Šéf OSN varuje před "mimořádnou situací v oceánech", zatímco světoví lídři čelí úbytku biologické rozmanitosti a znečištění

30. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí zahájil konferenci o oceánech, jejímž cílem je vypracovat deklaraci na ochranu oceánů a jejich obrovských zdrojů před nadměrným využíváním, a varoval, že svět čelí "oceánské krizi", píše Julia Conley.

 

"Oceán se musí stát vzorem toho, jak můžeme spravovat globální společenství pro naše větší dobro."

"Musíme tuto situaci zvrátit," řekl Guterres. "Zdravý a produktivní oceán je pro naši společnou budoucnost životně důležitý." 

Generální tajemník řekl vedoucím představitelům více než 20 zemí, kteří se tento týden sešli v Lisabonu, že "naše selhání v péči o oceán bude mít vlnový efekt napříč celou Agendou 2030", tedy cíle udržitelného rozvoje OSN týkající se řešení klimatické nouze, ekonomické nerovnosti a chudoby a posílení postavení žen a dívek.

Guterres nastínil čtyři doporučení, která musí vedoucí představitelé upřednostnit při dokončování očekávané páteční deklarace, jež byla nazvána "Náš oceán, naše budoucnost: Výzva k akci":

    Investovat do udržitelného hospodaření a správy oceánů, což "by mohlo pomoci oceánům produkovat až šestkrát více potravin a vyrábět 40krát více obnovitelné energie než v současnosti";

    zopakovat úspěch oceánů "rozšířením účinných opatření na ochranu území a integrovaného řízení pobřežních zón";

    chránit lidi, jejichž životy a živobytí závisí na oceánech, investicemi do pobřežní infrastruktury odolné vůči změně klimatu; a

    podpořit více vědu a inovace, které by svět posunuly k "nové kapitole globálních oceánských opatření".

Světové oceány od doby, kdy lidé začali těžit fosilní paliva, absorbovaly téměř 90 % přebytečného tepla zachyceného v atmosféře, což vedlo k masovému blednutí korálů a ztrátě biologické rozmanitosti a přispělo k tání klíčových ledovců.

Podle World Resources Institute by oceány mohly zajistit až pětinu snížení emisí potřebných k omezení nárůstu teploty planety na 1,5 °C do roku 2050.

Obnova ekosystémů s "modrým uhlíkem", jako jsou mangrovy, slané bažiny a chaluhové lesy, dekarbonizace lodní dopravy a obnovitelné zdroje energie založené na oceánech, jako jsou větrné elektrárny, jsou klíčem k ochraně oceánů i celé planety, uvedl WRI ve zprávě z roku 2019.

"Oceán se musí stát vzorem toho, jak můžeme spravovat globální společenství pro naše větší dobro; a to znamená zabránit a snížit znečištění moří všeho druhu, a to jak z pevninských, tak z mořských zdrojů," uvedl Guterres.

Deklarace, jejíž zveřejnění se očekává v pátek, nebude právně závazná a účastníci kampaně stále naléhají na světové lídry, aby vytvořili mezinárodní smlouvu, která by pro ochranu oceánů poskytla právní rámec.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

 

1
Vytisknout
5291

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022