POZNÁMKA NA OKRAJ:

O polemickém triku ve věci práva na potrat, neboli O tom, že ženy mají porodit kvůli důchodu

1. 7. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Asi na základě nějaké neinformovanosti Ivo Patta hrozí vymřením Evropy, aby tím argumentoval proti právu na potrat, Jiří Baťa si myslí, ze by holky měli porodit, aby měl zajištěn nejen pro sebe důchod, a mě to nedá, abych o tom nenapsal krátkou poznámku...

Že je Evropa je kontinentem, který nemůže vymřít, to byla moje první myšlenka, když jsem četl článek Iva Patty, ale hned jsem pochopil, že asi nemyslel obecně živočichy na tomhle kontinentě, ale lidskou společnost, a na to jsem hleděl s údivem.

Pro Pattu je fakt, ze dnes žije v Evropě více než dvakrát tolik lidí než odhadem v době narození Krista na celém světě, důvodem, aby psal o vymírání Evropy, ale taky aby polemizoval proti Viviane Redingové a zastával se maďarské protipotratové kampaně. Asi přitom zapomněl, že by lidé by neměli mít děti, když vědí, že jim nemůžou alespoň přibližně zaručit duše neničící život. Samozřejmě není každé dítě naplánováno, když se ale ví, že děti byly počaty znásilněním a matky by je asi celý život nenáviděly, že rodiče jsou těžcí alkoholici nebo jiní narkomani, že by děti neměly co jíst, že by existovala vlastně jistota, že by byly rodiči, prarodiči, jinými příbuznými nebo blizkými známými znásilněny nebo dokonce usmrceny, v takových případech by lidé neměli mít děti. A úžasným výdobytkem je, že se matky dnes mohou v takových případech rozhodnout k potratu, a to hlavně, když pro ně z nějakých osobních důvodů adopce není žádná psychicky snesitelná alternativa.

No, jiným lidem je jasné, že na svetě nežije málo, ale moc lidí. Že to Jiří Baťa s myšlenkou na důchodový systém vidí jinak, to je ovšem jeho věc, ale lidé alespoň ve střední Evropě by neměli mít děti, aby se dostali k vytouzeným hračkám a už vůbec ne kvůli důchodu, ale jen a jen, aby novému člověku umožnili prožít krásný a potěšující život. Nebo si opravdu myslíte, že kvůli zajištění důchodu děti klidně mohou trpět, a že důchodový systém by neměl být reformován, ale udržen hlavně pomocí zákazu potratů a zvyšování porodnosti?

0
Vytisknout
8472

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011