Vyvolá Martin Veselovský příště třetí světovou válku?

21. 1. 2017

čas čtení 7 minut


Aktualizace: Komické je, že POTÉ, co tři renomovaní novináři švédské televize prokázali, že Janouchová VE VŠEM v rozhovoru u Veselovského lhala, publikovala Babišova IDnes péčí Jany Ciglerové materiál, v němž Janouchová znovu tvrdí, že vše, co říkala, je "pravda" - a dodává i další věcné nesmysly. Vstoupila nyní i Ciglerová do trumpovské "alternativní reality"? :)))

Nepřekvapivě, nedávný rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, v němž Janouchová učinila celou řadu nepravdivých tvrzení o Švédsku, která Veselovský nijak nekorigoval, vyvolává ve Švédsku stále zuřivou debatu. Zasáhl do ní i švédský premiér Stefan Löfven. Energicky se debatuje o tom, co může Švédsko dělat proti konstrukci jeho lživého obrazu v zahraničí.

Švédská veřejnoprávní televize nyní nejlživější tvrzení Kateřiny Janouchové uvedla věcnými zdroji na pravou míru.

I když nezávidíme Švédům, že se dostali do obtížné situace, kdy musí čelit v jiných zemích lžím, šířeným o Švédsku, případ rozhovoru s Kateřinou Janouchovou funguje jako obecnější varování, do jak nesmyslné situace se dostala česká média, která už dlouhé měsíce děsí českou veřejnost vylhanými nesmysly. Nikdo v ČR se nepozastavuje nad tím, že česká média lžou, zejména při vytváření nepřátelského obrazu uprchlíků, a nikdo se neobtěžuje nepravdivá tvrzení uvádět na pravou míru. Skoro celé Česko se tak stalo obětí virtuální, vylhané situace. No posuďte sami, zde je překlad toho, co píše švédská veřejnoprávní televize o jednotlivých tvrzeních Kateřiny Janouchové. Je k velké škodě české společnosti, že novináři nemají soudnost, aby nešířili lži. Je k velké škodě české společnosti, že vydají - viz Veselovský - každou hloupost, aniž by ji předem ověřili, poznamenává Jan Čulík:

Tvrzení Janouchové: Stále více Švédů si myslí, že je ohrožena jejich bezpečnost

Fakta: Podle vyšetřování švédské Národní rady pro prevenci zločinnosti došlo ve Švédsku v letech 2015-2016 k mírnému zvýšení pocitu nejistoty. Avšak za delší období zůstává počet Švédů, znepokojených zločinností relativně stabilní. V letech 2006-2016 pokleslo procento Švédů, kteří se bojí zločinnosti, z 29 na 25 procent.

Janouchová: Asi 75 procent mladých mužů, kteří tvrdí, že jsou děti, jimi nejsou

Nepravda: V letech 2015 a 2016 přišlo do Švédska dohromady 42 195 osob, o nichž bylo uváděno, že jsou mladší 18 let. Rada pro imigraci zjistila, že 5347 z nich je starších 18 let, tedy asi 12,5 procent. Z celkového počtu příchozích uprchlíků je to 2,7 procenta.

Tvrzení, že o svém věku lže 77 procent dětí bez doprovodu rodičů, se šířila začátkem roku 2016 na ultrapravicových xenofobních serverch. Tvrzení bylo převzato z výroční zprávy Rady pro imigraci z roku 2014, která uvádí, že 77 procent (161 osob), vyslaných před lékařskou komisi, aby určila jejich věk, bylo starších 18 let. Toto však už byli lidé. o nichž Rada pro imigraci předem rozhodla, že jsou starší 18 let. Údaj 77 procent se netýká všech uprchlických dětí, které přišly do Švédska bez doprovodu rodičů.

Janouchová: Ve Švédsku je 55 "no go zón"

Fakta: Podle policie je ve Švédsku 15 "zranitelných oblastí", kde policie shledává, že je pro ni obtížné bojovat proti zločinnosti. Není však pravda, že by v těchto oblastech policie neoperovala.

Informace pochází ze zprávy z roku 2016, v níž policie označuje 15 oblastí, jimž je věnován speciální program. Zpráva varuje, že příchod uprchlíků může situaci v těchto oblastech zhoršit. Policie nepoužívá výrazu "no-go zóny", to je výraz, kterého používají ultrapravicové polovojenské organizace.

Číslo "55 no-go zón" pochází z policejní zprávy, kde se uvádí, že ve Švédsku je celkem 53 zranitelných oblastí. Kromě výše zmíněných 15 oblastí existuje dalších 6 oblastí, které by se mohly stát "zranitelnými", kdyby nebyly podniknuty další kroky. Existuje dalších 32 oblastí, které policie charakterizuje jako "zranitelné", protože mají nízký socioekonomický status, žijí v nich kriminální elementy a jejich obyvatelé mají malou důvěru ve společnost.

Janouchová: V důsledku příchodu uprchlíků si Švédsko nemůže dovolit poskytovat jídlo svým důchodcům

Fakta: Není to pravda, důchodci si kupují vlastní potraviny. Počet důchodců, kteří se ocitají pod hranicí nízké životní úrovně, jak ji definuje Evropská unie, ve Švédsku roste, nikoliv však v důsledku imigrace.

Je pravda, že počet starobních důchodců, kteří žijí pod hranicí nízké životní úrovně, jak ji definuje EU, kteří tedy dostávají méně čistého příjmu než 11 800 švédských korun (32 876 Kč měsíčně) v letech 2005 - 2015 vzrostl. Je to především v důsledku nárůstu počtu starých lidí a v důsledku toho, že starobní důchody ve Švédsku rostou pomaleji než příjmy obyvatelstva. To však není důsledkem příchodu uprchlíků.

Podle zprávy Švédského úřadu důchodového zabezpečení z loňského roku příchod uprchlíků ekonomiku starobních důchodů posiluje, avšak dlouhodobě může vést k mírnému zpomalení nárůstu důchodů.

Janouchová: Švédové, kteří mají rakovinu, v důsledku příchodu uprchlíků umírají

Fakt: Nepravda. Průměrná čekací doba na operace rakoviny se za poslední čtyři roky vůbec nezměnila. Podle švédské Národní rady zdraví neexistují žádné důkazy, že by příchod uprchlíků měl jakýkoliv vliv na čekací lhůty ve zdravotnictví. Podle analýzy z roku 2016 mají osoby narozené v zahraničí horší přístup ke zdravotnictví než rodilí Švédové a častěji umírají na vyléčitelné nemoci.

Janouchová: Kvůli situaci s uprchlíky se ze Švédska odstěhovalo do USA a do Británie 150 000 Švédů

Fakta: Není to pravda. R. 2015 emigrovalo ze Švédska 50 000 Švédů, většina z nich (5073) do Norska. Od roku 1988 se ze Švédska vystěhovává stále větší počet lidí. Od roku 2011 odchází ze Švédska ročně cca 50 000 lidí. Především jsou to přistěhovalci, kteří se vracejí do zemí, v nichž se narodili.

Janouchová: Stále více lidí ve Švédsku se ozbrojuje a učí se střílet, protože se bojí

Fakta: Není to pravda. V roce 2016 švédská policie vydala méně zbrojních licencí (89 309) než v roce 2015 (91 603). Za posledních pět let zůstává počet vydaných zbrojních licencí relativně stabilní.

Zdroj ve švédštině ZDE

0
Vytisknout
18425

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2017