Rozhovor Britských listů 130:

Indie: Ohromující kulturní rozmanitost

6. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



S dokumentaristkou Dominikou Švecovou a psychiatryní Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů o tom, co zažily během své měsíční cesty do Indie. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. října 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Milan Hrdlička (ČSSD) páchá trestný čin vyvolávání nenávisti vůči náboženské a etnické skupině (§ 356)

7. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Přitom je to absurdně iracionální konstrukce, protože muslimové nikoho neohrožují a žijí v Evropě desítky, ne-li stovky let. Je tomu asi tak, jako kdyby Hrdlička začal najednou urážet lidi s modrýma očima... Proč, proboha? Co způsobilo, že se zbláznil? Jak to, že policie a prokuratura nejedná? (JČ)


§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

V Barceloně se konala obrovská demonstrace proti nezávislosti Katalánska

8. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Policie uvedla, že se jí účastnilo 350 000 lidí, organizátoři odhadují počet účastníků na 930 000


Statisíce lidí vyšly do ulic Barcelony na protest proti snahám katalánské vlády prosadit nezávislost Katalánska, zatímco španělský premiér varoval, že je připraven suspendovat autonomii tohoto regionu ve snaze zabránit vyhlášení jeho nezávislosti.

Nuže, diskutujme!

8. 10. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Byl jsem se skupinou mladých lidí v roce ME ve fotbale 2012 v Lipsku v Moritz Bastion. To je soubor studentských lokálů v podzemí bývalého městského opevnění, kde se fotbal u piva promítal.

Češi byli vyřazeni ve skupině a já se ptal, komu teď budeme fandit? Odpověď mladých Čechů? No Německu, samozřejmě...

PŘEČETLI JSME:

Zvědavce, kteří vtipkovali nad umírající ženou, musela rozehnat policie

8. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


 
Policisté museli pomoci záchranářům, kteří ve středu v centru Plzně oživovali umírající ženu. Jejich zásahu totiž přihlížel dav zvědavců, kteří překáželi, velmi nevhodně vtipkovali, vše si fotografovali a dokonce si pořizovali selfie. Podobné chování záchranáři nepamatují.

Celý článek: https://plzen.idnes.cz/plaza-zachranari-resuscitace-masaz-srdce-policie-zvedavci-selfie-pyv-/plzen-zpravy.aspx?c=A171006_114432_plzen-zpravy_vb

Lékaři: Hrozí "apokalypsa antibiotik"

8. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Lékaři upozorňují na děsivé vyhlídky, že bude nemožné provádět i naprosto běžné operace, protože vzniká množství genů, odolných lékům


Vědci, kteří se účastnili nedávného zasedání Americké společnosti pro mikrobiologii informují, že objevili nesmírně znepokojující vývoj.Bakterie, obsahující gen známý jako mcr-1, který umožňuje odolnost vůči antibiotiku jménem colistin - se za posledního půldruhého roku, od doby, kdy byl objeven, znepokojující rychlostí rozšířil po světě. V jedné oblasti v Číně bylo zjištěno, že tento gen v sobě má dnes 25 procent pacientů.

Trump tvrdí, že ohledně Severní Koreje "bude fungovat jen jedna věc", ale nechce říct co

8. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump se v sobotu vyjádřil, že vůči Severní Koreji "bude fungovat jen jediná věc". "Prezidenti a jejich vlády jednají se Severní Koreou už 25 let, podepisují smlouvy a vyplácejí obrovské množství peněz," napsal Trump na Twitteru. "Nefungovalo to, dohody byly porušeny, než uschl inkoust, z amerických vyjednavačů byli pitomci. Lituji, ale bude fungovat jen jediná věc."

Trump nedal najevo, co má na mysli.

Po výročním sjezdu britské Konzervativní strany: Konzervativci chtějí brexit stůj co stůj, i když to zničí jejich zemi i jejich stranu

6. 10. 2017

čas čtení 4 minuty



Po katastrofálním vystoupení Theresy Mayové na výročním sjezdu Konzervativní strany nyní probíhá spiknutí v Konzervativní straně s cílem ji sesadit, píše Jonathan Freedland.

Donedávna se britská Konzervativní strana řídila zásadou, která z ní učinila snad nejúspěšnější politickou stranu v demokratickém světě za poslední dvě století: Podřídit všechno zájmu získat a udržet si moc.

Nyní však tento princip britští konzervativci opustili, protože našli něco jiného, čeho si váží víc. Je to brexit.

Evropská unie donutila Amazon, aby zaplatil dodatečné daně ve výši 250 milionů euro

6. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Proč proti nadnárodním firmám razantně nezasahuje v daňových záležitostech česká vláda?


Evropská komise oznámila že firma Amazon musí zaplatit Lucembursku dodatečné daně ve výši 250 milionů euro, protože v letech 2006 až  2014 v té zemi dostávala protizákonné daňové úlevy. Rada Evropy rozhodla, že neexistuje žádné ospravedlnění, proč firma Amazon platila čtyřikrát méně daní než ostatní firmy v Lucembursku, na které platí stejná pravidla.

Během tohoto období totiž firma Amazon přesunula své zisky do holdingové společnosti, která nebyla zdaňována. Tato holdingová firma neprováděla žádnou podnikatelskou činnost a neměla žádné zaměstnance ani kancelář.

Proč proti nadnárodním firmám razantně nezasahuje v daňových záležitostech česká vláda?

Podrobnosti v angličtině ZDE


Mezitím v Absurdistánu, pokračování 40 a půl:

Nepokrytá sprostota v ultrapravicové televizi

6. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 3 minuty



V úterý, v den prvního výročí původního protestu, se konal nový "protest černých deštníků". Polské ženy znovu vyšly do ulic, nejen protestovat proti už tak přísným protipotratovým zákonům, ale ve všeobecnosti bojovat za práva žen, za respekt a rovné zacházení (více o tom ZDE) Nic nedokáže prokázat víc, že mají před sebou opravdu dlouhou cestu, než tento úryvek z pravicové internetové televize:




Uvádím doslovný překlad, slovo od slova:

MODERÁTOR: Tento černý protest opět vylezl, všechny ty feminacistky a ostatní...
HOST: Ale řekněte mi, je to psychologicky podivné...
MODERÁTOR: Ne...
HOST: Protože jsou to pěkné kočky, chodí na diskotéku...
MODERÁTOR: (mluví přes něho) Ne všechny z nich, vůbec ne všechny! Jo?
HOST: ...a tak ošklivé, které nikdo nechce mrdat
MODERÁTOR: se směje
HOST: a tak ty chodí na demonstrace. Stojím tady a dívám se, jo? Stojím tady a říkám si, kterou z nich bych chtěl mrdat... Tuhle? Ach, Panebože... Ne, tu ne, Pánbůh chraň! A tak jsem tam stál a věřte mi, celou dobu jsem myslel: kdo tohleto může mrdat? A dospěl jsem k závěru, že nikdo. A proto ony chodí na demonstrace.
MODERÁTOR: (snaží se nesmát se) Takže říkáte, že chodí na demonstrace, protože nemají sex?
HOST: Ano! Nikdo nechce, abych tak řekl, se nad nimi slitovat, nikdo jim nechce stáhnout kalhotky, tak ona jde na demonstraci... Ale, když se na to díváme z tohoto úhlu pohledu: Ty, diváku, občane Varšavy, jdi tam a pomysli si: Sklepowicz nemá pravdu. Já ho nebudu potvrzovat. Jen si tam zajdi a dívej se: tuhle, nebo tamtu? A nakonec  odejdeš a budeš si jen myslet: Panebože: To moje manželka je lepší!
MODERÁTOR: Ale to je sexismus! Proti tomu ony přece právě bojují. Aby nikdo...
HOST (ho přeruší:) "Je nemrdal? Jo!
MODERÁTOR: aby se nikdo nemohl přiblížit a nemohl soudit, že bych chtěl dělat něco s touhle nebo s tamtou.
HOST: Tak by si to měly napsat: AŤ NÁS NĚKDO MRDÁ! MY JSME PŘIPRAVENÉ! EXISTUJE ROVNOST! MY CHCEME, ABY NÁS TAKY MRDALI!!

Moderátorem tohoto pořadu je Marcin Rola, bývalý politik z pravicové strany Kukiz '15. Podle internetového portálu wp.pl, vlastníkem internetové televize wRealu24.pl je Zona Zedro sp. z.o. o., jejímž ředitelem je Michał Jeżewski, šéfredaktor Frondy, ultrakatolického nakladatelství.

Hostem ve studiu není nikdo neznámý: Je jím Roman Sklepowicz, právník a právní expert pro státní televizi TVP.INFO (i když v poslední době není tak často na scéně, vzhledem k tomu, že vyšlo najevo, že byl funkcionářem komunistického režimu).

Když byla tato nová internetová televizní stanice před pár lety založena,  Marcin Rola řekl: "wRealu24 bude v oblasti médií nová kvalita. Doufám, že si tam všichni najdou něco podle své chuti."

Komupak je asi po chuti tento druh komentáře?

* * *

Jestli se mi tedy chystáte napsat email, že ve svém seriálu o Polsku přeháním, že to tam přece nemůže být tak zlé, no... Myslím, že teď už ani nemusíte psát. 

29753

ČR i Německo patří podle prognózy OECD mezi země nejvíce zasažená automatizací

Německo pravděpodobně bude stahovat pracovní možnosti domů

6. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Z perspektivy současnosti může vypadat představa, že Volkswagen stáhne výroby Škoda Auto do Německa, jako velmi nepravděpodobný scénář. Auta z ČR s německou technologií jsou levnější o pracovní sílu, která je vyrábí. Zatím. V okamžiku, kdy bude výroba automatizovaná natolik, že se pracovní síla stane méně důležitou položkou v celkovém rozpočtu, bude vcelku jedno, jestli je auto (s toutéž technologií) vyrobeno v Německu nebo v ČR. Ale proces může začít ještě dříve, než se tento aspekt promítne do ekonomické reality. Do hry vstupuje sociální faktor: Bude-li v Německu i ČR dynamika změn na pracovním trhu podobná, bude muset Německo řešit krajně nepříjemný problém se ztrátou míst pro ty, kdo z principu špatně přeorientují na nové možnosti. Nejjednodušší je takové lidi zaměstnat a pokud jsou nějaká pracovní místa v zahraničí, je možné je stáhnout zpátky. Taková možnost v tomto vztahu existuje. A prognóza OECD říká, že Německo bude tento problém řešit v intenzitě zhruba stejně, jako ČR. A kdo je tady ředitel je vcelku jasné...

Přesune Volkswagen časem Škodovku z Mladé Boleslavi do Německa?

5. 10. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Otázka z roku 1995 je náhle velmi aktuální:

"5. Je pravda, že česká vláda nemá možnost vůbec ovlivňovat jakákoliv budoucí manažerská rozhodnutí, která učiní Volkswagen ve Škodě? (Například kdyby se Volkswagen rozhodl přestěhovat Škodu na Ukrajinu.)" ZDE

Až začnou mizet pracovní příležitosti v Německu v důsledku umělé inteligence, zdá se logické, že německé firmy s provozy v České republice je začnou převádět zpět do Německa.

Je nynější rozhodnutí-nerozhodnutí automobilky Škoda převézt některé své provozy do Německa první známkou tohoto neblahého pohybu?

Českým tiskem proběhla zpráva, okamžitě dementovaná z německého ústředí firmy Volkswagen, že německá automobilka uvažuje o přesunutí až 2000 pracovních míst z České republiky do Německa. Důvodem prý je, že po tzv. dieselgate, aféře, kdy se provalilo, že Volkswagen podváděl ohledně ekologických testů svých vozidel, jsou německé výrobky firmy (auta Volkswagen) relativně nepopulární, zatímco české výrobky firmy Volkswagen (automobily Škoda, stoprocentně založené na německé technologii a základních technických vlastnostech vozů Volkswagen) jsou populární.

Jak to s námi dopadne po zavedení umělé inteligence (AI)

6. 10. 2017 / Michal Mašín

čas čtení 2 minuty

Jak jsem kdysi napsal v jednom z článků, které jste nevydal, tak nebezpečí AI hrozí pouze v případě rigidního lpění na ekonomickém modelu, který právě v Evropě a Americe jede. Existuje několik řešení, kdy by to vůbec hrozba nebyla (např. v některých článcích Ilony Švihlíkové je odpověď).
Bohužel, protože většina ekonomů je vyučena myslet jen jedním směrem, tak zřejmě tento problém skutečně vznikne, píše Michal Mašín.

A celý problém je založen jen na jednom principu: Kapitalisté chtějí čím dál větší zisky a čím dál menší výdaje, což se ostatně posledních 20 let děje.

(Když se podívate na wikipedii, tak HDP v ČR je 32 622 USD/rok na hlavu, v UK je to 41 459 USD, ale jak to vypadá se mzdami? Od povídají skutečně mzdy v ČR 3/4 mezd v UK?)

Proč mají Katalánci právo na sebeurčení jako každý jiný

6. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Není snad sporu o tom, že brutální odpověď Madridu na referendum v Katalánsku je vysoce kontraproduktivní, a to i z hlediska Rajoyovy vlády. Ta totiž dělá jednu chybu za druhou, jelikož si není schopna připustit jakékoliv selhání a zároveň odmítá diskutovat se slabším partnerem jako rovný s rovným. Španělský ústavní soud ve čtvrtek odpoledne suspendoval zasedání katalánského parlamentu, jež se mělo konat příští pondělí, kdy se očekávalo, že Katalánci unilaterálně vyhlásí nezávislost. To si lze vyložit jako další nesmiřitelné gesto ze strany centrální moci, která nemíní o ničem diskutovat. A výsledkem bude narůstání nespokojenosti a bezmoci mezi obyčejnými Katalánci – a ti, kdo v referendu hlasovali proti nezávislosti, nyní mohou snáze změnit názor.       

  

Vynikající mladá syrská dokumentaristka získala Emmy Award za svá loňská šokující videa z Aleppa

6. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


Průběžně je vysílaly britské Channel 4 News a Britské listy na ně uváděly odkazy. Určitě jste viděli děsivá videa o bombardování nemocnic a malých dětí, reportáž z porodnice pod náletem, atd. Videa Waad al Kateab vidělo světě asi 200 milionů lidí, v ČR ovšem jen málokdo. Waad al Kateab vyhrála mezinárodní cenu Emmy za publicistiku pro Channel 4 TV. Je to napotřetí v této prestižní soutěži vítězství pro Channel 4 News, které se stávají médiem, které na tomto fóru získalo rekordně největší počet cen, totiž tři hlavní ceny za poslední tři roky:


Zaveďme v ČR finský volební systém

6. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Na rozdíl od pana Hlavenky si myslím, že současné kroužkování nám voličům u voleb zas tak velké možnosti nedává,  píše Jaroslav Obermajer.  Daleko více by se mi líbil volební systém finský, který kdysi popisoval Jakub Patočka. Pokud si to dobře pamatuji, pak volič, který chce v tomto systému zvolit nějakou stranu to učiní tak, že zakroužkuje jednoho jediného kandidáta z jejich kandidátky. Tím strana získala jeden hlas. Důležité je ovšem to, že do parlamentních křesel nezasednou ti kandidáti, které různě zmanipulované krajské konference a stranické  sekretariáty dosadí na prvá místa kandidátek, ale ti kandidáti, kteří byli zakroužkováni voliči nejčastěji. Tento systém dává voličům velké možnosti určit pořadí kandidátů a nutí strany aby mezi jejich kandidáty nebyli lidé nekompetentní a někdy i morálně méněcenní.

Myslím si, že na toto téma by BL mohly otevřít nějakou širokou diskuzi a vyvíjet tak tlak na politiky, i když vím, že ti mají většinou hroší kůži.

Paní Blaive a české hračky

6. 10. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Abychom pochopili současný cirkus okolo historičky Muriel Blaive, musíme se vrátit na začátek. K sametové revoluci vedené Občanským fórem, organizací, která měla původně tlačit komunistickou moc k dialogu a demokratizaci. To ale bylo aktuální jen pár týdnů. Pak už nebylo na koho tlačit, stará moc vyklízela pozice ještě rychleji, než je nová moc stačila obsazovat. Aktuálním problémem se naopak stalo převzetí fungujícího státu. Včetně jeho řídících kádrů na střední a nižší úrovni, pokud nebyly příliš zkompromitované a byly ochotny spolupracovat. Za těchto okolností se to, co se eufemisticky nazývá "revoluční spravedlností" stalo zbytečným, ba nežádoucím. Zároveň se ale nová moc potřebovala od staré ostře distancovat. Východiskem z této schizofrenní situace se stala nepřiznaná koncepce "zločinného systému bez zločinců".

Španělská vláda se omluvila za brutalitu policie při katalánském referendu

6. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Enric Millo, nejvyšší představitel madridské vlády pro Katalánsko, se po zhlédnutí policejní brutality z Barcelony v době referenda o nezávislosti za ni omluvil ale dodal, že vinu nese katalánský prezident Pudemont a jeho vláda za to, že referendum uspořádala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump se rozhodl vyčlenit USA z jaderné dohody s Íránem

6. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Americký prezident tvrdí, že Teherán porušuje ducha Obamovy jaderné dohody s Íránem a že ji odmítne potvrdit


Pokud by dohodu nepotvrdil, začalo by běžet šedesátidenní období, kdy by se musel Kongres rozhodnout, zda na Írán znovu uvalit sankce. To by zřejmě vedlo k rozkladu této dohody a k návratu k ostrému konfliktu na Blízkém východě.

Policie provedla razie proti ženským organizacím v Polsku

6. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Organizace, které pomáhají obětem domácího násilí, se staly terčem policejní šikany poté, co se účastnily protivládních protestů


Polské organizace hájící práva žen odsoudily policejní razie proti jejich úřadovnám, k nimž došlo v několika polských městech. Policie zkonfiskovala dokumenty a počítače den poté, co ženy zorganizovaly protivládní demonstrace na protest proti drastickému protipotratovému zákonu.

Šok v koloniálu

6. 10. 2017 / Marek Haltuf

čas čtení 2 minuty

Nedávno jsem na svém FB profilu sdílel komentář Jakuba Kodyma, týkající se Romů, kteří mají nárok na máslo zdarma po předložení jakési poukázky od „sociálky“. Tento příspěvek mi přišel jako velice vtipná parodie na všemožné hoaxy, šířené xenofoby. Prostě do očí bijící nesmysl. Co se ovšem nestalo. Příspěvek ovšem měl a stále má, zvláštní dohru – během deseti dnů byl sdílen cca 1500x.

Syrská filmařka, která zdokumentovala vraždění v Aleppu, byla nominována na cenu Emmy

5. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jsme velmi hrdí, že Waad al Kateab způsobila, že Channel 4 News byly nominovány potřetí na cenu Emmy za posledních šest let. V těchto záběrech hovoří s dalšími nominanty. Doufejme, že i napotřetí vyhrajeme, píše produkční Channel 4 News Ben de Pear.

Channel 4 News vysílal exkluzivně během roku 2016 děsivé reportáže tehdy šestadvacetileté Waad al Kateab z východního Aleppa, systematicky bombardovaného Asadovými vojsky a ruskými letadly. Britské listy přinášely některé tyto reportáže.


Stamiliony viděly filmy Waad al-Kateab z východního Aleppa. Nikoliv  však v ČR

Španělský ústavní soud zabránil katalánskému parlamentu, aby vyhlásil nezávislost

5. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Ústavní soud suspendoval pondělní zasedání katalánského parlamentu. Rozhodl, že případné vyhlášení katalánské nezávislosti by omezilo práva poslanců


Ve čtvrtek španělský Ústavní soud rozhodl ve prospěch stížnosti katalánské Socialistické strany - která se staví proti katalánské nezávislosti - a  poukázal na to, že kdyby se v pondělí sešel katalánský parlament a vyhlásil nezávislost Katalánska, omezilo by to práva socialistických poslanců.

Soud varoval, že pokud se bude konat zasedání katalánského parlamentu navzdory tomuto verdiktu, bude "nulitní" a šéfové parlamentu mohou čelit trestnímu stíhání, pokud budou ignorovat soudní příkaz.

Výzva!

5. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Mým bublinám: prosím, přestaňte od zítřka zveřejňovat svoje názory na to, kdo je NEVOLITELNÝ. Přestaňte ostatní ohromovat svou intelektuální potencí, jak jste právě na nějaké kandidátce objevili někoho, kdo se vám jeví jako ruský agent, rudý konzumní kapitalista či prostě jen hlupák. (Už jste slyšeli o věci zvané "kroužkování"?) Přestaňte nás zásobovat svými objevy, že jste někde v předlouhých volebních programech objevili pár slov, na která můžete vítězoslavně ukázat: podívejte se, nevolitelní!

Proč od zítřka? Abyste se ještě dnes mohli vyřádit, zaexhibovat si a ukázat všem okolo, kolik dalších nevolitelných stran jste objevili a proč. Ale v pátek to budou už dva týdny do voleb: tak se přepněte do jiného módu a začněte psát, koho budete volit a PROČ. (Povolené jsou i varianty: toho nebo toho).

Na okraj k pití kravského mléka

5. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dovolte mi krátkou reakci na článek Ondřeje Plachého o dotacích na mléko. Poněkud mne překvapilo jeho tvrzení, že pití mléka je škodlivé… cituji:

„V poslední době se objevila řada studií, která poukazuje na propojení zvýšené konzumace mléka a incidence některých typů rakoviny (nejčastěji rakoviny plic, vaječníků, prostaty či prsu). Právě u těchto, vysoce běžných typů rakoviny, bylo možné u lidí se sníženou konzumací laktózy pozorovat mnohem lepší výsledky než u běžné populace (více například v této studii). Také existuje řada studií, která u populací se zvýšenou konzumací mléka odhalila zvýšenou incidenci osteoporózy.”

Je hezké, že autor cituje aspoň jednu studii, i když čtenáře trošku polechtá představou „řady studií“. Tak jsem si na tu studii klikl. Jde o článek v solidním vědeckém časopise British Journal of Cancer (i když zdaleka nedosahujícím úrovně např. Journal of Clinical Oncology), jehož titulek zní: „Laktózová intolerance a riziko rakoviny plic, prsu a vaječníků…“. Důležité je to sousloví „laktózová intolerance“. Tato studie zkoumá lidi, kteří ztratili s věkem schopnost strávit mléčný cukr laktózu. Takovým lidem je prostě z mléka špatně a neměli by ho pít bez ohledu na nějaké studie.

BÍLÉ PLUS aneb jeden z příkladů, jak se hospodaří s veřejnými penězi

5. 10. 2017 / Ondřej Plachý

čas čtení 9 minut

Autor je první místopředseda Strany zelených v Olomouckém kraji

Dotační program na podporu konzumace mléka Bílé plus, který opakovaně získával peníze jak z EU, tak i od ministerstva zemědělství, představuje ideální případ propojení státu se soukromými zájmy podnikatelů. Právě podnikatelské sdružení do silné lobbistické skupiny - Agrární komory ČR, staví tuto organizaci do výhodné pozice pro ovlivňování ministerstva a zajišťuje opakované získávání peněz z podobných projektů například na propagaci jejich produktů. Vrcholem tohoto, z tržního pohledu absurdního, modelu je to, že z peněz českých a evropských daňových poplatníků byl program Bílé plus částečně financován i pro sousední Slovensko - pravděpodobně proto, aby členům Agrární komory ČR za peníze nás všech dělaly reklamu i v sousední zemi.

Tomáš Sedláček fotbalu nerozumí

5. 10. 2017 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 6 minut


Sociolog a ekonomický komentátor Tomáš Sedláček několikrát prohlásil, že země Evropské unie hrají fotbal a my se musíme rozhodnout, zda chceme hrát s těmito zeměmi tuto hru. Nebo zda budeme hrát něco jiného a s někým jiným, třeba Řeckem a Maďarskem.  Za naše směřování mohou prý takové kňouralské typy, jako jsou dva poslední presidenti, kteří místo aby hráli evropský fotbal, sedí na trávníku za postranní čárou a buší pěstičkami do země.

Sportovní metafora se mi velmi líbí, ovšem svědčí o tom, že zjevný nesportovec a kavárenský typ TS neví, jak se evropský fotbal hraje.  Sám také často popisuji ekonomiku pomocí sportovních příměrů. Termíny jako soutěž či vítězství  jsou ekvivalentem konkurence, resp. zisku. Sportovní prostředí je nejen koncentrovaným modelem ekonomiky, ale fotbalové kluby jsou i komerčními společnostmi a součástí globální ekonomiky. Jak to tedy v evropském profi-fotbale chodí?

Mezitím v Absurdistánu 40:

Fotbaloví chuligáni jako jediná záchrana Polska před levicovou paranoiou

5. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Ty zatracené evropské insituce znovu pronásledují Polsko. Představte si, ony nesouhlasily s tím, aby ministr Szyszko dal evropské peníze svým kamarádům  z pravicových novin, aby mohli vytvořit internetový portál, který by podporoval jeho akce v Běloveském pralese! Konstatují, že je podivné, že bylo 6 milionů zlotých poskytnuto organizaci, která nemá žádné dosavadní zkušenosti s ochranou životního prostředí, ani zájem o ni, a ten grant suspendovaly.

Rozhovor Britských listů 129:

Prezident Novotný neuměl hovořit spatra

29. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



S Františkem Řezáčem, bývalým pracovníkem plzeňské Škodovky, hovoří Jan Čulík o dnes už skoro úplně zapomenuté éře postupné liberalizace raných šedesátých let. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Katalánská nezávislost:

Španělsko odmítá výzvy ke zprostředkování

5. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Španělský premiér Mariano Rajoy vyzval katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, aby upustil od úsilí o nezávislost. Má jít o podmínku zahájení jednání. Očekává se, že katalánský parlament vyhlásí jednostranně nezávislost na Španělsku příští týden. 

Po katastrofálním vystoupení na kongresu strany katastrofální reakce tisku na Theresu Mayovou

5. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

The Times: Poslední varování pro Mayovou, poté, co z pozadí upadlo písmeno F:



Zoufalá Mayová uprostřed tragické frašky:


Muž předal Therese Mayové na kongresu formulář o ukončení jejího pracovního úvazku v premiérské funkci

5. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Během projevu Theresy Mayové na právě končícím výročním sjezdu Konzervativní strany přišel muž k pódiu a předal ji dokument P45 - formulář o ukončení pracovního úvazku:


Mužem, který předal Therese Mayové uprostřed jejího projevu propouštěcí dokument z práce, byl komik Simon Brodkin, který proslul tím, že v roce 2015 spustil na tehdejšího šéfa fotbalové organizace FIFA Seppa Blattera vlnu falešných bankovek. "Abych to udělal, mi řekl Boris," sdělil novinářům a vůči přítomnému Borisi Johnsonovi dělal spiklenecká gesta a poplácával ho po kolenou. Ministr zahraničí Boris Johnson údajně usiluje o místo britského premiéra. Brodkin byl podle mluvčího britské premiérky posléze obviněn z porušení veřejného pořádku. 

V roce 2016 Brodkin rozdával na Trumpově golfovém hřišti ve skotském Turnberry za Trumpovy přítomnosti golfové míčky, na nichž byl hákový kříž. Ve chvíli, kdy měl Trump přistoupit k pultu a přednést projev, Brodkin ceremonii přerušil a začal rozdávat davu své golfové míčky. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nedlouho poté, co Mayová dostala svou propouštěcí listinu, začala vážně chraptět a nebyla schopna pokračovat se svým projevem, navzdory několika douškům vody, dokud jí z publika nedal ministr financí pastilku proti kašli.

Jiným problémem na konzervativní konferenci bylo, že z hesla konzervativců "Země, která funguje pro všechny" upadlo během projevu Mayové písmeno "F", takže heslo znělo "Země, která funguje. Nebo všichni." Pak ještě upadlo i na konci slova EVERYONE písmeno E.

The F has just fallen off so it now reads OR EVERYONE. pic.twitter.com/PPfcW2LvVm

Přítomní konzervativní delegáti v sále uspořádali Mayové, která horkotěžko dokončila svůj projev, na její podporu ovace ve stoje. Někteří komentátoři se domnívají, že jí fiasko jejího projevu pomůže, protože se víceméně a nezvykle ukázala jako zranitelná lidská bytost, nikoliv jako automat - běžně jí veřejnost přezdívá podle komentátora Johna Crace "Maybot".

Rozbroje v Konzervativní straně a soustředěné úsilí lháře a klauna Borise Johnsona svrhnout Mayovou komentuje časopis Private Eye: 

Boris Johnson: "Doufám, že jednoho dne budu schopen vést Konzervativní stranu."
Mayová: "Já taky." 


Většina umlčovaná fakty

4. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Za tu dobu, co píši politické komentáře, jsem zažil už leccos, ale dění posledních dní mne prostě nepřestává udivovat. Tak třeba kardinál Duka vnesl v souvislosti se slavnostní bohoslužbou na svátého Václava do veřejné diskuse tajemný pojem „umlčovaná většina“.

Tato umlčovaná většina se má prý projevit v blížících se volbách. Nemohu si pomoci, nenapadá mne v té souvislosti nic jiného než politiky stále nevyslyšený většinový odpor české společnosti k tzv. církevním restitucím. Ale to pan kardinál jistě neměl na mysli.

V jakém smyslu by asi ta většina v naší demokratické společnosti mohla být umlčovaná? Že bychom tu měli poměry jako za Saddáma Husajna v Iráku, kdy menšina sunnitů umlčovala většinu šíitů? No, pokud podle prezidentova mluvčího je Evropská unie srovnatelná s nacistickou Třetí říší… kde jsou vlastně ty unijní koncentráky?

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Španělský král zaútočil v televizním projevu na Katalánce, nepřímo pohrozil vojenským pučem

4. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

 Mensaje de Su Majestad el Rey pic.twitter.com/KiDzK0yiNq

Co se právě odehrálo: 1. Obrovská generální stávka v Katalánsku. 2. Nedošlo k vyhlášení nezávislosti. 3. Španělský král nepřímo pohrozil vojenským pučem:
Nejprve Rajoy, nyní tento nevolený debil, který vládne Španělsku jako král. Španělská dědičná elita je rozhodnuta zničit demokracii:
Pro ty, kdo doufali, že španělský král se pokusí situaci uklidnit - zklamání:

Washington Post varuje, že španělský premiér Rajoy zvolil tu nejhorší alternativu, jak reagovat na katalánskou krizi, a Španělsko ohrožuje svou existenci tím, že odmítlo řešit katalánský konflikt, aniž by začalo používat násilí. Je to naprosto kontraproduktivní:

Katalánský premiér požaduje mezinárodní vyjednávání.



Španělský král Filip ostře kritizoval v televizním projevu katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta, že se snaží "rozbít jednotu Španělska"

Král Filip varoval, že úsilí o nezávislost Katalánska by mohlo ohrozit sociální a ekonomickou stabilitu Španělska.

V ostrém televizním projevu, vysílaném v úterý večer, španělský král zdůraznil, že chování katalánské vlády "zlikvidovalo harmonii a koexistenci v rámci samotné katalánské společnosti a vedlo k jejímu rozdělení".

Král Filip se nezmínil o  brutalitě španělské policie proti katalánským voličům, kteří bili občany a stříleli na ně gumovými projektily. Namísto toho ostře kritizoval katalánského prezidenta Carlese Puidgemonta. Upozornil Španěly, že Španělsko už mnoho desetiletí žije v demokracii a dovoluje komukoliv, aby hájil své myšlenky, pokud jsou v souladu se zákonem.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Britští konzervativci se smějí, když Boris Johnson mluví o mrtvolách v Libyi

4. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Z diskuse na výročním sjezdu britské Konzervativní strany:

Ministr zahraničí Boris Johnson: "Existuje skupina britských podnikatelů, nevím, jestli jste se s nimi setkali, jsou to fantastičtí chlapíci, kteří, oni doslova mají brilantní nápad proměnit [libyjské město] Sirte - za pomoci městské správy v Sirte -  v Dubaj - ovšem nejprve je nutno odstranit mrtvoly." (Smích přítomných)


Evropská unie nemá nástroje k vyřešení katalánské krize. Je to ale problém

4. 10. 2017

čas čtení 3 minuty



Nejlepším řešením nynější katalánské krize by bylo, kdyby se do problému vložila Evropská unie. Jenže apely, aby Brusel začal být prostředníkem mezi Madridem a Barcelonou zůstaly nevyslyšeny. Katalánští aktivisté obviňují Evropskou unii v této věci ze samolibé nečinnosti a stěžují si na "represi", která jim připomíná éru generála Franca, píše Natalie Nougayrède.

USA hlasovaly proti rezoluci OSN odsuzující trest smrti za homosexuální styk

4. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Spojené státy jsou jednou ze 13 zemí, které hlasovaly proti rezoluci OSN odsuzující trest smrti za homosexuální styk. I když byla rezoluce schválena, Spojené státy se připojily k takovým zemím, jako jsou Čína, Irák a Saúdská Arábie. Rezoluce odsoudila „uvalení trestu smrti jako postih za takové aktivity, jak jsou odpadlictví od víry, rouhání a konsenzuální sex mezi osobami stejného pohlaví“. Rezoluce rovněž odsoudila výkon trestu smrti na lidech, kteří trpí duševními poruchami, na osobách mladších 18 let či na těhotných ženách. Spojené státy rovněž podpořily dva Ruskem navržené neúspěšné dodatky, podle kterých trest smrti nezbytně není porušováním lidských práv. Bílý dům se zdržel hlasování o dodatku navrženém Saúdskou Arábií, který prosazuje, aby měla každá země právo vytvářet si vlastní zákony. V současnosti je trest smrti za homosexuální styk vykonáván v Íránu, Saúdské Arábii, Súdánu, Jemenu, Nigérii a Somálsku.

Více informací ZDE

29742

Masakr v Las Vegas jako zkázonosný pohled do očí Medúzy?

4. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Masakr v Las Vegas poněkud otřásl trumpovskou chimérou o smrtelném nebezpečí islámského fundamentalismu, neboť nebezpečí, jež ohrožuje obyčejné Američany, zpravidla nenalezneme kdesi v blízkovýchodní poušti, ale především v samotných Spojených státech. Jenže mnozí Američané jako obvykle svalují vinu za krveprolití v Las Vegas na všechno možné a střeží se pohledu do svého vlastního zrcadla, jako kdyby na ně číhaly oči bájné Medúzy.  

   

Bodláky Václava Duška

Včera potkal Stát

4. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Nekompetentní služebníci státu připomínají leckdy padlý ochotnický spolek; šeptá se, že nad námi drží s veškerou silou laskavou ruku sám Bůh. Začínají věřit i nevěřící, státní otroci se rozpínají, lační po penězích, pošilhávají za hranice, kde mají pracující lidičky větší výplaty i penzičky. My stíháme s odřenýma ušima nespadnout mezi společnosti ekonomicky omezené, s právy zoufalými, ale přední trpaslíci vykřikují, koho doženeme, předeženeme, vymažeme – jo, Státe, líná huba, holé neštěstí. Ozdoba topky zářným příkladem těch, jejichž konečné slovo jest kořalka a s pravdou se nemazlí. Zvolení perní nádeníci mohou řídit svět, přitom města a obce nakašírovaná k pominutí bývají Potěmkinovy vísky. Spokojenost bobtná, jak komu. Vstane ráno politikář, pohlédne do zrcadla a kolem hlavy mu bliká svatozář – kdeže, to je odraz od kroužku v nose, aby ho mohli bezpečně vodit pastvinou určenou zvoleným kusům.

Pravice zneužila tragédii v Las Vegas, aby mohla lživě obvinit levici

4. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Několik pravicových médií rozšířilo fámu, podle níž masakr v Las Vegas spáchal „levicový ranař“. Třebaže je pachatel masové vraždy dobře znám, protrumpovský web Gateway Pundit oznámil, že za vražděním stojí muž jménem Geary Danley. „Geary Danley, údajný vrah 20 návštěvníků koncertu v Las Vegas, byl podle všeho „levicový ranař“. Mezi Danlyeovými oblíbenými politickými stránkami na Facebooku nalezneme například „Thank You Obama“ a další protitrumpovské stránky,“ píše jakýsi Joe Hoft na webu Gateway Pundit.

Pochybný SANEP "odhaduje" Okamurův "volební potenciál" na 14 procent

3. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


Sanep je prostituční agentura, letos najatá SPD, píše Bob Kartous.

Pokud se o neco opírat, pak modely Median a CVVM.

Btw. SPD má určitě 13% potenciál, ale mají spoustu chronických nevoličů. To zvyšuje nepravděpodobnost. Nicméně podle zahraničních analýz nevoliči půjdou volit, stejně jako v Německu, kde AfD těch 13 % dostala - na základě xenofobie bývalého východního Německa.

Tomuhle se vůbec nedá zabránit, říká země, kde se to pravidelně děje

3. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



San Bernardino, Kalifornie - V hodinách následujících po násilném masakru v jižní Kalifornii, při němž dva útočníci usmrtili 14 osob a vážně zranili 17 dalších, občané žijící v jediné zemi na světě, kde se takovéto hromadné masakry dějí pravidelně, dospěli ve středu k názoru, že se těmto masakrům nedá žádným způsobem zabránit. "Byla to strašlivá tragédie, ale někdy se věci prostě dějí a neexistuje nic, co by se dalo udělat, aby se to zastavilo," řekla obyvatelka Michiganu Emily Harringtonová a vyjádřila tak názory desítek milionů lidí, kteří žijí ve státě, kde za posledních padesát let došlo k více než polovině všech světových hromadných masakrů a jehož občané mají dvacetkrát větší pravděpodobnost, že je někdo zastřelí, než občané ostatních rozvinutých zemí. "Je to škoda, ale co se dá dělat? Opravdu se nedalo udělat vůbec nic jak zabránit těm střelcům, aby zastřelili tolik lidí, když to chtěli udělat." Na tiskových konferencích vyjádřili občané jediné ekonomicky pokročilé země, kde dochází za posledních šest a půl roku k dvěma hromadným masakrům každý měsíc, názor, že jsou "bezmocní". Jejich situace se "nedá řešit". 


Tento příspěvek byl zveřejněn na satirickém serveru The Onion, jenže reakce velké části americké veřejnosti a amerických politiků po masakru v Las Vegas je přesně stejná, ne-li zarytější.

Katalánskou krizi živí zlovolné mýty na obou stranách

3. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Moderní stát nezávisí na monopolu násilí, ale na monopolu legitimity.

Španělsko je otevřenou zemí, která úspěšně integrovala miliony imigrantů, aniž by ve Španělsku vznikla xenofobní strana.


Španělsko, a zejména Katalánsko, roste ekonomicky rychleji než většina evropských zemí. Vztahy mezi Katalánci a Španěly jsou příkladné, píše  Victor Lapuente Giné.

Problémem jsou mýty. U kořene nynějšího konfliktu jsou dva zlovolné mýty. Prvním, který sdílí katalánští separatisté a globální levicová inteligence, je, že španělská vláda je historicky vysoce autoritářská a centralistická. Druhým zlovolným mýtem, který sdílí španělští unionisté a pravicoví komentátoři po celém světě, je, že jestřábi dokáží zvládnout takovéto krize daleko lépe než holubice.

Kdo je konzervativní a kdo je nacionalista?

3. 10. 2017 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Zamítnutí obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí na pražském zastupitelstvu nabízí zajímavý pohled na vnímání českých dějin mezi současnými představiteli českých politických stran. Mezi stranami, které zamítly obnovu Mariánského sloupu byl favorit nadcházejících voleb ANO, jeho koaliční partner ČSSD, ale také strany které se snaží proti těmto v současnosti dvěma nejsilnějším stranám profilovat a nabízet alternativu k heslovitému stylu kampaně ČSSD a ANO, tedy Zelení a Piráti. V neposlední řadě je dlužno zmínit KSČM, jejíž autenticky revoluční požadavky na ukončení bezpráví a útlaku zmizely možná už v ponížení a vraždění druhé světové války.

Otazníky nad kurdským referendem

3. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Referendum, v němž se před několika dny iráčtí Kurdové jednoznačně vyslovili pro nezávislost, podle očekávání vyvolalo vlnu nesouhlasu jak u tradičních kurdských nepřátel, tak u jejich spojenců. Přestože Turecko a Irák provedly poblíž hranic s iráckým Kurdistánem vojenské manévry a Bagdád do oblasti zablokoval mezinárodní lety, optimisté věří, že další válečný střet ve výbušném regionu není na pořadu dne. Ale i tak je patrné, že se politická mapa v Sýrii a Iráku začíná pomalu, ale jistě měnit a nevyhnutelná porážka Daeše pouze obnaží hluboce zakořeněné problémy mezi Kurdy, Araby a dalšími zainteresovanými aktéry.  

Sonda do duše věčně zklamaného Čecha

Kam to elity dotáhly a jakou nenávist vzbuzují

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Tohle jsem si přečetl na Facebooku: "Moje máma mi popsala zajímavý zážitek, o který bych se rád podělil se svou facebookovou bublinou. O víkendu byla na vesnici na 70. narozeninách jejího bratrance. V hospodě se kouřilo, před hospodou se peklo prase. Lidi tam byli echt vesničani, kromě mojí mámy a jejích sourozenců. Nadávalo se na všechno, od vlády až po uprchlíky. Najednou se prý jeden z hostů zvedl a zakřičel: "Svině Havel" (Nebo "Havel byl největší hajzl" nebo tak něco). Ostatní se k němu v nadávkách na Havla přidávali, k šoku mojí mámy včetně její o 10 let mladší sestry a staršího bratra, který v 80. letech emigroval do USA, jen aby se před pár lety vrátil do ČR a dnes volil Trumpa a hejtoval muslimy a feminismus. Jediná matka se prý zvedla a řekla, ať o Havlovi radši nemluví. A tak prý radši změnili téma."

Nepřekvapuje. Z Havla se stala personifikace všeho polistopadového zla, od cikánů, přes tunely až po drahé máslo. Žalostná demagogie postavená na jednoduchých asociativních řetězcích, kterou bohužel přiživují všichni, kdo se pořád domnívají, že s některými lidmi se nemluví a že je možné je odmítnout a ve veřejné diskusi přehlížet. Smutné je, že se nedaří přesvědčit "přesvědčené", aby svůj postoj změnili a pokusili se uchovat alespoň elementární společenskou shodu. Dosáhli toho, že všechno, co se jen trochu blíží lidským právům, je v hlavách lidí znechucených establishmentem okamžitě ztotožněno s propagandistickými termíny typu havloid, sluníčkář nebo eurohujer. Výborně, jen tak dál...

Není referendum jako referendum

3. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Namísto katalánského referenda napíšu něco o tom skotském.
Debaty o možném referendu začaly v roce 2010, kdy se narazilo na to, že dle platných pravidel nenáleží skotskému parlamentu právo referendum vyhlásit, že by to musela udělat britská vláda. Jenomže ta by to neudělala, protože pro britskou vládu je zjevně nepatřičné vyhlašovat nějaká skotská referenda. Obě strany se tedy domlouvaly, jak to vyřešit a nakonec podepsaly tzv. Edinburskou dohodu, kterou britská vláda převedla na regionální skotskou dočasně právo vyhlásit zemské referendum. Referendum bylo vyhlášeno rok a půl dopředu. Důvod tak dlouhého období mezi vyhlášením a konáním není samozřejmě organizační, ale věcný - aby skotští občanů měli dostatek času si vše promyslet, aby měli dostatek času si zjistit všechny informace, důsledky a průvodní jevy jejich rozhodnutí. Aby se nerozhodovalo pod momentálním emotivním napětím ve stylu "tak nám zabili Ferdinanda".

Bodláky Václava Duška

Pytláci a pytlačky

3. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut


Pytláctví se rozmáhá, účinných pytlaček přibývá. Vychytralí pytláci vtrhli do politiky, k čemu se zdržovat pastmi, riskovat mateřinkový kriminál. Pytlačit v bankovním sektoru se prý vyplácí – umění zbohatnout není dáno každému trollovi, být bohatí všichni, kam bychom přišli!? Bohatství je lék, ne všem dostupný. Veselý okresní tajemník Schöne Vene kdysi dával rozumy učenlivým modrákům, říkal, nebudeme věčně chudí, svět se pohnul ne leninsky kupředu, proboha živého, my už nejsme předvoj, být bohatý není ostuda, ale závazek. Zapomenul, vořežprut, jak pilně a neomylně rozkulačoval statky i malá hospodářství, kterak usedal do kombajnu a žal a žal, kdepak směšný lidský žal. Vzdálila se mu agitace, více práce; nikdo nebude mít hlad, každý bude bydlet, mít práci, zdravotní péči, sociální zabezpečení, školu, kdo to sliboval a dodržel? Bylo to mnoho nebo málo? 

29741

Drtivá většina politických stran v ČR dělá jen hodně levný marketing

Rozhodovat se na základě volebních programů pro vzdělávání, musel bych volit Zelené

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Přečetl jsem všechny programy pro vzdělávání, od hnutí Ano až po Zelené. To jsou ty strany, které podle volebního modelu Medianu buď naplňují pětiprocentní klauzuli, nebo mají dlouhodobě reálnou šanci alespoň získat státní příspěvek na provoz. S jistou znalostí věci, tedy toho, jak vznikaly programy v jednotlivých stranách, musím konstatovat, že reálnou politickou práci odvedli pravděpodobně jen Zelení, náznak zamyšlení ukazuje ještě STAN. U zbytku jde o politický marketing, který sice obsahuje řadu objektivně platných politických návrhů, ale chybí mu jakákoliv koncepce a sebemenší náznak způsobu realizace. Je to vážně dost mizerné, pokud si politická strana myslí, že vzdělávací politika znamená deset či patnáct nesourodých vět. Skutečně, většinu programů hlavních politických stran v ČR bych napsal za půl hodiny a lépe...

29740

Šamanské odpuzování skutečnosti v demokratických společnostech 21. století

Demokracie chcípá na tupost

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je úplně jedno, jestli si někdo myslí, že je snaha o samostatnost Katalánska uměle vyvolaná a ahistorická, jak dokladuje na názoru svého kolegy Jan Čulík. Je dokonce úplně jedno, jestli Katalánci před 40 lety rozhodli, že referendum o samostatnosti je nezákonné, jak argumentuje ve prospěch centrální španělské vlády Karel Dolejší. Tohle akademické teoretizování je v příkrém rozporu se samotnou skutečností, a to že "umělá" a "nezákonná" iniciativa má v Katalánsku většinovou podporu. Je-li to tak, a ať už je vina více na straně vlády autonomní nebo centrální, nezbývá politické reprezentaci hledat řešení, neboť jde o skutečnost, jde o reálný problém. Tím, že ho nějakým pojmenováním zbavíme legitimity, se ho skutečně nezbavíme. To je šamanský přístup, který důvěrně připomíná postup české - pražské - mocenské elity vůči lidem, kteří nesdílejí jeho liberálně pravicový světonázor: přemluv, převol, eliminuj. Dnes tahle "eliminovaná" část nabrala většinu a ze svého pohledu po zásluze mění demokracii k obrazu svému, v systém inverzní vůči diktátu nabubřelých elit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
43854