Koronavirus: Vakcinace se změnila ve "válku značek"

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
V roce 2020 vypadala otázka vakcinace trochu jako dostihy. Kladli jsme si otázku, kdo bude první a jak rychle zvítězí. Pak se vynořilo z klinických zkoušek hned několik vakcín - a v závodě začalo jít o to, která dokáže nabídnout lepší účinnost a bezpečnost, napsaly Katie Attwellová, Lara McKenzieová a Samantha Carlsonová.

Když přeskočíme do roku 2021, část světa zakouší "značkový tribalismus". Horkým tématem se stalo, jakou značku vakcíny si přejete, nebo jakou můžete dostat.

V USA vznikají vakcinační "týmy" jednotlivých výrobců, v Británii vakcína AstraZeneca vyvolává vlastenecké pocity kvůli svému původu v neziskovém sektoru, i když někteří preferují "atraktivnější" Pfizer.

V Maďarsku se znovu objevila studenoválečnická politika, když spotřebitelé mohou být očkováni východní nebo západní vakcínou.

Nicméně údaje z výzkumu, který nyní prochází procesem peer-review, i zprávy odjinud ukazují, že mladší a lidé a lidé bez zajištěného přístupu k vakcíně mají dosud potíže nechat se naočkovat čímkoliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5705

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2021