Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším o tom, zda by v ČR měla být zrušena protiepidemická opatření. V rozhovoru s Bohumilem Kartousem o situaci před nadcházejícími volbami argumentuje Jan Hartl, zakladatel agentury Stem pro výzkum veřejného mínění, že obě opoziční koalice nemají žádný program a z toho profituje Babiš a jeho hnutí Ano, ne že by i on měl nějakou ucelenou strategii. Ani dva měsíce po přírodní katastrofě nezačala u Břeclavi oprava vysokonapěťového vedení. Že si děti v autoritářských společnostech musejí vybírat, zda dělat věci správně, nebo prostě jen dodržet mocenskou hierarchii, upozorňuje Karel Dolejší. Petr Haraším si všímá toho, co stojí za premiérovým absurdním tvrzením o "úspěšném" boji s COVIDem. O rozkladu vztahu mezi mládím a stářím uvažuje Jan Paul. A Soňa Svobodová představuje Knihu o staré Praze, včetně tematického kvízu.

Rozhovor Britských listů 421. Měla by se v ČR zrušit všechna protikoronavirová opatření?

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



S imunologem profesorem Václavem Hořejším mluví Jan Čulík o nejnovější koronavirové situaci v ČR a o vyhlídkách do budoucnosti. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. září 2021.

30776

OSN: Extrémní jevy způsobené klimatem od roku 1970 vzrostly pětinásobně a stály biliony dolarů

4. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Světová meteorologická organizace a Úřad OSN pro snižování rizika katastrof vydaly zprávu, podle níž za posledních 50 let 11 000 such, bouří, extrémních teplot a dalších extrémních jevů způsobilo 50% všech katastrof a tři čtvrtiny známých hospodářských ztrát v celkové výši 3,64 bilionu dolarů. Zahynuly při nich více než dva miliony lidí, píše Juan Cole.

 17678

U Břeclavi oprava vysokonapěťového vedení nezačala

3. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Obrázek 1 – Náhradní přenosová trasa je podle typického hluku zapnuta a nikdo na stavbě není

Je to již více než dva měsíce od havárie vedení zvn 400 kV u Břeclavi. Podívali jsem tedy znovu na místo nehody, co se tam děje, píše ing. Oldřich Maděra.

V Polsku zemřel druhý afghánský chlapec po požití jedovatých hub

4. 9. 2021

čas čtení 1 minuta


Šestiletý chlapec zemřel den poté, co jeho mladší bratr také zemřel po požití polévky z muchomůrky zelené

Druhé dítě z afghánské rodiny evakuované z Kábulu do Polska zemřelo po konzumaci polévky obsaující muchomůrku zelenou, kterou rodina nasbírala v lese nedaleko svého karanténního střediska

Šestiletý chlapec dostal nouzovou transplanaci jater, ale lékaři ho nedokázali zachránit. Jeho pětiletý bratr zemřel ve čtvrtek v hlavní polské dětské nemocnici ve Varšavě, kam byli odvezeni oba chlapci.

 16637

Druhá Babišovka aneb aneb opět jsme v tom kovidu bestoffní

3. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

 

 

Sleduji dění na covid mediální scéně. Sleduji detailně, pravidelně a každodenně. A bedlivě. Nejrozsáhlejší informace z domova i z ciziny poskytuje web Seznam, následují Britské listy, iROZHLAS a také Forum24 se snaží. Nejméně? Nejméně, kdo asi? Nejméně webplátek iDNES a jemu podobné a stále klesající Lidovky. Což přesně odráží stav covidu v Slezsku, Moravě i Čechách. Nezájem ze strany vládní a hlavně ze strany Babiše a jeho hnití ANO. Očkovací kampaň neexistuje, strategie se mění dle toho, jak trio hanebných prchajících panchartů páchá marketingově-populistická zvěrstva a nikoli dle toho, jaká je potřeba českého státu, natož obyvatelstva.

Monitor Jana Paula: O mládí a stáří

3. 9. 2021 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Mládí a stáří, dvě zcela odlišné životní etapy člověka, kdysi vzájemně iniciační. Vnímám stále kolem sebe zpohodlnělý vztah mladých ke starým lidem, u nichž to, co doposud fungovalo, je najednou jinak. Maminka začala blbnout, tak ji umístili do pečovateláku, aby měl táta klid. Výsledek? Dva lidé, kteří spolu během mnoha desítek let dokázali zestárnout, jsou náhle svého vztahu zbaveni pro pohodlí svých bližních. Jsou zbaveni možnosti potkat se i ve strastech, které s sebou staroba nese, jsou zbaveni možnosti spolu dožít.

 17684

Nejkrásnější galerie

3. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

 


Jestliže se vám naskytne příležitost alespoň na chvíli zavítat do hlavního města České republiky Prahy, určitě si nenechte ujít nádhernou procházku po nejmagičtějším a nejkrásnějším gotickém mostě na světě – Karlově mostě, o kterém se často hovoří jako o nejkrásnější galerii především barokních soch a sousoší pod širým nebem. A když se budete chtít dozvědět i něco více nejen o jeho první soše, ale vůbec o staré Praze, pak není nic snazšího než sáhnout po knize dvou pražských nakladatelství Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj, která nedávno vydala knihu již zesnulého Jiřího Horáka pod názvem Kniha o staré Praze. Spolunakladatelkou a současně i její redaktorkou je MgA. Jaroslava Jiskrová.

Paní Jiskrová, co vašeho manžela přimělo sednout za psací stůl a začít pracovat na této pozoruhodné knize?

Kvíz: Pražské zajímavosti

3. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

 

Česká republika, hovorově Česko, je celá křížem krážem protkána nekončícím množstvím architektonických skvostů. A zvláště pak její hlavní město Praha.Ke všem se vztahují i rozličné zajímavosti, se kterými se můžete prostřednictvím tohoto kvízu seznámit a třeba si tak naplánovat i svou dovolenou za poznáním těchto českých skvostů.


1/ Jak se jmenuje nejstarší sídlo českých knížat, kde sídlila kněžna Libuše a první Přemyslovci?

Britské náboženské organizace neřeší sexuální zneužívání dětí

3. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


Čelné britské náboženské organizace "šokujícím způsobem" selhávají a "chovají se otevřeně pokrytecky" vůči obviněním ze sexuálního zneužívání dětí, konstatovalo Nezávislé vyšetřování sexuálního zneužívání dětí (IICSA). Vyšetřování zkoumalo důkazy od 38 náboženských organizací, včetně křesťanských sekt, ortodoxně židovských organizací a muslimských organizací a nalezlo šokující nedostatky ve všech z nich. Zkoumány byly i baptistické organizace, metodistické, sikhské, hindské a buddihistické.

Nedávno takto IICSA zkoumalo i katolickou církev a britskou anglikánskou církev a shledalo tytéž šokující nedostatky i u nich.

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Nedůslednosti českého jazyka z pohledu laika

3. 9. 2021 / Aleš Zuzaňák

čas čtení 2 minuty


Je zřejmé, že do českého jazyka pronikaly a stále pronikají vlivy cizích jazyků.

Nejzřetelnější je to v oblasti IT a ekonomie, kdy český jazyk nestihá počešťovat celosvětově přejímanou odbornou terminologii. Například na vývěsních štítech různých služeb je možné číst nápisy „Naplňování cardtridgí nebo kartridží“.

V PS ČR se projednával německý termín tzv. „kurzarbeit“, ačkoliv převážná část ekonomické terminologie je v češtině nebo má anglický základ.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Nevidomí fotbalisté předvedou své umění na turnaji v Brně

3. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

O víkendu 11. a 12. září 2021 se v Brně uskuteční mezinárodní turnaj ve fotbalu pro nevidomé Brno Friendly Cup. Klání, které odstartuje v areálu U Hrocha v městské části Jundrov, se zúčastní pět týmů ze čtyř evropských zemí, mezi nimi i pořadatel turnaje Avoy MU Brno.

Tisková zpráva:

Mysli na lesy a vyhraj zrcadlovku! FSC ČR zahájila nový ročník úspěšné fotosoutěže

3. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Organizace FSC ČR zahájila osmý ročník fotografické soutěže, která patří mezi největší s environmentální tematikou v ČR. Letos nese název „Mysli na lesy“ a jejím hlavním tématem je přírodě blízké lesní hospodaření a ochrana lesů před negativními dopady klimatické změny. Každý z nás totiž může lesům pomoci svou odpovědnou spotřebou a výběrem dřevěných výrobků z přírodě blízkých lesů, například těch s logem FSC (Forest Stewardship Council). Soutěž bude probíhat od 1. září do 15. listopadu 2021 ve třech kategoriích, na vítěze čekají fotoaparáty, fotografické příslušenství a další ceny v celkové hodnotě 90 tisíc. Patronem fotosoutěže je celosvětově známý fotograf Martin Rak.

Datovka zadarmo

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

trochu mne překvapilo, že jste publikovali komerční sdělení Atlas Software propagující aplikaci Chytrá datovka (1).

Naprostou většinu funkcí, který uvedená aplikace za 2.750 Kč ročně bez DPH (2) nabízí, má totiž i aplikace Datovka od sdružení CZ.NIC, která je ovšem k dispozici pro mobil i PC zcela zdarma (3).

Pro zajímavost jsem si v příloze dovolil doplnit tabulku ze stránek Atlas Software srovnávající úřední webové rozhraní datových schránek s jejich vlastním  produktem i o sloupeček s funkcemi Datovky od NICu.
Myslím, že to může být pro vaše čtenáře zajímavé doplnění původní poněkud jednostranné informace.

Jan Rovenský

Odkazy:
(1) https://blisty.cz/art/105028-aplikace-chytra-datovka-pomuze-s-ovladanim-datovych-stranek-resi-archivaci-zprav-i-lhutu-doruceni.html
(2) https://chytradatovka.cz/cenik/
(3) https://www.datovka.cz/cs/


Tisková zpráva:

Aplikace Chytrá datovka pomůže s ovládáním datových stránek. Řeší archivaci zpráv i lhůtu doručení

3. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Počet datových schránek na českém trhu se od začátku roku zdvojnásobil a stále stoupá. Spolu s nimi se ale množí výhrady proti nedokonalosti některých funkcí. Uživatelé si nejvíce stěžují na obtížné přepínání mezi schránkami i na to, že po devadesáti dnech o doručené zprávy přijdou. Vyplynulo to z uživatelského průzkumu společnosti Atlas Software, která se specializuje na vývoj softwarových řešení. Na základě požadavků uživatelů vyvinula společnost aplikaci Chytrá datovka, která tyto problémy řeší.

Tisková zpráva:

FYZIOporadna: mýty a fakta o nošení dětí. Jak a jaké pomůcky používat?

3. 9. 2021

čas čtení 8 minut

Nošení dětí na těle je lidoopům přirozené. Hustou srst však současnému člověku nahradily různé pomůcky – šátky, ergo nosítka nebo baby vaky. Jejich užívání má své odpůrce, přesto bylo prokázáno, že nošení dítěte rozvíjí jeho učení, orientaci, získávání zkušeností a posiluje jeho vlastní ego. Pro zdravé nošení je však třeba znát a dodržovat určitá pravidla.

 16518

Koronavirus: Očkování snižuje pravděpodobnost dlouhého covidu o skoro 50 procent

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ve středu 1.9. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 261 denních nákaz.  V ČR do 1.9. zemřelo  30 404 lidí. V nemocnicích je 53 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 679 738 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 750 319 osob, druhou dávkou 5 542 757 osob.

- Dvojí očkování snižuje pravděpodobnost výskytu dlouhého covidu o téměř 50 procent, zjistila studie King's College v Londýně. Plné očkování také snižuje pravděpodobnost hospitalizace s covidem o 73 procent a pravděpodobnost vážných příznaků covidu snižuje o 31 procent. Tým analyzoval data od více než 2 milionů lidí zaznamenaných na aplikaci Zoe Covid Symptom Study od prosince 2020 do července 2021. Asi 6030 uživatelů aplikace informovalo, že měli pozitivní test na covid nejméně čtrnáct dní po prvním očkování, ale před druhým, a 2370 osob mělo pozitivní test nejméně sedm dní po druhém očkování. Nejběžnější příznaky, jako ztráta čichu, kašel, horečka, bolesti hlavy a únava byly mírnější a u očkovaných lidí se vyskytly méně často. U lidí nad 60 let a starších, kteří byli očkováni oběma dávkami vakcíny, se daleko častěji než u mladších vůbec nevyskytovaly žádné příznaky.

- Evropské středisko pro prevenci nemocem a pro jejich zvládání uvedlo, že neexistuje naléhavá potřeba očkovat lidi posilujícími dávkami, vzhledem k existujícím datům ohledně toho, jak účinné jsou vakcíny.

 16447

Rozsáhlá studie: 14% dětí trpí dlouhým covidem ještě 15 týdnů po nákaze

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


14 procent dětí, kteří mají pozitivní test na koronavirus, má příznaky covidu ještě o patnáct týdnů později. Těmito příznaky jsou dýchavičnost, bolest hlavy, tzv. mozkový chaos, únava a ztráta čichu a chuti.


Analýzu provedla University College v Londýně s organizací Public Health England. Zkoumala reakce téměř 7000 dětí od 11 do 17 let, kteří se podrobili PCR testům od ledna do března letošního roku. 3065 těchto dětí mělo pozitivní test, 3739 mělo negativní test.

 17432

Američany vedená válka proti teroru si vyžádala miliony obětí

Bude nyní ukončena globální válka proti teroru?

2. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy stáhly veškeré své vojáky z Afghánistánu a v médích se objevují zprávy o konci války proti teroru. Je to sice trochu předčasný soud, neboť jeden z pilířů této války – kampaň bezpilotních letounů – prozatím stojí, nicméně ukončení hlavních konfliktů globálního honu na teroristy v Iráku a Afghánistánu si bezesporu zaslouží menší rekapitulaci. Zločiny americké okupace, o nichž se má hovořit před Mezinárodním trestním tribunálem, byly zastíněny zbabraným odchodem okupačních vojsk a pozitivními aspekty amerického působení v Afghánistánu. Je třeba rovněž připomenout, že Afghánistán byl první „zastávkou“ globální války proti teroru, již s velkou pompou před dvaceti lety vyhlásila vláda George W. Bushe.

 17676

Výtvarník s duší poety

2. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Krása ladnosti křivek ženského těla musí zákonitě okouzlit kteréhokoliv návštěvníka, jenž zavítá na některou z mnoha výstav obrazů, ať již doma či v zahraničí, jejichž autorem není nikdo jiný než světově uznávaný český malíř, grafik Tomáš Hřivnáč.

Pane Hřivnáči, říká se o vás, že jste „mistr suché jehly a hedvábné linky“. Souhlasíte s tímto tvrzením? Necítíte se být spíše výtvarníkem s „duší poety“?

 17641

Ale takhle přece Brexit vypadat neměl...

2. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

V Británii by chtěli, jestli by se nedaly nějak upravit obchodní a další vztahy se zeměmi Evropské unie, aby to všechno šlo snáze, aby se dalo bez překážek, cel a kontrol obchodovat, a taky jestli by se zase nemohla země otevřít pro ty ekonomické migranty, díky kterým jim země vůbec fungovala (kontrola nad migrací byl mimochodem jeden z největších argumentů brexitéřů)... a tak dále.

Tak bych se chtěl zeptat, jak ta Máňa, jestli třeba by tyhle trable nevyřešilo, kdyby Británie podala zas přihlášku do Evropské Unie, píše Jiří Hlavenka v reakci na vyjádření zástupců britských obchodních řetězců Tesco a Iceland, že kvůli nedostatku řidičů nákladních aut může na Vánoce dojít k problémům s dodávkami zboží do obchodů.

 17280

Sladký nový styl a Dante Alighieri

2. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 30 minut

Za předchůdce sladkého nového stylu se považuje Guido Guinizelli (který žil někdy v letech 1230 až 1276). Působil jako právník a soudce v rodné Boloni. Roku 1274 byl odtud vypovězen kvůli svému ghibellinství. Zpočátku byl pod vlivem Sicílie a Provence, pak ale dochází k osobité poezii. Zmíním se zběžně o jeho sonetech a o kancóně V šlechetném srdci láska je a byla, která se stala manifestem celého směru. V sonetech narazíme na naprosté idealizování a vyvýšení milované ženy. Jedná se především o duchovní idealizaci: dívce náleží všechna čest a chvála; dosud se nezrodila jí rovná žena;  přináší „každé kráse krásu“; v její přítomnosti nemohou být lidé špatnými atd. Guinizelli je vždycky jemný, umělý, mnohoslovný, moc obecný – někdy ale, když líčí smyslový dojem, je to živá a krásná poezie, jako např. první dvě sloky sonetu Viděl jsem jitřenku, jež zahořela. Ze sonetů lze tak či tak cítit nenaplněnou lásku, skrytou a trýznivou, nábožnou touhu. Snad to můžeme lépe pochopit, když uvážíme, že podle Danta byl Guinizelli homosexuální. Dalším rysem této poezie je personifikace Lásky (eventuelně boha Lásky), která se propojuje s mravními ideály.

Tento text, jímž se vracím k Dantovi Alighierimu, byl původně zveřejněn v mém časopise Téma (v listopadu 2006). 

 17671

Pozvánka

Festival bez domova

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Srdečně vás zveme na 5. ročník FESTIVALU BEZ DOMOVA. Festivalu o hudbě, o bezdomovectví, festivalu o životě. Akce proběhne dne 11.9. v Hradci Králové, jako open-air na Kavčím plácku

 16447

Ještě možná upřesňující dodatek k chřipce a přímo ke covidu-19

2. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Obě shora zmíněná onemocnění mají řadu podobných znaků, ale také závažných rozdílů. Určitě se hodí zopakovat, že výskyt tradičního typu chřipky (včetně proslulé pandemie z let 1918-20, kdy nejméně 50 milionů lidí na nákazu zemřelo) v uplynulé „chřipkové sezóně“ – od podzimu 2020 – takřka vůbec nebyl registrován. Naproti tomu kromě zamoření málem na celé zeměkouli covidem-19 zhruba týmž virem byl hned ještě v září 2020 zaznamenán jeho výskyt v nové a zákeřnější variantě, později v rámci koronavirů pojmenované „alfa“ (přitom vůči ní, ani vůči případným dalším variantám zatím nedisponujeme žádnou přímo adresně vyvinutou vakcínou!). Nezapomínejme, že pokud mají viry možnost dalšího svého šíření, snadno se projevují v nových variacích. Před zářím 2021 máme zatím evidovány čtyři nové varianty covidu-19; teď zatím převažuje výskyt „delta“ (s řadou dílčích mutací); kromě rychlejšího šíření nákazy jde též o často nebezpečnější průběh onemocnění.

 16637

Jak lze lehce vyvolávat falešný dojem z údajné neefektivnosti vakcín

1. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Napsala nám jedna - plně očkovaná - čtenářka:

Vážený pane Čulíku,
ve včerejším článku na Lidovkách jsem pochytila tuto informaci. Je to pravda? To by byla šílená čísla, že 45%  hospitalizovaných ve VB je naočkováno proti Covidu:

"Britská vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE) zveřejnila data, podle kterých z pacientů s deltou hospitalizovaných od 19. července bylo 55,1 procenta neočkovaných."

Je to doslova učebnicový příklad, jak z neúplné informace a chybné interpretace lehce vznikne falešná poplašná zpráva. 

Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

Rozhovor Britských listů 417. Dvacet čtverečních km u Břeclavi, kde hrozí smrt

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


 
"Pokud tam někdo bude stát jednou nohou ve vodě a jednou nohou na břehu, tak ho to zabije. Pokud bude někdo pracovat v tom skleniku, tak ho to zabije taky. Pokud to bude stožár blízko toho skleníku, tak ho to zabije. Já v tom dělám dvacet let a mně chodí ty mrtvoly, výbuchy a požáry na stůl pořád."

Mezinárodní odborník na vysokonapěťovou energetiku ing. Oldřich Maděra varuje v tomto Rozhovoru Britských listů, že náhradní vysokonapěťové elektrické vedení, postavené nedaleko Břeclavi po nedávné spoušti způsobené tornádem, neodpovídá českým technickým normám a na prostoru dvaceti čtverečních kilometrů jihozápadně od Břeclavi ohrožuje lidi smrtí. Je to velmi závažná věc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. srpna 2021.

K tomu:

Průběžné zpravodajství:

70 procent občanů EU je plně očkováno

1. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

70 procent obyvatel Evropské unie je plně očkováno proti koronaviru

- 70 procent obyvatelstva EU je plně očkováno proti koronaviru. Byl tím splněn cíl, který si EU dala začátkem roku 2021. Avšak v některých zemích je proočkovanost vyšší než 70 procent a jiné jsou zoufale pozadu.


- Izrael zaznamenal rekordní počet denních nákaz 11 000. Přesto otevře 1. září školy. Asi 60 procent z 9,3 milionů obyvatel Izraele je plně očkováno, 80 procent dospělých je plně očkováno.

- Britská vláda zavede od příštího měsíce  očkovací pasy pro noční kluby a další zábavní podniky pod střechou. Od září bude také Británie očkovat občany třetí vakcínou.

- V USA v srpnu bylo první vakcínou očkováno asi 14 milionů lidí, o 4 miliony více než v červenci.

- Irská vláda plánuje zrušit veškerá covidová omezení 31. října.

- Itálie v úterý registrovala 75 úmrtí na covid, počet nákaz byl 5498.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Okamura si zřejmě přeje, aby covidem v ČR onemocnělo co nejvíc školáků a co nejvíc z nich mělo dlouhodobé zdravotní problémy

1. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Okamurova SPD podává správní žalobu proti proticovidovým opatřením v českých školách a žádá, aby byla všechna zrušena.

Mezitím přícházejí údaje z Británie o obrovském nárůstu hospitalizací dětí na covid.

Usiluje snad Okamura o tutéž situaci v ČR?

5,6 procent všech hospitalizací jsou děti. 0,6 procent nakažených dětí bylo hospitalizováno, 8472 dětí bylo hospitalizováno v letech 2020/2021. Za srpen 2021 bylo v Anglii hospitalizováno 1190 dětí, více než v červenci 2021, kdy jich bylo hospitalizováno 1153.



Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


Mezitím v Absurdistánu 189:

Polská vláda mučí afghánské uprchlíky na hranicích

1. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Minulý týden nebyl žádný Absurdistán, protože jsem musel jet do Polska v rodinných záležitostech. Situace, kterou se chystám teď popsat, probíhá v Polsku bohužel už déle než dva týdny. A nechci o tom jen psát, chci křičet, protože toto je největší skandál za mnoho let, který se odehrává na území Evropské unie. Tentokrát nebude v této kapitole absolutně nic zábavného, ​​takže pokud hledáte zábavu, jděte číst něco jiného.

Rozhovor Britských listů 415. Jak je Česko zaseklé v osmdesátkách

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


Po revoluci r. 1989 převzala v Československu moc skupina třicátníků, které formovala zkušenost husákovského socialismu z osmdesátých let. Tito lidé dodneška, dnes jsou to šedesátníci, určují politický a ekonomický směr dnešní České republiky. Politika a ekonomika jsou v ČR provázány, respektive politikové dělají, co chtějí oligarchové. Je to dobře nebo špatně? O tom mluví dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. srpna 2021.



 16786

Zfalšovaná studie o ivermektinu

1. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Druhého srpna časopis Nature referuje o dalším zajímavém vývoji v příběhu ivermektinu jako léku proti covidu. Jak už jsem psal dříve pro Britské listy: vědecké články před tím, než projdou recenzním řízením, mohou být uloženy v různých databázích, k nimž má přístup široká veřejnost. Takovým ještě nerecenzovaným článkům se říká preprinty a velmi často byly během epidemie covidu zdrojem různých novinářských informací.

 17668

Velké dítě

1. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 


Přesně tak jako velké dítě, se cítí známý český režisér, spisovatel , dramatik, herec a pedagog Arnošt Goldflam, jenž se po maturitě ocitl na studiích medicíny, z nichž brzy odešel. Poté pracoval ve slévárně jako jádrař, pak jako pom. dělník na brněnském Výstavišti a nakonec v Královopolské jako rozpočtář, léta se věnoval výtvarnému umění ale nakonec ho jeho zájmy zavedly až ke studiu režie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v jejímž průběhu ztvárňoval též nejrůznější drobné role na divadelních prknech. Po ukončení studií režíroval v řadě brněnských divadel od Satirického přes Večerní Brno, Divadlo X, Divadlo na provázku až setrval 18 let jako ústřední postava HaDivadla. V osmdesátých letech začal ztvárňovat menší i velké role v řadě filmů jako například Něžný barbar, Dědictví 1 i 2, Lotrando a Zubejda, Vyžilý Boudník a také v mnoha televizních seriálech Uctivá poklona pane Kohn, Proč bychom se netopili, Sněžný drak, Špunti na vodě a mnoha dalších. Celou dobu se věnuje režírování divadelních her v ČR, Rakousku, Německu a Polsku a současně donedávna byl profesorem pro obor dramatická umění na JAMU a DAMU, a kromě toho je autorem cca 90 her a dramatizací a asi 20 knih pro dospělé a pro děti. Právě v září mu vyšla v nakladatelství Albatros kniha 15 příběhů pod názvem Strašidelné Brno.

Pane Goldflame, vaše nejnovější kniha je určena jak rodičům, tak i jejich dětem. Nebudou se děti při čtení těchto děsivých příběhů bát?

Lidi přece nejsou koně ani krávy. Tak proč vznikla v Americe hysterická sháňka po léku pro dobytek?

1. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Neexistují důkazy, že by ivermektin dokázal vyléčit covid. Dokonce je nebezpečný životu. To ale nebrání ultrapravicovým mediálním celebritám a republikánům v USA, aby ivermektin silně doporučovali jako údajný lék proti covidu.


Nejste kůň. Nejste kráva. Jste, obávám se, homo sapiens, žijící ve světě, který natolik zešílel, že se lidi raději nechají otrávit odčervovacím lékem pro dobytek, než aby se nechali očkovat vakcínou určenou pro lidské bytosti, píše Arwa Mahdawi.

Rozhovor Britských listů 414. Jak se změnila revoluce z roku 1989 tak, aby to vyhovovalo politice

10. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive byla svědkem toho, jak v roce 1990 hovořila Monika Pajerová, že během listopadové revoluce r. 1989 byla v ní jen velmi podružnou osobou, prostě jen překladatelkou. Minuly roky a v nynější interpretaci je Monika Pajerová ústřední hrdinkou listopadové revoluce. Jak se to děje a co je příčinou těchto změn interpretace historických událostí? O tom hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s Muriel Blaive Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. srpna 2021.

Afghánistán a velmoci

1. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Na americké porážce v Afghánistánu bude bita Evropa - a Čína naopak může získat, i když rezignuje na pokusy prosadit v zemi změny. 

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
43830