Rosatom jako zbraň

21. 11. 2022 / František Marčík

čas čtení 1 minuta
Investigativní server The Insider zveřejnil analýzu toho, jak Kreml využívá státní jadernou agenturu #Rosatom jako zbraň a jak Rusko, které se po invazi na Ukrajinu dostalo do mezinárodní izolace, začalo obzvláště aktivně využívat své energetické zdroje a jaderné elektrárny v zahraničí k vydírání a politickému nátlaku.


 
Podobné ruské vyděračské praktiky jsou v posledních měsících bedlivě pozorovány u ropy a plynu a ruskému vydírání EU, ale málokdo věnuje pozornost skutečnosti, že Rusko stejně aktivně využívá jadernou energii k politickému prospěchu.

Rosatom již řadu let staví elektrárny v rozvojových zemích "na úvěr", čímž tyto země připoutává k Moskvě. Smlouvy o výstavbě elektráren jsou často zkorumpované: podplácením politických elit v partnerských zemích Kreml jejich závislost obzvlášť posiluje. Hrozbou přerušení dodávek uranu Moskva doufá, že v konfrontaci se Západem získá mnoho zemí na svou stranu. Odstrašujícím případem toho je Orbánovo Maďarsko a projekt Paks II realizovaný Rosatomem.

Právě toto byl hlavní důvod, proč české bezpečnostní složky jednoznačně odmítly účast Rosatomu v tendru na nový blok v JE #Dukovany a proč tak neochvějně trvaly na svém postoji, přestože Karel "Sony" "Rosatom" Havlíček s krytím Andrej Babiš za asistence Daniela Beneše a vedení ČEZ a náměstka pro energetiku MPO René Neděly a dalších Nejedlého prorusských minitesterských služebníků, kteří tento jasný verdikt odmítali přijmout. A pak vyšly najevo #Vrbětice a už nebylo cesty zpět.

Také naše doba má svoje Emanuely Moravce a Karly Čurdy, Karle Havlíčku.

3
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2022