Koho chce oslovit Schwarzenberg?

28. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Inspirací mi byla úvaha, kterou jsem na BL četl již před nějakou dobou a byla nazvána O čí hlasy Zeman vlastně stojí?. Já bych se rád zamyslel nad tím, o čí hlasy stojí další prezidentský kandidát - Karel Schwarzenberg, píše Petr Stanislav.

Již před asi dvěma týdny jsem si všiml plákátů, které "zdobí" mnoho tramvajových a autobusových zastávek a i některé vozy tramvají MHD v Praze. Je na nich portrét Karla Schwarzenberga a níže uveden slogan "Stojím o hlasy čestných a slušných lidí".

Tak nevím, stojí tento prezidentský kandidát i o můj hlas? Když jsem výše zmíněný plakát viděl poprvé, okamžitě mi přišla na mysl ona hysterie především katolické církve v souvislosti s "církevními restitucemi" (dnes již víme, jak vše dopadlo) a následným zapojením se kardinála Duky, který přispěl svou "troškou do mlýna" prohlášením, že "...jen lůza se tvrdošíjně staví proti "církevním restitucím" a signatářům nejrůznějších peticí, které "restituce" odmítají, upřímně nerozumím..." Kandidát Schwarzenberg jako věrný člen ŘKC a TOP09 neváhal a přispěchal s podporou kardinála Duky. Dodejme jen, že slovo "lůza" je Dukovým oblíbeným výrazem, kterým rozhodně nešetří, pokud hodnotí jakýkoli protikatolický postoj.

Já byl jedním z mnoha těch, kteří petici signovali, takže se ptám, zda jsem podle měřítek kardinála Duky a tím pádem Karla Schwarzenberga, slušným člověkem, čili nic?

Takže ještě jednou již položená otázka - o čí hlasy stojí Schwarzenberg? Stojí i o hlasy odpůrců "církevních restitucí", stojí i o hlasy signatářů petic odmítajících "církevní restituce", neboli, abych svou otázku uvedl do kontextu s výše uvedeným prohášením kardinála Duky, stojí Schwarzenberg o hlasy lůzy?

Závěrem ještě jedna otázka - kam až mohou prezidentští kandidáti zajít ve své touze po moci a po teplém místečku?

Sám si i odpovím - vzhledem ke skutečnosti, že se proti "církevním restitucím" postavilo kolem 80% obyvatel ČR a tudíž stejný počet obyvatel spadá pod označení "lůza", nevím, zda na Schwarzenberga zbyde ve volbách alespoň těch 20%. Nechme se překvapit.

0
Vytisknout
13215

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2012