Co je dnes v České republice vlastně důležité

3. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, že se v Česku ve velkém rozkrádají veřejné peníze a že se konečně blíží chvíle, kdy budou muset kraje, obce i stát zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc Kč, což je mocný nástroj právě proti rozkrádání veřejných peněz, to by mělo být téma číslo jedna pro Českou republiku.

Nebude se tu lépe žít, dokud tu nebude transparentní zacházení s veřejnými penězi, tedy dokud veřejné peníze slouží z velké části zlodějům a mafiím a nikoli veřejnosti. Na to by měla média trvale upírat svou pozornost, na to by se měli soustředit občané a zejména ti, kdo se pokládají za vlastence. Vlast nevzkvétá, a to nikoli kvůli uprchlíkům, ale kvůli tomu, jak se ve vlasti zachází s veřejnými penězi.

Kdybych si mohl vybrat mezi stavem, kdy v Praze vládnou konečně lidé, kteří jdou proti zájmům velkých peněz a hájí veřejný zájem jako Matěj Stropnický, a nikoli lidé, kteří jako představitelé TOP09 a ANO slibují nové pořádky, ale nakonec to vždy táhnou se starou partou z ČSSD, a kdy zároveň je v naší zemi dvacet tisíc uprchlíků ze Sýrie bez ohledu na náboženské vyznání, a stavem dnešním, zvolím si okamžitě tu první možnost.

Měli bychom totiž mnohem levnější a krásnější hlavní město, které by sloužilo veřejnosti, a za ušetřené peníze bychom mohli dopřát šťastný život sobě i našim bližním, prchajícím před hrůzami války. Třeba se Pražané v příštích volbách konečně dočkají toho, že zvolí někoho, u koho se ukáže, že mu mohli právem věřit. Pro zelené je to obrovská šance. A třeba Češi svou rozzlobenou pozornost a energii upřou někdy konečně tím směrem, který jim může pomoci.

Naopak mudrovat nad osudem Evropy s intuicemi z doby normalizační nemá moc smysl. ČR bude těžko tou zemí, která zachrání Evropu, a to v jakémkoli smyslu. Spíše bychom se měli zorientovat v tom, kdo je v EU vyspělejší a kdo nikoli a od koho se tedy chceme učit a inspirovat a od koho raději ne. Hus, Komenský ani Masaryk by také nebyli nic, kdyby se neučili na Západě.

0
Vytisknout
7223

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015