Bémův návrat do politiky

27. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zatímco David Rath sedí ve vazbě a nemůže vykonávat svůj mandát (připomeňme, že do pravomocného rozsudku soudu je stále nevinný), čilý a vládě věrný člen Dobešova sportovního houfu (http://www.blisty.cz/art/66650.html) Pavel Bém míří zpět do ODS. Šéf poslanců ODS Benda tvrdí, že Bém nic špatného neudělal, o čemž svědčí to, že nebyl obviněn. Byl prý pouze mediálně skandalizován. Jenže mediálně se stalo prostě to, že unikly odposlechy s Janouškem, ve kterých, jak píše Seznam.cz, "si domlouvali například obsazení klíčových postů ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo zákulisní ovlivňování prodejů městského majetku."

Otázka je, zda tohle bylo řádně prošetřeno a zda policie nebo státní zástupce mohou říci zodpovědně, že se nestal trestný čin. Jestliže "nebýt obviněn" stačí samo o sobě k tomu, aby člověk byl čistý, pak tu bude zase velký politický tlak na to, aby se nevyšetřovalo. A vyšetřuje se? Vyšetřují se podezření na korupci vysokých pravicových politiků? Na konci měsíce listopadu v Hospodářských novinách vystavil Jindřich Šídlo bilanci Janouškova případu jako "Osm měsíců ticha". Cituji závěrečná slova:

"A optimismus si dodávám i tím, že někdo už určitě pečlivě zkoumá, jak rodina Janouškova přišla ke svému bohatství odpovídajícímu zhruba situaci, jako kdyby pan Janoušek vymyslel Google. Protože proti tomu je ta dopravní nehoda, která mě činí tak smutným, vlastně opravdu banalita. A vůbec bych se nedivil, kdyby si Janoušek teď liboval, co to tady vlastně řešíme."

Návrat Béma do ODS má být údajně odměnou za jeho podporu vlády při hlasováních ve Sněmovně. Nemá se však vracet před prezidentskou volbou, aby prý nepoškodil prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotku, který ovšem stejně nemá šanci v prezidentských volbách. ODS je zřejmě už i v očích premiéra a jiných svých lídrů natolik zdiskreditovaná, že jí nějaký ten návrat Béma nemůže uškodit. Normálně by se totiž muselo mluvit především nikoli o tom, zda Bém je obviněn nebo vinen, nýbrž o tom, že jeho telefonáty s Janouškem ho dělají politicky už navždy nepoužitelným. Ale když se ODS podařilo v této zemi po skandálu s financováním strany recyklovat Klause až do prezidentských výšin, a s ním instalovat na Hrad Jakla, Weigla a Hájka, proč nezkusit recyklovat i Janouška? To má svou logiku. Možná by měl Bém vlastně větší šanci v prezidentské volbě než Sobotka a jeho budoucí kancléř by mohl být autorem nějakého doporučujícího dopisu pro Janouška, stejně jako Weigl napsal podle Wikipedie doporučující dopis pro Koženého na přání tehdejšího premiéra Klause:

"Týdeník Respekt v únoru 2009 zveřejnil Weiglův dopis z 24. října 1997 ázerbájdžánskému prezidentu Hejdaru Alijevovi, ve kterém doporučil Viktora Koženého jako průkopníka privatizačních procesů, jehož zkušenost může být užitečná i pro privatizační projekty v Ázerbájdžánu. Weigl napsal doporučující dopis na přání tehdejšího premiéra Václava Klause, když působil jako vedoucí týmu jeho poradců na Úřadu vlády. Kožený přitom už v době odeslání dopisu žil s irským pasem na Bahamách a byl považován za kontroverzní osobu, která byla podezřelá z vytunelování privatizačních fondů v České republice."

Vrať se, vše odpuštěno, volá Béma ODS ZDE

Osm měsíců ticha ZDE

Jiří Weigl ZDE

0
10124

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2012