Velké britské firmy zachvacuje panika z blížícího se brexitu

23. 1. 2019

čas čtení 3 minuty
Foto: Loď společnosti P&O Ferries

Podnikatelská Británie signalizuje, že už má plné zuby neschopnosti politiků v Dolní sněmovně ohledně brexitu. Skutečnost, do jak velké míry významné britské firmy zachvátila panika z možného odchodu Británie z EU bez dohody, se projevuje jejich náhlými havarijními opatřeními.


Sir James Dyson, pro brexitový milionář, jehož firma vyrábí vysavače a sušičky na ruce pro záchody, uštědřil těžkou ránu britské vládě tím, že oznámil, že přesunuje ústředí své firmy do Singapuru.

Andrew Adonis poznamenává, že protože Singapur právě podepsal obchodní dohodu o volném obchodu s EU, Dyson bude mít přístup na evropský trh ze Singapuru volný, na rozdíl od toho, kdyby jeho firma zůstala v Británii po brexitu, pro který Dyson horoval:




Britská loďařská společnost  P&O, založená v Británii r. 1837, která provozuje lodní dopravu přes kanál La Manche mezi Francií a Británií, oznámila, že nechává přeregistrovat všech šest svých lodí na Kypr, aby si zachovala daňové výhody podniku, který funguje na území Evropské unie. Všechny její lodi, operující mezi Calais a Doverem,  budou nyní plout pod vlajkou Kypru.

Už před časem přeregistrovala britská letecká společnost Easyjet svá letadla na území Evropské unie, aby mohla dál provozovat leteckou dopravu mezi členskými zeměmi EU. Na jejích letadlech se nyní stkví hrdé nápisy, že jde o firmu registrovanou na území Evropské unie.

Japonská firma Sony potvrdila, že přesunuje své evropské ústředí z Londýna do Amsterodamu.

Generální ředitel automobilky Bentley, která vyrábí luxusní osobní automobily, oznámil, že firma před brexitem hromadí zásoby součástek a charakterizoval brexit jako "vražednou věc", která ohrožuje profitabilitu jeho podniku.

Britské řetězce Dixons Carphone a Pets at Home oznámily, že před brexitem hromadí zásoby zboží, aby se vyhnuly pobrexitovému chaosu.

Supermarkety Tesco a Marks and Spencer, prodejny alkoholu Majestic Wine a potravinářský výrobce Premier Foods také hromadí zásoby alkoholu a potravin v konzervách, aby se vyhnuly zásobovacímu chaosu po brexitu.

Claire Walker, ředitelka Britské obchodní komory, konstatovala, že je "nesmírně znepokojující", že britské podniky neobdržely od britské vlády ohledně brexitu  absolutně žádné informace a jsou nuceny si připravovat krizové plány pro období po 29. březnu.

Premiérka Theresa Mayová sdělila v úterý podnikatelským organizacím, že odmítá vyloučit odchod Británie z EU bez dohody. Argumentuje, že jedinou možností jak se katastrofálnímu odchodu Británie z EU bez dohody vyhnout, je přijmout její dohodu s Bruselem, kterou minulý týden Dolní sněmovna hlasováním odmítla historicky rekordním počtem 230 poslaneckých hlasů.


Skotská ekonomika by přišla brexitem bez dohody o 14 miliard liber (406 miliard Kč):


Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
9588

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2019