Statisíce neočkovaných Čechů nad šedesát let jsou ohroženy smrtí

29. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Ústup epidemie se zastavil. Nejhůř je na tom Praha

"Myslím si, že se to dříve nebo později musí rozjet. Otázka je, jak moc a s jakými následky. Jakmile to vletí mezi ty stovky tisíc neočkovaných ve věku 60+, bude to asi znamenat mnoho mrtvých a mnoho těžce nemocných. Stačí dva tisíce lidí na JIP a nemocnice se hroutí," varuje oprávněně na Facebooku Boris Cvek.

Velmi vážné je, že se v ČR rozjíždí znovu exponenciální šíření nákazy. Matematika je blbec: exponenciální šíření vede ve velmi krátké době k astronomickým číslům.

Varovná je situace v Británii, kam hlupák Boris Johnson nechal zavléci indickou variantu už před řadou týdnů a od té doby se nezvladatelně v zemi šíří. Jenže Británie je daleko proočkovanější než ČR, první vakcínou je tam proočkováno 66,6 procent Britů, a tedy 84,4 procent veškerých dospělých, druhou vakcínou je tam proočkováno 48,8 procent Britů, a tedy 61,9 procent veškerých britských dospělých.  V podstatě jsou oběma vakcínami proočkováni už skoro všichni Britové nad 50 let. Přesto se nákaza variantou delta obrovsky šíří především mezi mladými lidmi, ti také nejčastěji nyní  končí v nemocnicích. Je to nebezpečný vývoj, který můžeme očekávat ve střední Evropě tak do dvou měsíců, zintenzivnění očkování je životně důležitá věc.

Potíž je, že indická varianta delta je daleko nakažlivější než varianty předchozí a také vražednější. Na životě ohrožuje starší lidi a skutečnost, že v ČR zůstávají statisíce lidí starších šedesáti let neočkováni, je absolutní katastrofa.

První vakcína chrání před variantou delta jen asi z 30 procent, druhá vakcína asi  z 95 procent. To znamená, že jsou stále vážně ohroženy statisíce lidí.

Jediným řešením je proočkovat rychle celé obyvatelstvo, a to včetně mladých lidí a teenagerů,  aby se nákaza nemohla společností šířit.

Zároveň je nutno omezit cestování do zahraničí, jinak Češi přitáhnou do Česka nové smrtící varianty koronaviru z neproočkovaných zemí.

A absolutně nejdůležitější je mezinárodní úsilí co nejrychleji proočkovat i země v třetím světě. Dokud nebudou proočkovány, jsme novými variantami, které se vyhnou vakcínám, ohroženi všichni.

K tomu dodává Jakub Žytek:

ČR by měla, pokud to závoz vakcín umožňuje, s okamžitou platností zkrátit interval u Pfizeru mezi 1. a 2. dávkou opět na tři týdny, aby bylo co nejvíce lidí chráněno už před koncem prázdnin.

Četl jsem teď na twitteru, že R delty je 8. To podle dotyčného znamená, že reálně potřebujeme imunizovat aspoň cca 87,5 % populace, resp. to, co do tohoto procenta chybí, pak musíme, zjednodušeně řečeno, dorovnat jinými protiepidemickými opatřeními: 8 x (1-0,875) = 1 (nové R).

Navíc tohle číslo předpokládá 100 % účinnost vakcíny, ale víme, že po 2. dávce je to u pfizeru cca 95 % (před hospitalizací), takže v reálu je to ještě víc...

Pozn. JČ: K dispozici jsou dva protikladné údaje. Epidemiologové zjistili, že čím je větší interval mezi první a druhou dávkou očkování, tím je vzniklá imunita silnější. Doporučují odklad druhé dávky až o 44 týdnů! Potíž je, že vzhledem k nezastavitelnému šíření varianty delta a nutnosti vyhrát závod mezi vakcínou a deltou je takový odklad nerealistický a skutečně je nesmírně důležité zejména lidi nad 50, ale nakonec všechny očkovat oběma vakcínami co nejrychleji a co nejdříve.

0
Vytisknout
10113

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021