"Český rasismus si kritizovat nenecháme!!"

10 000 českých dětí rasisticky bučelo na stadionu Sparta na černošského fotbalistu, český ministr si stěžoval, že to lidi kritizují...

1. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Česká republika  týden před volbami znovu posílila mezinárodní přesvědčení, že je to tvrdě rasistická země.

Aktualizace: K tomu připomíná Albín Sybera:

Ono tu normalizaci rasismu živí především reportování v médiích - ten prostor, jaký v něm dostávají čeští politici a Kudelovi právníci, Slávie a Sparta (oligarchicko-politické fotbalové kluby) - UEFA tam je automaticky stavěna do role toho špatného, to že jejímu verdiktu předcházelo předvolání svědků, sbírání video a zvukových záznamů, to nikde v textu není. Čekal bych něco takového na Sport.cz, ale ten sportovní nacionalismus evidentně umí zamávat i s jinými redakcemi… https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babis-podporil-kulhanka-ktery-si-kvuli-zapasu-sparty-a-range/r~260068be235b11ec94d2ac1f6b220ee8/

"Český ministr zahraničí si povolá na kobereček britského velvyslance, údajně všechno to bučení a šikanování Glena Kamary se ve skutečnosti nedělo..."

Ministru Kulhánkovi: "Je zjevné, že britský velvyslanec vám pravděpodobně doporučí, abyste nevychovávali děti k rasismu."

"Naprosto absurdní, že chce český ministr zahraničí povolávat na kobereček britského velvyslance, jako by za to mohla britská média a ne rasismus české společnosti."

Barry Anderson: Nevzpomínám si v poslední době  na depresivnější pohled a zvuk než tisíce českých dětí, které bučí proti Glenu Kamarovi při zápase Rangers proti Spartě Praha. Na stadionu, který měla UEFA kvůli rasismu uzavřít. Děs.

 

Aamer Anwar kritizoval Jakuba Kulhánka za jeho rozhodnutí povolat britského velvyslance na kobereček. Reagoval: "Možná, že by česká vláda měla začít podnikat namísto toho kroky proti intenzivnímu rasismu v české společnosti."

 

Na fotbalovém zápase Sparty Praha proti glasgowskému družstvu Rangers bylo 10 000 českých dětí, které rasisticky bučely proti fotbalistovi z týmu Rangers Glenu Kamarovi.

To samozřejmě vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku.

Neuvěřitelně - je v ČR před volbami a čeští politikové se snaží vyždímat co největší množství lidové podpory ze svých rasistických a xenofobních postojů - ministr zahraničí Kulhánek si "bude v pondělí stěžovat britskému velvyslanci v Praze", že se západním fotbalistům a novinářům rasismus českých dětí nelibil a stal se terčem kritiky.

 
Manažer klubu Rangers Steven Gerrard oznámil, že Rangers informují organizaci UEFA o rasistických útocích, jichž byl v Praze na Letná Kamara ve čtvrtek terčem. Požaduje přísné tresty proti rasistickémnu bučení proti Kamarovi v Praze.

Stadion na Letné měl být původně uzavřen pro publikum, v důsledku rasistických útoků fanoušků Sparty Praha proti Aureliiovi Tchouamenimu z Monaka, ale UEFA nakonec souhlasila, že na stadion během zápasu může být vpuštěno asi 10 000 dětí v doprovodu dospělých.

Toto rozhodnutí organizace UEFA se stalo terčem ostré kritiky skotských fotbalových manažerů, kteří obvinili UEFu, že rasismus českého obecenstva nebere vážně.

Sparta naopak vydala neuvěřitelné prohlášení, že "nevinné české děti" jsou "obviňovány z rasismu". Potíž je, že ty "nevinné české děti" na Kamaru skutečně hromadně bučely.

Sparta zvlášť kritizovala Kamarova právníka Aamera Anwara, který řekl v televizi Sky Sports News: "Byli jsme svědky toho, jak 10 000 školních dětí se posmívalo a bučelo v reakci na každý Kamarův dotek míče, a nejen dotek Glena Kamary, ale dotek každého černošského hráče z družstva Rangers. Je to prostě nepřijatelné. Je to hluboce ostudné a je načase, aby si české úřady uvědomily, že mají hluboce zakořeněný problém s rasismem a že už je toho dost."

Sparta to označila za "šikanování na internetu" a tvrdí, že by to měly vyšetřovat skotské právní úřady. "Vyvolávat xenofobní tendence a verbálně útočit na bezbranné děti je absolutně nemorální a neslušné," tvrdí Sparta Praha.

No to si zase zadělali, poznamenává Jan Čulík. Už při rasistických útocích proti Kamarovi letos na jaře se rozšířilo ve skotských školách povědomí, možná nesprávné, že Česká republika je nejrasističtější zemí v Evropě. Pěkně proti tomu čeští politikové a fotbaloví funkcionáři bojují..."


Podrobnosti v angličtině ZDE     ZDE

 

0
Vytisknout
13208

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021