Íránské konzervativní listy chválí útočníka na Salmana Rushdieho

15. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Několikery íránské noviny blízké zastáncům tvrdé linie v sobotu pochválily osobu, která napadla a vážně zranila autora Salmana Rushdieho, jehož román "Satanské verše" od roku 1989 přitahoval výhružky smrtí z Íránu.

V Íránu zatím nebyla vydána žádná oficiální reakce na útok na Rushdieho, který byl v pátek na přednášce ve státě New York pobodán do krku a trupu.

Konzervativní noviny Kajhan, jejichž šéfredaktorem je jmenován íránský nejvyšší vůdce Alí Chameneí, však napsaly:

"Tisíckrát bravo... statečnému a svědomitému člověku, který v New Yorku zaútočil na odpadlíka a zloducha Salmana Rushdieho," a dodal: "Ruka muže, který roztrhl hrdlo Božímu nepříteli, musí být políbena".

Vůdce íránské islámské revoluce z roku 1979, zesnulý ajatolláh Ruholláh Chomejní, vydal v roce 1989 fatwu neboli náboženský edikt, který vyzýval muslimy na celém světě, aby zabili autora narozeného v Indii poté, co byla jeho kniha odsouzena jako skryté rouhání.

V roce 2019 Twitter pozastavil Chameneího účet kvůli tweetu, který uvedl, že Chomejního fatwa proti Rushdiemu je "pevná a neodvolatelná".

Zpravodajský web Asr Iran v sobotu přinesl často citovaný citát Chameneího, který řekl, že "šíp" vystřelený Chomejním "jednoho dne zasáhne cíl".

Nadace 15. Chordad, bohatá íránská náboženská organizace, v roce 1997 zvýšila odměnu na Rushdieho hlavu na 2,5 milionu dolarů, osm let poté, co poprvé nabídla odměnu. Nadace zvýšila částku na 3,3 milionu dolarů v roce 2012.

Nadace, mezi spoustou orgánů pod dohledem Chameneího úřadu, na útok na Rushdieho veřejně nereagovala a v sobotu okamžitě neodpověděla na e-mailovou žádost agentury Reuters o komentář.

Titulek konzervativních novin Vatan Emrúz zněl: "Nůž v krku Salmana Rushdieho".

Deník Chorasán přinesl titulek: "Satan na cestě do pekla".

NBC New York s odvoláním na vyšetřující orgány v sobotu uvedl, že podezřelý z útoku, Hadi Matar narozený v Kalifornii, sympatizoval s šíitským muslimským extremismem a íránskými islámskými revolučními gardami (IRGC).

Rushdie je po incidentu na ventilátoru a nemůže mluvit po incidentu, který spisovatelé a politici po celém světě odsoudili jako útok na svobodu projevu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3888

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2022