Jeremy Corbyn "lituje" antisemitismu v Labour Party

26. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Předseda britské Labour Party prohlásil, že se v následujících "dnech, týdnech a měsících" setká se zástupci židovské komunity. Řekl, že je mu "opravdu líto" bolesti, kterou způsobil antisemitismus v jeho straně.


  Corbyn současně tvrdí, že labouristická strana je "antirasistická" a "výslovně odsuzuje" antisemitismus.

  Toto vyjádřní se objevilo poté, co byl Corbyn kritizován za zřejmě podpůrné stanovisko k tvůrci údajně antsemitské nástěnné malby z roku 2012.

  Corbyn na Facebooku zpochybnil rozhodnutí odstranit kontroverzní malbu. Později malbu označil za "hluboce znepokojující" a podpořil její odstranění.

  Vyjádření publikované v neděli večer tvrdí: "Chci se vyjádřit jasně, že nebudu tolerovat žádnou formu antisemitismu, která existuje v našem hnutí a jeho okolí. Musíme to z naší strany a hnutí vytěsnit. Uznáváme, že v kapsách uvnitř Labour Party se objevil antisemitismus a způsobil bolest a zranil naši židovskou komunitu v Labour Party a ve zbytku země. Opravdu lituji bolesti, která byla způsobena."

  Prohlášení přišlo poté, co lídři židovské komunity prohlásili, že plánují v pondělí předat parlamentní frakci labouristů důležitý dopis.

  Tvrdí také, že "už toho bylo dost" a organizace Campaign Against Anti-Semitism vyzvala k celonárodním protestům proti antisemitismu v labouristické straně.

  Skupina sestavila seznam stížností na Corbyna a jeho zástupce Toma Watsona, který se v neděli také omluvil.

  V říjnu 2012 streetartista Mear One publikoval na Facebooku snímek nástěnné malby ve východním Londýně nazvané "Freedom of Humanity" (Svoboda lidstva). Komentář zněl: "Včera chtěli mou malbu odstranit. Svoboda projevu. Veřejné umění."

  Corbyn odpověděl: "Proč? Jsi v dobré společnosti. Rockerfeller zničil nástěnnou malbu Diega Viery, protože obsahovala Leninův portrét."

  Nyní Corbyn prohlásil: "Opravdu lituji, že jsem se lépe nepodíval na obrázek, který jsem komentoval, protože jeho obsah je hluboce znepokojující a antisemitský. Stavím se proti produkci antisemitských materiálů jakéhokoliv druhu a obrana svobody projevu nemůže být využívána jako ospravedlnění propagace antisemitismu v jakékoliv formě."

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6694

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2018