Občanská aktivita indické mládeže jako inspirace pro naše studenty

27. 12. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

V září tohoto roku jsem měl tu čest strávit na pozvání pracovně několik dní na University of Rajasthan v indickém Džajpuru. Součástí mého pobytu byla i účast na přírodovědném workshopu pro indické středoškolské studenty. Ačkoliv indické školství rozhodně neoplývá progresivními vzdělávacími metodami ani technologiemi, úroveň znalostí těchto studentů v oblasti přírodních věd, na které byl workshop zaměřen, byla vynikající. O tom ale snad jindy.

V nedávné době Indií otřásl případ znásilnění 23 leté dívky gangem násilníků, ke kterému došlo v hlavním městě Dillí za bílého dne v autobusu plném lidí. Po skončení násilníci vyhodili dívku i jejího 28 letého přítele z jedoucího autobusu ven, čímž oběma způsobili velmi vážná zranění. V indickém hlavním městě to není zdaleka případ ojedinělý. Jen v letošním roce zde mělo dojít k 625 podobným případům, přičemž viníci, jsou-li vůbec dopadeni, bývají potrestáni pouze velmi mírně (maximální délka trestu za znásilnění je 5 let). V indické společnosti stále přežívá zažitý názor, že spoluviníkem v těchto případech bývá sama dívka. Hlavním důvodem, proč ovšem píšu tento krátký článek, je blog 16 letého indického studenta jménem Akshar Goswami, který mi odkaz na svůj blog poslal se žádostí o jeho šíření, aby se celý svět o případu dověděl.

Tento chlapec vyjadřuje své znechucení nad otřesným případem a současně dává najevo stud za svou společnost, která podobné případy svou netečností podporuje. Snaží se analyzovat legislativní a společenské příčiny vysokého počtu takových případů a vysoké společenské tolerance vůči těmto případům. V tradičně společensky stratifikované Indii, která je stále poznamenaná někdejším kolonializmem (na myšlení obyčejných místních lidí je velmi znát po generace pěstovaná stádovitost a omezená schopnost samostatného myšlení) a která se potýká s velikými společenskými problémy, především velkou mírou chudoby, začínají mladí vzdělaní lidé tvořit opozici současného systému. Vnímají palčivé problémy své společnosti, které indická vláda neřeší, a otevřeně proti nim vystupují. Na vysoké úrovni nejsou tedy pouze znalosti indických studentů, ale zřejmě i jejich občanská uvědomělost a kritické myšlení, které většině jejich rodičů a prarodičů chybí.

Mou otázkou k zamyšlení pro Aksharovy vrstevníky v naší zemi je: Copak v naší relativně demokratičtější a svobodnější společnosti je málo skutečných problémů, proti kterým je nutné bojovat?

Akshar Goswami: Delhi gang rape case (v angličtině včetně odkazů na další zdroje)

0
Vytisknout
7482

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2012