Moskevští bezdomovci: Nemyté Rusko nemůže odjet domů

23. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Letní problémy moskevských bezdomovců nejsou o nic menší než ty zimní - jen o nich veřejnost méně ví. Lidé z regionů se snaží odjet do hlavního města za prací a lepším životem, ale velká část z nich nenajde ani jedno, ani druhé - a jsou nuceni žít na ulici.

Přitom situace v Moskvě je zvlášť mizerná ze dvou důvodů. Jednak moskvocentrický světonázor většiny Rusů dělá z hlavního města největší magnet pro vnitřní migranty a přivádí sem každé léto tisíce lidí. Jednak Moskva - na rozdíl od evropštějšího Petrohradu - disponuje jen zcela neadekvátním systémem péče o takové lidi.

V celé Moskvě existují jen čtyři místa, kde si lidé bez domova mohou dát sprchu a vyprat si oblečení. Tři z nich spravuje město a jedno nevládní nezisková organizace Miloserdje. Další neziskovka jménem Nočležka však už nesměla otevřít přístřeší, kde by lidé bez domova mohli přespávat. V Petrohradě jedno takové zařízení funguje od roku 2016.

Několik soukromých spolků včetně Armády spásy rozdává potraviny a hygienické potřeby. Ale protože jen málo bezdomovců se může mýt a prát si, je pro ně mnohem obtížnější najít si práci nebo vrátit se domů.

V létě jsou problémy s dodržováním hygieny mnohem horší a znatelnější problém než v zimě. Dokonce je pro bezdomovce obtížné i cestovat veřejnou dopravou.

Příliš mnoho Moskvanů si přeje, aby tihle lidé prostě zmizeli. Co se týče pomoci, nikdo nemá chuť sousedit se zařízeními, která by lidem bez domova pomáhala. Jenže dokud se nezlepší situace v regionech, odkud režim odčerpává většinu zdrojů a utrácí je vesměs v Moskvě a Petrohradě, bude potřeba pro lidi žijící na ulicích dělat mnohem více než dnes. Možná hlavně právě v létě, kdy na ně na rozdíl od zimy většina lidí ani nepomyslí.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
11773

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2021