O neonacistovi, který se stal islamistou

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Když jste běloch, nejste považován za teroristu

V roce 2015 usmrtil jednadvacetiletý bělošský supremacista Dylann Roof devět afroamerických věřících v kostele v Jižní Karolíně. Byl shledán vinným z 33 federálních trestných činů, nikoliv však z terorismu, píše Arwa Mahdawi.

Zajímavý je případ Devona Arthurse, osmnáctiletého bělošského supremacisty, který se stal islamistou. Minulý pátek Arthurs ohrožoval pistolí tři lidi v kuřárně v americkém městě Tampa. Po zatčení prý vykřikoval "Allah Mohammed" a řekl policii: "Tohle by se nemuselo stát, kdyby vaše země nebombardovala moji zemi. Arthurs se narodil na Floridě. Pak se ukázalo, že Arthurs usmrtil dva své spolubydlící, protože to byli neonacisté, kteří "nerespektovali" jeho náboženství.



FBI pak nalezla materiály na vyrábění bomb u třetího spolubydlícího, Brandona Russella. Ten měl ve své ložnici fotografii Timothy McVeighe, který usmrtil v Oklahomě 168 lidí.

Podle nedávné zprávy Anti-Defamation League nesou ultrapravicoví extremisté odpovědnost za plánování nejméně 150 teroristických atentátů v USA za posledních 25 let. Usmrtili 255 lidí a zranili 600 dalších. Jak ADL upozorňuje, média tomu nevěnují řádnou pozornost.

Devon Arthurs je aktuálním připomenutí, že cesta k extremistickému násilí často začíná na témže místě: pocity ohroženého mužství a pocity bezcennosti a ponížení.

Měli bychom být méně posedlí narativem o střetu civilizací a více zkoumat univerzálnější zdroje hněvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
10394

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017