Trump vyhrožuje, že americké vládní úřady zůstanou mimo provoz dlouhé měsíce, nebo i roky

5. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Částečné vyřazení amerických vládních úřadů mimo provoz trvá už čtrnáct dní a Donald Trump sdělil šéfům Kongresu v Bílém domě, že je připraven to prodloužit na měsíce, nebo i roky. Vyhrožoval také, že vyvolá celostátní mimořádný stav a postaví zeď na hranici s Mexikem bez souhlasu Kongresu.

Americká ústava dává Kongresu pravomoc financovat federální vládu, takže Trump by zřejmě čelil soudním žalobám, kdyby se pokusil Kongres při financování své zdi obejít.

 
 

Od 22. prosince je postiženo asi 800 000 zaměstnanců amerických federálních úřadů Trumpovým bojkotem. Nedostávají plat a velká část z nich musela být dočasně propuštěna. Postihuje to přibližně čtvrtinu americké federální vlády. Trump požaduje od Kongresu 5 miliard dolarů na stavbu své zdi na hranici s Mexikem. Demokraté, kteří nyní ovládají Sněmovnu reprezentantů, to označují za nesmysl a odmítají tyto finance poskytnout.

Se stavbou zdi na hranici s Mexikem nesouhlasí také většina americké veřejnosti, která na rozdíl od Trumpa zastává vůči imigrantům velmi vstřícný postoj.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7653

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019