy a Evropa několik věcí o globálních postojích vůči ruské válce na Ukrajině špatně pochopily, napsala Comfort Ero.

 19888

Období ofenzív: Co čekat na jaře na Ukrajině?

10. 3. 2023

čas čtení 17 minut

Na bojiště východní Ukrajiny přišlo s prvními březnovými dny vše pohlcující bahno. Videa nákladních vozidel a obrněných vozidel uvízlých v polích ohlašovala příchod doby, která je v ukrajinštině tradičně známá jako bezdorožje neboli "bezcestí", píše Francis Farrell.

 19952

Jak se po ukrajinském vítězství vyhnout nové válce

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Putinova válka proti Ukrajině trvá už více než rok. Počet obětí na obou stranách neustále roste, raketové útoky na ukrajinská města a zločiny spáchané ruskými vojáky způsobily smrt tisíců nevinných civilistů. Kvůli válce bylo více než 8 milionů lidí nuceno opustit zemi, píše český ministr zahraničí Jan Lipavský.

15835