USA: Na potlačení hnutí Occupy se podílela policie i banky

29. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Z nově zveřejněných dokumentů vyplývá, píše Naomi Wolfová v deníku Guardian, že násilné potlačení protestů Occupy, k nimž došlo v Americe loni na podzim, koordinovaly samy velké mezinárodní banky. Hnutí Occupy bylo potlačeno prostřednictvím násilného zatýkání, likvidace organizační struktury demonstrantů, házením kanistrů na hlavy demonstrujících, používáním tak těsných pout, že to zatčené zraňovalo, věznění spoutaných demonstrantů tak, že byli nuceni se pomočit či pokálet.

Americký Fond Partnerství pro občanské svobody (proč ne americká média?) zažádal o zveřejnění dokumentů zaznamenávajících systematický útlak. Z dokumentů vyplývá, že v USA vznikla děsivá síť koordinovaného útlaku, v rámci níž spolupracovaly ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, FBI, policie, regionální integrační centra a soukromý podnikatelský sektor. V některých případech vznikla jednotná organizace, Domestic Security Alliance Council, Rada aliance pro vnitřní bezpečnost. Z dokumentace vyplývá, že američtí policisté, ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a banky spolupracovaly v útlaku, zatýkání a neutralizaci pokojných amerických občanů.

Dokumenty byly po dlouhých odkladech zveřejněny v týdnu mezi Vánocemi a Novým rokem. Dokazují, že vzniklo celostátní americké potlačitelské spiknutí. Orwellovským způsobem se útlak šířil z města do města: Na šesti amerických univerzitách univerzitní policie dodávala informace FBI o studentech, kteří se podíleli na hnutí Occupy, tyto informace získaly soukromé bezpečnostní agentury. Plány potlačit akce hnutí Occupy byly připravovány až měsíc předem. Vypracovala je FBI a předložila je k schválení bankám, proti nimž hnutí Occupy zamýšlelo demonstrovat. Návrhy použít ostřelovače, kteří by usmrtili vedoucí představitele hnutí Occupy jsou v dokumentaci začerněny. Je to v rozporu s běžnou praxí FBI, podle níž má FBI povinnost informovat politické aktivisty, když jsou ohroženi na životě.

Z dokumentů vyplývá, že i když FBI v nich uznává, že Occupy je pokojné protestní hnutí, označuje ho opakovaně za "teroristickou hrozbu". Těsné partnerství, které vzniklo mezi bankami, newyorskou burzou, FBI a ministerstvem pro vnitřní bezpečnost, charakterizovala Mara Verheyden-Hilliardová, ředitelka Fondu Partnerství pro občanské svobody jako "policejní etatismus".

Je možné, dodává Naomi Kleinová, že dokumenty o spolupráci bank, FBI a ministerstva pro vnitřní bezpečnost při potlačování pokojných občanských protestů v USA mají mít zastrašovací účinek: aby si lidé rozmysleli, zda chtějí protestovat. Spolupráce bezpečnostních institucí a bank znamená novou závažnou hrozbu: Všichni občanští aktivisté se mohou stát WikiLeaks, jak na to poukazuje ve své nedávné knize Julian Assange. Vzhledem k tomu, že se pro potlačování protestů dala policie a banky dohromady, znamená to, že jsou občanské protesty vážně ohroženy: finance, které mají k dispozici občanští aktivisté, jsou totiž uloženy v bankách, které k nim aktivistům mohou odepřít přístup obdobně, jak americké úvěrové společnosti VISA a ACCESS a PayPal odmítly přijímat finanční dary pro server WikiLeaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15385

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2012