Obama požádal o vypracování plánu bezletové zóny v Sýrii

29. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Bílý dům požádal Pentagon o zpracování plánů bezletové zóny v syrském vzdušném prostoru, která by měla být vynucována Spojenými státy ve spolupráci s dalšími zeměmi, jako je Francie a Velká Británie.

Požadavek byl vznesen 8. května, krátce před cestou ministra zahraničí Johna Kerryho po Středním východě, k níž došlo minulý týden. Kerry připravuje červnovou ženevskou konferenci s účastí zástupců syrského režimu a povstalců. Avšak opozice stále svou účast nepotvrdila a požaduje, aby podmínkou jednání bylo ukončení vlády prezidenta Bašára Asada. Tato podmínka ovšem nejspíše nebude přijata.

V této situaci se Obama připravuje jak na politické řešení, tak na přímé vojenské zapojení Spojených států do konfliktu. Schválil tedy vůbec poprvé pro Sbor náčelníků štábů možnost plánovat mnohonárodní vojenské akce v Sýrii. Podle zprávy, kterou získal server Daily Beast, ale konečné rozhodnutí ještě nebylo přijato.

Varianty dalšího postupu v případě zásahu jsou rovněž dvě: Vyzbrojení "umírněných" složek syrských povstalců a formální uznání Syrské národní rady za syrskou vládu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9230

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2013