Sbohem, White Media. Vaši pochodeň nesou jiní

16. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
14. lednem nedobrovolně ukončil svou existenci český pravicově extrémistický server White Media, jemuž americký poskytovatel na žádost z Prahy odepřel hosting ZDE. Na nenávistném serveru provozovaném bez problémů nejméně po dekádu jste se mohli dočíst, kdo z aktivistů za otevřenou a multikulturní společnost je podle provozovatelé webu "hnusák" či "neomarxista", která aktivistka že má být "matrace" či "ojetina"; profily sledovaných osob obsahovaly jméno, příjmení, fotografii, identitu na sociálních sítích, mailovou adresu atp.


White Media končí, protože způsob, jakým kydala špínu na politické protivníky, znamenal současně i porušení zákona. Nelze však říci, že by samotný přístup k politickým oponentům, jaký provozovatelé webu v roce 2009 začali prosazovat, obecně neuspěl. Jednak se bezpochyby prosadilo nálepkování: V "alternativních" médiích, na sociálních sítích a v projevech "lidových" politiků se přece dávno běžně dozvídáte, že ten či onen je "absolventem humanitárního kvazioboru", "lepšolid", "vítač", "kavárník", "blbec rodu novinářského" atd., aniž by se kdokoliv z nálepkovačů namáhal s vyvracením argumentů protistrany. Sprosté útoky ad hominem na ty, kdo prý mají být vyobcováni z lidské společnosti, možná začaly na White Mediích, ale rozhodně tam neskončily. Jednou zapálenou pochodeň nenávisti nesou dál tucty jiných, od Parlamentních listů až po Protiproud. - Za druhé, i kvůli WM v širší české veřejné debatě zdomácněla laciná (ultra)pravičácká nadávka "neomarxista".

Obsah WM se v mezičase podařilo nalít do jiných forem. Poněkud učesanějších, ne tak prvoplánově extrémistických, lidu přístupnějších, pro zadavatele reklam přijatelnějších.

Vyhrožovat někomu, kdo se vám nepozdává, zabitím, to přece můžete - ale nesmějí vás u toho chytit. Nálepkovat oponenty nadávkami samozřejmě lze - jen třeba dát pozor, abyste zůstali na hraně zákona, nikoli jednoznačně za ní. Toto poučení odvozené z osudu WM si jejich následovníci starostlivě zapsali za své 100 % bílé, až do pátého kolena české uši.

White Media mohou již nyní v klidu zmizet ze světa. Svůj "historický úkol" rozhodně splnila.

0
Vytisknout
13246

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019