Světový potravinový program viní jemenské povstalce z okrádání hladovějících

2. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Světový potravinový program (WFP) při OSN žádá, aby jemenské povstalecké hnutí Húsiů přestalo v oblastech pod svou kontrolou odebírat civilistům zoufale potřebné potraviny.


Průzkum agentury OSN ukázal, že lidé v hlavním městě Sanáa nedostali příděly, na něž mají nárok. WFP tvrdí, že nákladní automobily ilegálně odvezly potraviny z distribučních oblastí a příděly byly prodány na trhu nebo předány těm, kdo na ně neměli nárok.

Húsiové na obvinění nereagovali, ale popírají, že by zneužívali mezinárodní potravinovou pomoc.

OSN tvrdí, že 20 milionů Jemenců nemá zajištěnu potravinovou bezpečnost a 10 milionů z nich neví, jak se dostane k příštímu jídlu.

Jemen je devastován konfliktem, který eskaloval v roce 2015, kdy Saúdy vedená koalice intervenovala, když Húsiové obsadili většinu západních oblastí země a přinutili k útěku do zahraničí prezidenta Hádího.

Zemřelo nejméně 6 800 civilistů a 10 700 bylo v bojích zraněno, hlásí OSN. Tisíce dalších civilistů zemřely z příčin, jež bylo možno odstranit, jako je podvýživa, nemoci a špatný zdravotní stav.

WFP tvrdí, že zneužití potravinové pomoci vyšlo najevo během šetření provedeného v posledních měsících. Vyvolal je rostoucí počet zpráv o prodeji potravin z humanitární pomoci na trhu v Sanáa.

Šetření zjistilo, že zneužívání se dopustila nejméně jedna lokální partnerská organizace pověřená správou a rozdělováním pomoci. Tato organizace je napojena na ministerstvo školství kontrolované Húsii.

"Takové chování představuje krádež potravin od úst hladovějících," říká výkonný ředitel WFP David Beasley. "V době, kdy děti v Jemenu umírají, protože nemají dost jídla, je to urážlivé. Toto zločinné chování musí okamžitě přestat."

Pozorovatelé WFP nashromáždili fotografickou a další dokumentaci nákladních automobilů tajně odvážejících potraviny z označených distribučních center.

Zjistili také, že výběr těch, kdo z pomoci profitují, je manipulován místními představiteli, a že záznamy o rozdělování potravin jsou falšovány.

Část potravinové pomoci obdrželi lidé, kteří na ni neměli nárok, a část byla se ziskem prodána na tržištích v hlavním městě.

Beasley varoval húsijské úřady v Sanáa, že pokud okamžitě nepodniknou akci k ukončení zmíněné praxe, WFP "nebude mít jinou možnost než ukončit spolupráci s těmi, kdo konspirují, aby upřeli velkému počtu potřebných potraviny, na nichž jsou závislí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6153

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2019