Omezme moc zbývající supervelmoci

23. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Soudce Ben Emmerson, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a boj proti terorismu, vznesl tento týden požadavek, aby Spojené státy dovolily nezávislé vyšetřování svého užívání bezpilotních letadel, anebo bude OSN muset zasáhnout. Spojené státy tvrdí, že tato bezpilotní letadla se zaměřují na extremisty, ale podle studie Úřadu pro investigativní novinářskou práci, bylo v Pákistánu leteckými údery americkými bezpilotními letadly usmrceno něco mezi 282 a 585 civilisty. Při jednom takovém leteckém úderu v severním Waziristánu r. 2009 zemřelo několik vesničanů ve snaze zachránit oběti předchozího leteckého úderu.

Podle amerického velvyslance v Pákistánu Sherry Rehmana "radikalizuje válka vedená bezpilotními letadly prosté vojáky, kmeny i celé vesnice v našem regionu". Po nejnovějším leteckém úderu tento týden konstatovalo pákistánské ministerstvo zahraničí, že americké letecké údery jsou "porušováním suverenity Pákistánu, jeho územní celistvosti a jsou v rozporu s mezinárodním právem". Pákistánský parlament schválil rezoluci, odsuzující válku vedenou americkými bezpilotními letadly. Obamova vláda provádí drsnou ozbrojenou agresi, míní komentátor listu Independent Owen Jones.

Proč nekrást, když se to de facto může?

Politikové kradou, protože je nefunkční policie a justice

23. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ačkoli dlouhodobě v zásadě souhlasím s názorem, že neuspokojivé poměry v Česku jsou způsobeny z velké části selháním veřejného mínění, kdy strany jako ODS nebo lidé jako prezident Klaus mají stále značnou podporu veřejnosti, stále více pochybuji o tom, že naši politiku lze nějak obnovit zevnitř větší účastí občanů na dění v politických stranách, jak si to představuje Vojtěch Bednář ve svém blogu "Proč jsou v politice zloději?". Moje odpověď na tuto otázku, zejména ve světle dění v Dopravním podniku hl. města Prahy (DPP), by byla jiná: nikoli z důvodu neúčasti občanů v politických stranách, nýbrž kvůli nefunkčnosti policie a justice. Pokud někdo krade beztrestně obrovská množství peněz z veřejných rozpočtů, a to zdaleka nedělají pouze politici, nýbrž se na tom za jejich účasti podílejí různí podnikatelé, lékaři, úředníci apod., získává značnou ekonomickou moc a nezloději vedle něj vypadají pouze jako neschopní moralisté a blázni. Proč nekrást, když se to de facto může?

Stoupenci Pussy Riot v Kolíně nad Rýnem "mohou dostat až tři roky"

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tři maskovaní sympatizanti ruské punkové skupiny Pussy Riot narušili v neděli dopoledne v Kolíně nad Rýnem v tamějším dómu bohoslužby. Světící biskup Heiner Koch zůstal při narušení bohoslužby stát u oltáře. Dva muži a žena v pestrých kostýmech byli za několik minut z katedrály vytlačeni. Biskup uvedl, že se bude za ruskou Pussy Riot i za tyto tři demonstranty modlit. Kolínská policie uvedla, že proti demonstrantům bylo zahájeno trestní stíhání. Mohou být odsouzeni až na tři roky do vězení anebo dostat pokutu.

Podrobnosti v němčině ZDE

Soustřeďme mysl politiků projednou na něco opravdu závažného

Prosazujme projekt kulturní diplomacie středoevropských zemí v širším světě

23. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Jsme všichni zahlceni denními informacemi a okamžitou politikou, většinou vlastně jenom reagujeme na to, co se děje, napadlo mě, jestli bychom se neměli vážněji a dlouhodoběji zamyslet nad některými strategickými věcmi.

Zkusme přimět politiky, aby dali podporu myšlence, že by se aspoň některé středoevropské země měly ve středně či dlouhodobé perspektivě spojit a vytvořit - jak říkávala Stb, "ve vlastním zájmu" na Západě institut(y) středoevropských studií, jak to udělal před sto lety v Londýně Masaryk.

Nejde mi o žádnou propagandu, ale o seriozní, kritický výzkumný ústav, který by prostě komunikoval způsob myšlení zemí středovýchodní Evropy.

Proč? Ze zájmu o vlastní přežití. Dneska to nevypadá zatím tragicky, ale jak víme ve stále nestabilnější Evropě, co bude za deset patnáct let? Kdy by býval r. 1932 předvídal, že za deset let budou v Evropě vražděni židé po milionech?

Byl jsem v červnu v Paříži na konferenci na českém velvyslanectví, která se zabývala právě tímhle. Pan velvyslanecký rada Czerny poukázal na to, že Česko nemá ve Francii v populaci Francouzů už žádné strategické spojence. Když Sarkozy brojil v médiích proti tomu, aby Česko převzalo předsednictví EU, velvyslanectví nenašlo JEDINÉHO Francouze, který by řekl v médiích, neblbněte, Česko není zase taková země, jíž by tolik čouhala sláma z bot.

K tomu: ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence ZDE

Štefan Švec: Praha? Neznám

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuší dneska ještě někdo, kdo to byl Ernest Denis? Člověk, po kterém pojmenovali první veřejný park v Brně, nádraží Praha-Těšnov a pražský Francouzský institut?

Historik Ernest Denis (1849 až 1921) založil na Sorbonně katedru slavistiky, odbornou revue La nation tcheque a přesvědčil francouzskou vládu, aby ustavila Národní školu východních jazyků s katedrou jazyka českého. Triumfem jeho celoživotního úsilí byl vznik Československa, na kterém úzce spolupracoval s triem MaBeŠte.

Kompletní článek ZDE

Ruské ministerstvo zahraničních věcí:

Západní reakce na odsouzení Pussy Riot je "střet civilizací"

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Napsal to na stránkách ruského ministerstva zahraničních věcí mluvčí ministerstva Alexander Lukaševič. V prohlášení se praví:

"Postmoderní Západ často zapomíná na křesťanské kořeny Evropy. City věřících jiných náboženství často nejsou respektovány, protože se usuzuje, že náboženství omezuje demokracii.

Debatní klub

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie

23. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Člen Národního registru poradců České republiky, pracující jako poradce managementu ve sféře obnovitelných zdrojů a současný mluvčí ProAlt -- iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ Jiří Šteg debatuje s jedním ze zakladatelů finančně poradenské společnosti Partners, členem Národní ekonomické rady vlády, Pavlem Kohoutem na témata budoucnost demokracie.

Jaký má smysl členění na pravici a levici? Jsou individuální či skupinová práva nedotknutelná? Je nedotknutelné soukromé vlastnictví? Lze omezit a eventuálně jak propojení státu a korporací? Proč v současnosti prohráváme se zeměmi s nižší až nulovou mírou demokracie?

Panoptikum státu českého

23. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Stalo se již pravidlem, že to, co je servírováno veřejnosti na talíř, má punc té nejryzejší selekce. Nejinak je tomu i v případě "zločinců TOP10" (ostatně, mohl by to být zajímavý nápad pro vznik nové politické strany). Zatímco veřejnost spílá D. Rathovi a přeje mu, aby si vazbu užil co nejvíce, muž, o němž se zdaleka tolik nemluví, je již na svobodě a nemusel dát na kauci ani korunu. Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic, Michal Hala, se publicitě na rozdíl od exhejtmana Ratha netěší, a jeho osud zřejmě českého občana tolik nezajímá -- aneb co oči nevidí, to srdce nebolí.

Murdochova dcera kritizovala podnikatelské metody svého otce a bratra

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Elisabeth Murdochová, druhá dcera australského mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vlastníka globálního mediálního impéria News Corporation, kritizovala v hlavní přednášce na právě probíhajícím televizním festivalu v Edinburku podnikatelskou praxi svého otce a bratra. Zdůraznila, že lidskost je důležitější než zisky, a kritizovala News Corporation svého otce za to, že funguje bez etických hodnot. Murdochová argumentovala, že skandál s ilegálním pronikáním do mobilních telefonů celebrit, za což jsou nyní trestně stíháni vysocí pracovníci Murdochovy firmy, byl důsledkem skutečnosti, že firma neměla "pevný soubor hodnot založených na jasném programovém prohlášení".

Pokrytectví Západu ohledně Pussy Riot je neuvěřitelné

23. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak by asi reagovala Británie, kdyby Moskva, Singapur nebo Teherán protestovaly proti uvěznění demonstrantů od londýnského Cenotaphu?

Kdokoliv, kdo v Anglii a ve Walesu dnes vlastní nezvládnutelného psa, může být odsouzen do vězení až na půl roku. Pokud váš pes někoho zraní, maximální vězeňský trest pro vás jsou až dva roky. Nemám pro držitele psů sympatie, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Avšak britský ministr pro životní prostředí a záležitosti venkova si v květnu stěžoval, že je ve vězení méně než dvacet lidí za "nebezpečné trestné činy spáchané psy". Rada pro rozsudky nařídila soudům aby trestní hranici zvýšily na dva roky, "aby to vyslalo signál."

Stejný postoj motivoval před rokem britské soudce, aby odsoudili do vězení 1292 mladých lidí za to, že ukradli během srpnových nepokojů v anglických městech ze supermarketu láhev s vodou, tenisky anebo posílali po internetu idiotská povzbuzování k nepokojům. Soudci zničili život stovkám mladých lidí, stálo to obrovské peníze z kapes daňových poplatníků a obětem to nic nepřineslo. Nemám žádné sympatie ani pro tyto lidi, avšak, zase, zpolitizovaná reakce soudů na trestné činy byla zcela nepřiměřená.

Čeká před ekvádorským velvyslanectvím na Assange 50 policistů kvůli podezření ze znásilnění?

23. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Může opravdu někdo vážně věřit tomu, že by se kontroverze ohledně vydání Assange do Švédska stala globálním problémem, že by britská vláda vydala svou idiotskou hrozbou, že provede razii na ekvádorské velvyslanectví v Londýně anebo že by budovu vyslanectví obklopily desítky policistů, lezli by po požárním žebříku a hlídali by každé okno, kdyby šlo skutečně jen o muže, který má být vydán do Stockholmu kvůli obvinění ze sexuálních trestných činů? ptá se v deníku Guardian Seamus Milne.

Uvědomme si, prosím, že WikiLeaks zveřejnily před dvěma lety explozivním způsobem tajné americké vojenské zprávy a statisíce diplomatických depeší. Zpřístupnili lidem zdrcující důkazy o amerických válečných zločinech a o spiknutí s popravčími četami v Iráku, o machinacích a lžích amerických válek a spojenců, o ilegálním americkém špehování činitelů OSN - a samozřejmě také množství informací o zkorumpovanosti státních úředníků a podvádění v zemích po celém světě.

Jakým způsobem společnost prochází zásadními proměnami?

23. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

NIkoliv "racionálně". Když jsou lidé konfrontováni s překvapivými událostmi, jimž nerozumí, snaží se rychle najít odpovědi, které jim dávají smysl, ať už jsou stavu světa přiměřené, nebo ne. Vědomí že nalezli odpověď - i když je to třeba falešná odpověď - u nich vede k vyplavování chemikálií, jež v mozku způsobují blažené pocity. Proto jsou lidé závislí na jednou přijatém obrazu světa podobně jako na droze a nebývají ochotni se ho vzdát.

BÝVALÝ BRITSKÝ VELVYSLANEC V UZBEKISTÁNU:

Britská vláda chtěla narušit územní celistvost ekvádorského velvyslanectví "v reakci na obrovský nátlak z USA"

22. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Craig Murray, bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu a silný obhájce Juliana Assange, napsal 16. srpna 2012 na svém blogu tyto pozoruhodné skutečnosti:

Vrátil jsem se dnes do Británie a ohromila mě soukromá informace z britského ministerstva zahraničí, že se britská vláda rozhodla - pod obrovským nátlakem od Obamovy vlády - provést razii na ekvádorské velvyslanectví a zatknout Juliana Assange.

Bude to beze sporu drsným porušeným Vídeňské konvence z r. 1961, přestože Británie je jedním z původních signatářů. Tato konvence formalizuje staletí - ano, tisíciletí - praxe, která umožnila diplomatickým vztahům, aby fungovaly. Vídeňská konvence je mezinárodním právním dokumentem, který podepsal rekordně největší počet států.

Zdroj: ZDE

Jedna zapomenutá okupace v Evropě

22. 8. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 14 minut

Po dlouhé zimě autoritářských režimů vznikla naděje, že takzvané "Arabské jaro" bude zosobňovat tání, začátek reforem a liberalizace. Ze zpětného pohledu to bylo podivné a vlastně zlověstné jméno pro hnutí, které před 44 lety představovalo tolik naděje.

Úterý 21. srpna bylo 44. výročím potlačení jiného jara, které tehdy ještě nebylo arabské - výročím invaze Varšavského paktu do Československa, po jaru a létě liberalizace a reforem, známých jako Pražské jaro.

V časných ranních hodinách 21. srpna 1968 provedlo pět členských zemí Varšavské smlouvy invazi do Československa. Vyslalo do té země 100 000 vojáků a 2300 tanků. Okupační jednotky odešly až po pádu komunismu, začátkem devadesátých let.

Amy Mackinnon hovořila s dr. Janem Čulíkem, který byl tehdy vnímavým patnáctiletým teenagerem. Žil v době invaze na pražském Starém Městě.

Cestující donucena zaplatit Ryanairu 7500 Kč za vytištění pěti palubních vstupenek

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Stížnost Angličanky Suzy McLeodové ohledně "neférového" poplatku od kontroverzní "levné" letecké společnosti Ryanair podpořilo na Facebooku více než 350 000 lidí.

Společnost Ryanair, která mimochodem létá i z Brna do Londýna, vyžaduje, aby si cestující vytiskli doma palubní vstupenku, než přijdou na letiště. Když se dostaví na letiště bez vytištěné palubní vstupenky, zaplatí za její vytištění 60 liber (1800 Kč) v Británii a 60 euro na evropských letištích.

Dne 15. srpna letěla Suzy McLeadová se čtyřmi dalšími členy své rodiny s Ryanairem ze Španělska do Anglie. Palubní vstupenky si nevytiskla, ale přinesla je na letiště ve formátu PDF ve svém mobilním telefonu. Letecká společnost ji donutila zaplatit celkem 300 euro za vytištění pěti palubních vstupenek.

Napsala o tom stížnost na Facebook a do pěti dní ji podpořilo 358 000 lidí, z nichž 18 000 připsalo další katastrofické zkušenosti s firmou Ryanair.

Západ skupině Pussy Riot nerozumí: je protikapitalistická

22. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Svět se sjednotil v podpoře feministických aktivistek a proti tupé krutosti, s níž je potrestal Putinův nespravedlivý soudní proces. Jenže západní podpora těchto mladých žen byl nás měla hluboce znepokojovat, protože filozofii, aktivismus i hudbu Pussy Riot média zcela pominula a soustředila se jen na to, že je kritika pronásledování této skupiny užitečná pro geopolitické nepřátele Spojených států, píše v deníku New York Times ruský analytik Vadim Nikitin. Hrozí znovu nebezpečí, dvacet let po ukončení studené války, že se disidentští intelektuálové stanou pěšáky v západním protiruském narativu?

V sedmdesátých letech se Spojené státy a jejich spojenci vůbec nestarali o to, co sovětští disidenti vlastně říkají, pokud to bylo zaměřeno proti Kremlu. Není divu, že tolik Američanů bylo nakonec uraženo a mělo pocit zrady, když Alexander Solženicyn kritizoval v USA mnoho těchže nedostatků, které kritizoval ve své vlastní zemi.

Antikapitalistická touha po zisku, radikálně levicový fašista a další perly

22. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vadim Nikitin má pravdu, že Západ nechápe důvody jednání skupiny Pussy Riot. To ale ještě neznamená, že je čistě na jeho libovůli, jak tento fenomén vyloží. Manžel Naděždy Tolokonnikovové Pjotr Verzilov nedávno veřejně vyhrožoval všem, kdo by bez povolení použili registrovanou značku skupiny. Znamená to snad, že se chová "protikapitalisticky" a prosazuje liberální přístup k problematice duševního vlastnictví, tak jak ho chápe západní radikální levice?

Politické bourárny v pivní republice

23. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Bourárny mocných partajních špiček vynikají údernickým tempem. Jen na porážce porazí vyhlédnutý kus, je naporcován, rozřezán randžíráky, osekán, přepilován -- a dán do žurnalistické prodejny v nabídce v cenách výseku!

Arogance mocných není nic nového pod sluncem. Kdo vzpomene památný den, kdy se sešla špička LM a hlasovala o zásadních věcech krátce před revolučním šmirglovým sametem? Tehdy si jeden anonymní člen dělnického předvoje dovolil nezvednout ruku pro zásadní myšlenku a... a tehdejší bafuňka, rozkošný a vzdělaný Štěpán optal se u předsednického stolu: Co je to za vola? Dovolit si nezvednout pracku v kritické době se rovnalo zradě -- chlap měl kliku, dovolit si selhání v letech padesátých, podíval se zblízka na jachymovský smolinec.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Sex prodá všechno

23. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta



Specialitou našich luhů a hájů jsou dvojsmyslné reklamy se sexuálním podtextem. Nezáleží na tom, zda jde o reklamu na sbíječky, dovolenou či kečup (jako v případě uvedené televizní reklamy - která hnusně redukuje lásku čistě na fyzický sex). Sex prodá všechno. Není divu, že právě v naší zemi byla pro tuto kategorii reklam založena speciální soutěž Sexistické prasátečko, pro niž jsme v tomto Koutku už dříve objevili několik kandidátů ZDE ZDE.

Za inspiraci děkuji pánům Václavu Kohnovi a Martinu Šilhovi.

Za charakter dnešní společnosti mohou učitelé

23. 8. 2012 / Jan Novotný

čas čtení 3 minuty

"Vedením aktivit mladé generace společnost rozhoduje o své budoucnosti. Protože děti kterékoliv doby budou o něco později tvořit její společnost, charakter této společnosti bude z velké míry odzrcadlovat směr, kterým se ubíraly dřívější aktivity dětí. Tento kumulativní pohyb vpřed k pozdějším důsledkům označujeme pojmem růst."

John Dewey, Democracy and Education

Blíží se nový školní rok a učitelé, přeživší požadavky a důsledky různých RVP, ŠVP, nudných školení, zpackaných státních experimentů a různých plošných testování, s obavami hledí do budoucnosti. Mají strach o živobytí. Strach z osekaných výplat či propouštění. Strach z výsledků různých testů a jejich dopadů na budoucnost jejich školy. Strach z arogantních inspektorů, rozčilených ředitelů, rodičů a drzých dětí. Ví se, že strach není nejlepší rádce či motivátor. Strach vyčerpává, ubíjí a posléze vyvolává apatii.

Nová šlechta

23. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pouliční bonoví bankéři a ekonomičtí poradci v nehybném socialismu, nyní však úspěšní kapitálisti! Peněžní šarlatánství se vyplácí. Před lety jsem seděl ve Sloveniji u přítele na zahradě, u plotu zastavil nový naleštěný bavorák, vystoupil albánský dodavatel marek, přivezl do regionu prachy na výměnu -- chlapi makali v Německu, doma stavěli baráky a potřebovali napumpovat řemeslníkům finanční injekce.

Ten dodavatel se zeptal, kolik přítel žádá, pak stiskl mezi prsty bankovky a položil je na stůl -- brilantní technika! Suma seděla. V prapočátku, jak mi řekl později přítel, přijížděl bankéř v otřískaném auťáku, bankovky počítal po jedné, potil se, koktal... a náhle se naučil, jak proplachtit životem, hamonit, něco znamenat, vyvarovat se intelektuálních fosílií dřepících v kavárnách s nápady za korunu...

Změna klimatu a povstání v Sýrii

23. 8. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Dva dny před rezignací egyptského lídra Husního Mubaraka zveřejnila al-Džazíra článek s titulkem "Království ticha", který argumentoval, že povstání v Sýrii je nepravděpodobné. Článek zmiňoval "populárního prezidenta, obávané bezpečnostní síly a náboženskou rozmanitost" coby důvody, proč Bašár al-Asad nebude čelit výzvě, navzdory chaosu a výměně vedení způsobeným už takzvaným Arabským jarem. Ani ne za měsíc bezpečnostní síly uvěznily skupinu školáků v syrském městě Diráa, nejjižnějším zemědělském centru, za malování protivládních nápisů na městské zdi. Následné protesty ilustrovaly propast mezi veřejným obrazem režimu vyjádřeným v hesle "Jednota, svoboda a socialismus" a realitou široce rozšířené veřejné deziluze z Asada a jeho ekonomické politiky.

Britská média se neodvážila přetisknout ztrapňující fotografie prince Harryho

22. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký bulvární server TMZ přetiskl nahé fotografie mladého britského prince Harryho ve společnosti stejné nahé přítelkyně, údajně se oba svlékli u biliárového stolu na jakési party o víkendu v Los Angeles. Zajímavé na věci je, že se žádné britské médium neodvážilo fotografie přetisknout, zřejmě v důsledku probíhajícího Levesonova vyšetřování etiky britských novinářů. O soudnosti mladého prince lze pochybovat. Prokázal to už před časem, kdy se oblékl do nacistické uniformy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nesmysly o Hongkongu

22. 8. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 1 minuta

Srovnávat srpnovou okupaci Československa s procesem sjednocováním Číny je prostě absurdní! Pokud vím, obyvatelé Hongkongu mohou studovat na britských vysokých školách za stejných podmínek, jako rodilí Britové.

Měli snad mladí Češi a Slováci po roce 1968 takové možnosti? ptá se Petr Fiala, který dlouhá léta žil na Tchajwanu. Článek správně uvádí, že předseda Výkonné rady je jmenován vládou, sídlící v Pekingu. Autor dále uvádí: "Obyvatelé této bývalé britské kolonie sice mohou protestovat a také protestovali, mají formálně svobodu slova a shromažďovací právo, bylo několik velkých demonstrací, ale efekt to zatím bohužel nemělo příliš velký..."

V jedné větě se tu směšuje několik věcí, se zjevným úmyslem ukázat, že práva obyvatel Hongkongu jsou čistě formální. To samozřejmě není pravda! První předseda Výkonné rady byl donucen v roce 2005 resignovat, a to právě na základě občanských protestů. Něco úplně jiného samozřejmě je, že ne každá demonstrace vede k rezignaci funkcionáře, proti kterému je namířena.

Psát o South China Morning Post je zbytečné - každý, kdo čte v angličtině, si tyto skvělé noviny může najít na internetu a přečíst. Kéž by i v dnešní ČR byly alespoň jedny noviny této úrovně!

Češi zřejmě svému neuniknou svému osudu - po starosti o svobodu na Tchaj-wanu a v Tibetu jim teď ještě bude položena na srdce taky tisková svoboda v Hongkongu!

Kdysi jsem psal o tom, že se v ČR o Číně publikují téměř výhradně nesmysly. Velmi mě mrzí, že Britské listy nejsou v tomto ohledu výjimkou!

24301

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2019

čas čtení 13 minut

Foto:   Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, tehdy osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?"  (JČ) )


"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE



Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

PRAŽSKÉ JARO 1968:

Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty

21. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Vilém Prečan: "O co šlo v roce 1968: Další dokumenty" ZDE

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

Robert Fisk: "Střílejí po nás, pak utíkají a skryjí se v kanálu"

22. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Minometné granáty dopadají kolem nás do ulice středostavovské čtvrti a tanku T-72 zavařeného ve vedru pod viaduktem, ale nejvyšší operační velitel Bašára al-Asada v Aleppu - třiapadesátiletý generálmajor s třiatřiceti odslouženými lety v armádě a dvěma zraněními od kulek z červencových bojů v Damašku - tvrdí, že může "vyčistit" celou aleppskou provincii od "teroristů" za dvacet dní. Teď to zní poněkud nadneseně, zejména na předměstí Sajf el-Dúla, kde zní palba odstřelovačů. Protože bitva o Aleppo má ke konci daleko.

21. srpen 1968 očima autorů Britských listů v minulých letech

21. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Téma demokratizace, Pražského jara a socialismu s lidskou tváří bylo vždy v Britských listech tématem velmi citlivým a traumatizujícím pro řadu autorů i čtenářů. Mnozí z nich věřili. Mnozí z nich věří dodnes a jsou hrdí na to, že mohli pracovat v době kdy lidé věřili svým politikům, věřili ideálům a lidské pospolitosti, která z davu dělala národ. Z generace těch, kteří byli v roce 1989 už dospělí nebo dospívající, neexistuje prakticky nikdo, kdo by ve svém okolí neměl někoho, jehož osud byl spjat s rokem 1968. Dodnes je to vnímáno jako nejvíce traumatizující společenský prožitek od Bílé hory a Bachova absolutismu.

Stačilo ale necelých pětadvacet let, a znalost událostí a kultury Pražského jara u mladé generace je mizivá. Rok 1968 se zařadil někam za Boženu Němcovou či Karla Havlíčka Borovského. Datum. Heslo. Mlha. Tma. His sunt leones. Snažíme se tuto ztracenou dobu objevit i pro ty, kteří ji nezažili. Čtěte. Protože to je jediné, co vám umožní poznání doby, ve které vyrůstali, snili, pracovali a získávali životní zkušenosti vaši rodiče.

21. srpen 1968 jako TÉMA BL

Případ Assange:

Znásilnění to nebylo, byl to překvapivý sex

21. 8. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 4 minuty

Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že kdyby byl Julian Assange obviněn z neplacení daní, světová média by si naostřila své vidle a byl by v prvním letadle směřujícím do Švédska dřív, než byste řekli "Ikea".

Namísto toho je obviňován z "absurdních" zločinů "překvapujícího sexu", nefunkčnosti kondomu, medové pasti CIA, vymyšlených obvinění a je považován za oběť radikální feministické propagandy (to všechno řekli postupně ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino, reportér americké pravicové televize Glenn Beck, Dana Kennedy, Assangeův právník Mark Stephens, britský radikální reportér John Pilger a americká autorka Naomi Wolfová.)

George Galloway vyvolal bouři tvrzením, že Assange Švédky neznásilnil

21. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Aktivisté proti znásilňování žen obvinili kontroverzního britského poslance George Gallowaye, že má "hluboce znepokojující postoj" vůči sexuálnímu násilí. Galloway se totiž vyjádřil, že obvinění ze znásilnění, vznesené proti Julianu Assangemu, není důvodné, protože mít pohlavní styk se ženou, která spí, není znásilnění.

BRITÁNIE:

Jak vládní škrty nefungují

21. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská vláda předpovídala, že státní rozpočet zaznamená v červenci 2012 přebytek 2,5 miliardy liber. Ve skutečnosti vznikl deficit ve výši 557 milionů liber

Pokles příjmů v druhém kole britské hospodářské krize vedl k vážnému poklesu daňových příjmů v Británii v červenci 2012. Došlo také k vážnému poklesu v objemu průmyslové výroby.

Britský statistický úřad (Office for National Statistics) uvedl, že státní rozpočet zaznamenal v červenci 2012 deficit 557 milionů liber, ve srovnání s přebytkem v červenci 2011 ve výši 2,8 miliard liber. Vláda předpovídala pro červenec 2012 přebytek ve výši 2,5 miliard liber.

Britský statistický úřad uvádí, že celkový státní deficit od začátku nového finančního roku v dubnu 2012 dosáhl výšky 47,2 miliard liber, je to o 11,6 miliard liber více než v roce 2011. Pokud nynější trend bude pokračovat, britské ministerstvo financí bude zápolit v dubnu 2012 s dalším dluhovým břemenem ve výši 30 miliard liber.

Objem daní od korporací poklesl v červenci 2012 o 20 procent. Vládní výdaje naopak ve srovnání s rokem 2011 vzrostly o 5,1 procent, především jde o vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Britský premiér David Cameron varoval, že škrty se budou muset provádět až do roku 2020.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemřel básník a mluvčí Charty 77 Jan Štern

22. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

V úterý ve věku 87 let zemřel básník a někdejší mluvčí Charty 77, novinář a publicista Jan Štern. Prošel útrapami nacistického koncentračního tábora a po okupaci v roce 1968 ho postihl zákaz povolání. Po roce 1989 stál u zrodu Občanského fóra, ale brzy se z politiky stáhl a věnoval se publicistice. Chartu 77 podepsal v roce 1985 a o rok později se stal spolu s Annou Šabatovou a Martinem Paloušem jejím mluvčím.

O pokrytectví lidskoprávních kritiků Ruska a Ekvádoru

22. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Spojené státy věznily sedm let kameramana televize Al Džazíra Sami al-Haje v táboře Guantánamo. Z ničeho ho neobvinily a vyslýchaly ho nikoliv o al Kajdě, ale o televizi Al Džazíra. Skoro žádné americké médium nenapsalo o tom, že jejich vláda vězní tohoto novináře. Totéž mlčení se v USA rozhostilo nad vězněním dalších muslimských novinářů v Americe za posledních deset let.

Čtenáři amerického a britského tisku jsou za poslední měsíc náhle zaplaveni svatouškovskou kritikou toho, že Ekvádor porušuje tiskovou svobodu. Čímpak to asi je, že západní média najednou obhajují svobodu slova v Jižní Americe, ptá se v deníku Guardian Glen Greenwald. Je to podle něho proto, že předstírání znepokojení nad tímto útlakem je užitečným nástrojem jak potrestat Ekvádor za trestný čin vzdoru proti USA a jeho západním spojencům.

Britská vláda "bude podporovat hospodářský růst"

22. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská vláda zavede celou řadu opatření k vytváření nových pracovních příležitostí a hospodářského růstu poté, co pokles daňových příjmů vedl v červenci k neočekávanému nárůstu státního deficitu. Vláda chce především liberalizovat městské plánování umožnit rozšíření výstavby domů a bytů a podpořit infrastrukturní projekty. Chce dát podstatně větší pravomoci britskému úřadu pro dálnice, aby si mohl půjčovat peníze na infrastrukturní projekty, aniž by tím rostl státní deficit.

John Redwood, bývalý konzervativní ministr a člen pravicového křídla Konzervativní strany, požadoval snížení daní poté, co z údajů britského statistického úřadu vyplynulo, že vládní výdaje v červenci vzrostly o 5,1 procent, hlavně to byly platby na podporu v nezaměstnanosti.

Britský ministr financí Osborne bude zřejmě muset rozšířit období škrtů o další dva roky a omezit sociální výdaje o dalších 10 miliard liber. Pokud by pokles příjmů z daní byl trvalý, nepodaří se mu splnil svůj volební příslib snížit vládní zadluženost jako podíl HDP do roku 2015-16.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Moskva nyní považuje západní intervenci v Sýrii za "zcela reálnou"

22. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Moskva se nyní domnívá, že existuje reálný scénář západní intervence v Sýrii. Po pondělním vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy k tomu může dojít kvůli syrským chemickým zbraním. Rusko ze své strany spolupracuje s vládou a Západ s částí povstalců tak, aby se chemické zbraně nedostaly mimo kontrolu - jenže jsou tu i povstalecké skupiny, na něž nemá ani jedna ze stran významný vliv a nedokáže kontrolovat jejich další počínání. A ty teď dostaly návod - vědí, co je třeba udělat.

Ve Sněmovně nejčastěji chybí Hašek, Dobeš a Schwarzenberg

21. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva kohovolit.eu

Praha, 21. 8. 2012 -- V první polovině roku při důležitých hlasováních ve Sněmovně chyběl nejčastěji Michal Hašek (ČSSD). Ten hlasoval jen ve 3 % případů a dokonce ani jednou o zákonech předložených jeho vlastní stranou. Vyplývá to z pravidelné půlroční analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

Na druhém místě skončil David Rath. Ten do Sněmovny téměř nechodil ani předtím, než byl zadržen policií. Důležitých hlasování se dále neúčastní například Josef Dobeš (VV), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Vít Bárta či Michal Doktor (oba nezařazení). Naopak mezi "vzorné" poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Roman Váňa či František Novosad (oba ČSSD).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30442