BREXIT SE ZAHUŠŤUJE:

Irský premiér hněvivě obvinil Theresu Mayovou, že porušila své sliby z prosince 2017

1. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Premiér Irské republiky Leo Varadakar hněvivě obvinil Theresu Mayovou, že porušila dohodu o severoirské hranici, kterou uzavřela s Evropskou unií loni v prosinci. Podmínkou toho, aby EU souhlasila, že postoupí k druhé fázi vyjednávání o brexitu, tedy o obchodní dohodě Británie s EU, bylo úspěšné uzavření jednání první fáze. Ta se týkala plateb, které Británie dluží EU, práv občanů Evropské unie žijících v Británii a udržení otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Vytvoření pevné hranice by totiž vedlo k obnovení severoirského terorismu.



Otevřená severoirská hranice může však existovat pouze, pokud Severní Irsko zůstane v celní unii EU a v jednotném Evropském trhu EU. Mayová přislíbila otevřenou hranici, takže Brusel v prosinci schválil uzavření první etapy vyjednávání o brexitu. Nyní si to rozmyslela a tvrdí, že Severní Irsko v celní unii EU a v jednotném Evropském trhu nezůstane. Avšak trh EU nemůže být otevřený neregulovanému ekonomickému prostoru, který neplní normy Evropské unie.

Varadakar zuřivě zdůraznil, že je nepříjatelné, aby Mayová či jacíkoliv jiní britští politikové odmítli návrhy Evropské unie pro irskou hranici, jejichž součástí je setrvání Severního Irska v jednotném evropském trhu. Britští euroskeptici obvinili Bruysel, že se snaží Severní Irsko Británii ukrást.

"Pokud Mayová odmítá řešení navrhované Evropskou unií, musí zveřejnit svůj vlastní plán, ne jen 'teoretické řeči'", řekl Varadakar v irském rozhlase.

Varadakarův náměstek Simon Coveney zdůraznil, že Mayové úmysly - žádné irské pohraniční kontroly, žádné obchodní bariéry mezi Severním Irskem a Irskou republikou a ostatní Británií, a zároveň odchod Británie z jednotného trhu EU a z evropské celní unie "prostě nejsou slučitelné".

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier řekl v Bruselu, že Brusel přiměje Británii, aby splnila své přísliby z prosince minulého roku tak, aby nevznikla žádná pevná irská hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2018