V důsledku uprchlické krize poklesla podpora pro Angelu Merkelovou v Německu na čtyřleté minimum

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu veřejné televize ARD vyplývá, že 81 procent Němců zastává názor, že vláda neřeší uprchlickou krizi efektivně

Z průzkumu, provedeného pro veřejnou televizi ARD vyšlo najevo, že Angelu Merkelovou nyní podporuje jen 46 procent Němců. Před vznikem uprchlické krize v dubnu 2015 byla její podpora 75 procent.

Vlivný člen kabinetu Merkelové ministr financí Wolfgang Schaeuble hájil ve středu rozhodnutí Merkelové udržet hranice Německa otevřené.

"Myslím, že jsme udělali správnou věc," řekl Schaeuble v projevu v Hamburku a dodal, že Německo má také mimořádnou odpovědnost v důsledku své nacistické minulosti a své role během druhé světové války.

Dodal, že to, že se vládě podařilo vydržet navzdory rostoucímu nátlaku, se prokáže pro Německo jako "velký prospěch".

Podpora konzervativního bloku Merkelové také poklesla o čtyři body na 35 bodů. Podpora ultrapravicové protiimigrantské strany Alternative fuer Deutschland stoupla o tři procentní body na 12 procent.

V důsledku nátlaku veřejnosti souhlasila německá vláda minulý týden, že zpřísní pravidla pro žadatele o azyl. Ve středu vláda podpořila plány vyhlásit Maroko, Alžírsko a Tunisko za "bezpečné země", takže jejich občané by ztratili právo žádat o azyl. 88 procent německých občanů podpořilo návrh snížení sociální podpory pro uprchlíky, kteří se neintegrují, a 78 procent souhlasí s vyhlášením severoafrických zemí za "bezpečné země".

Odborníci na imigraci a humanitární organizace poukazují na to, že státy by měly vyhlašovat, které země jsou nebezpečné, ale nikoliv obráceně. Podle mezinárodního práva má každý právo na to, aby byla jeho žádost o azyl posouzena individuálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5734

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016