Ruská agrese na Ukrajině: ostřelování Nikopole u jaderné elektrárny; Zelenskij varuje Moskvu před soudem s ukrajinskými vojáky

22. 8. 2022

čas čtení 10 minut
- Rusko natolik uměle zuří nad smrtí Darji Duginové, že vzniká podezření, že ji zavraždila sama ruská tajná služba
 
Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) obvinila ukrajinské speciální služby z vraždy dcery ruského ideologa a ultranacionalisty.

Ukrajina popřela, že by se podílela na vraždě Darji Duginové.  Ruští vyšetřovatelé nyní tvrdí, že vraždu Duginové připravily a provedly ukrajinské zvláštní služby, které podle nich po vraždě odcestovaly do Estonska.

Ukrajina se v souvislosti s vraždou připravuje na zintenzivnění ruských raketových útoků. Ukrajinská armáad varovala, že ruské jednotky vyslaly do Černého moře pět válečných lodí a ponorek s řízenými střelami a že Moskva umisťuje systémy protivzdušné obrany v Bělorusku.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak reagoval na Twitteru na obvinění ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), že za vraždu Darji Duginové jsou odpovědné ukrajinské zpravodajské služby.

"Ruská propaganda žije ve fikčním světě. Takže jedna Ukrajinka a její dvanáctiletá dcera byly "vyslány" vyhodit do povětří automobil propagandistky Duginové. Překvapivě nenašla ruská tajná služba na místě rovnou estonská víza. Zmije v ruských speciálních službách zahájily mezi sebou boje."


- Vysoký ukrajinský představitel v pondělí zopakoval popření účasti Kyjeva na výbuchu auta a tvrdil, že oběť a její otec nebyli strategicky významnými postavami.
"Jaký by byl  k tomu útoku důvod?" řekl urkajinský činitel, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Činitel  uvedl, že se domnívají, že cílem byl Dugin, nikoliv dcera, ale dodal, že není významnou ruskou politickou osobností ani rozhodujícím činitelem ve válce na Ukrajině. "Moc lidí tady o něm neslyšelo a nikdo neslyšel ani o jeho dceři," dodali.

Ani tvrzení, které zaznělo na Ukrajině, že vražda byla dílem nové skupiny s názvem Národní republikánská armáda, by se nemělo brát příliš vážně, dodal činitel . "Jedná se o virtuální skupinu, která se v důsledku tohoto incidentu snaží zviditelnit."

Výbuch auta se zdál být sofistikovaným spiknutím - "dílem profesionálních chlapíků" - a i když mohl být výsledkem sporu mezi ultranacionalisty, úředník spekuloval, že mohl být také dílem ruské agentury FSB, i když zdůraznil, že druhá hypotéza je pouze spekulativní.

Ukrajina však očekává, že se Rusko pokusí z incidentu vytěžit politický kapitál, zejména proto, že k němu došlo v době, kdy Ukrajina chce, aby USA a další země zařadily Moskvu na seznam států sponzorujících terorismus. Rusko by se pravděpodobně odkazem na tento útok pokusilo "umlčet hlasy", které po takovém označení volají.

 
 
- Dosud bylo zabito téměř 9 000 ukrajinských vojáků, říká šéf armády
 

Šéf ukrajinské armády Valerij Zálužnyj uvedl, že od února, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu, zemřelo téměř 9 000 ukrajinských vojáků.

Je to poprvé, co Ukrajina zveřejnila rozsah svých vojenských ztrát od začátku války, které byly dříve chráněny jako přísně střežené tajemství.

Počet, který Zalužnyj uvedl, není možné nezávisle ověřit. Vrchní velitel neupřesnil, zda celkový součet zahrnuje všechny ozbrojené síly bránící Ukrajinu, včetně pohraničníků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij již dříve uvedl, že na obraně Ukrajiny se podílí 1 milion lidí.

Podle Zalužného je třeba chránit děti v několika částech země včetně hlavního města Kyjeva. Řekl: "Děti opravdu nerozumí ničemu, co se děje, a rozhodně potřebují ochranu ... protože jejich otec odešel na frontu a možná je mezi téměř 9 000 hrdiny, kteří byli zabiti.

V červnu, krátce před příjezdem západní techniky, řekl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podaljak, že denně umírá až 200 ukrajinských vojáků.

Není přesně jasné, nakolik nové raketové systémy dlouhého doletu pomohly snížit počet mrtvých na Ukrajině. Analýza washingtonského thinktanku Institute for the Study of War zjistila, že schopnost nových zbraní zaměřovat muniční sklady pomohla zpomalit schopnost Ruska útočit na ukrajinské síly.

Ukrajina tvrdí, že od února zemřelo na Ukrajině až 45 000 ruských vojáků. CIA však celkový počet mrtvých Rusů v červenci odhaduje blíže k 15 000.


- "Bylo zjištěno, že trestný čin připravily a spáchaly ukrajinské speciální služby," uvádí se v prohlášení FSB podle státní agentury RIA Novosti.

Žena se údajně nastěhovala do bytu poblíž Duginové, aby ji mohla sledovat, a poté se zúčastnila festivalu, na kterém byla Duginová v noci, kdy byla zavražděna,.

FSB uvedla, že po bombovém útoku žena s dcerou uprchly přes ruské hranice do Estonska. Uvedla, že cestovaly ve voze Mini Cooper, který měl různé poznávací značky, včetně registrací z Ukrajiny, Kazachstánu a z Ruskem kontrolovaných oblastí na východě Ukrajiny.
 



- Ruské dělostřelectvo přes noc na pondělí třikrát udeřilo na město na jihu země, tvrdí gubernátor; Zelenskij varuje, že jednání nejsou možná, pokud bude v Rusku  probíhat soudní proces s ukrajinskými vojáky
 
- Ruská dělostřelecká palba podle ukrajinských představitelů v noci na pondělí opět ostřelovala ukrajinské město Nikopol.

Regionální gubernátor Valentyn Rezničenko uvedl, že ruské síly zasáhly tři okresy Nikopol, Kryvoriz a Synejnykiv poblíž záporožské jaderné elektrárny.

Rezničenko uvedl:

"Noc plná ostřelování a obětí. Nikopol byl v noci třikrát ostřelován z děl "Grad" a dělostřelectva. Do obytných čtvrtí dopadlo 42 ruských střel. Ve městě byly zničeny dva domy, téměř 50 jich bylo poškozeno. Nepřátelské střely poškodily mateřskou školu, obchody, lékárny, trhy, soud a autobusové nádraží. Ostřelování způsobilo pět požárů... Až dva tisíce lidí je bez elektřiny."

V okrese Sinelnyk byl  zničen zemědělský podnik, škola a kulturní středisko.

- Ukrajina se připravuje na zintenzivnění ruských raketových útoků, které připadají na středeční Den nezávislosti. Armáda země varovala, že Rusko umístilo v Černém moři pět válečných lodí a ponorek s řízenými střelami a že Moskva umisťuje systémy protivzdušné obrany v Bělorusku. Od pondělí byla v Kyjevě na čtyři dny zakázána velká shromáždění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij varoval, že "Rusko se může tento týden, kdy země slaví 31. výročí nezávislosti, pokusit o něco obzvlášť ošklivého, něco obzvlášť zákeřného".


- Ruské rakety zasáhly cíle poblíž Oděsy, uvedli ukrajinští představitelé. Pět ruských řízených střel Kalibr bylo vypáleno z Černého moře na tento region, uvedl v pondělí mluvčí regionální správy s odvoláním na informace z jižního vojenského velitelství. Dvě byly sestřeleny ukrajinskou protivzdušnou obranou a tři zasáhly zemědělské cíle, ale nedošlo k žádným obětem. Rusko v neděli tvrdilo, že rakety zničily muniční sklad obsahující rakety pro rakety Himars americké výroby, zatímco Kyjev uvedl, že byla zasažena sýpka.

- Turecký prezident Tayyip Erdogan plánuje tento týden hovořit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci v záporožské jaderné elektrárně a o válce na Ukrajině.

- Dcera ultranacionalistického ruského ideologa a spojence Vladimira Putina byla v sobotu večer zabita bombou nastraženou v autě na předměstí Moskvy. Darja Duginová, jejímž otcem je ruský politický komentátor Alexandr Dugin, podle vyšetřovatelů zemřela, když Toyotu Land Cruiser, kterou řídila, roztrhal silný výbuch asi 12 mil (20 km) západně od hlavního města u obce Bolšoje Vjazemy kolem 21:30 místního času (1930 SELČ). Dugin je podle zpráv v nemocnici.

- Bývalý poslanec Ilja Ponomarjov ruské dumy prohlásil, že za útokem autem s bombou údajně stáli ruští partyzáni. 
Výbuch byl podle něho  dílem Národní republikánské armády, což je podle něj podzemní skupina působící uvnitř Ruska a usilující o svržení Putinova režimu. "Tento útok otevírá novou stránku ruského odporu proti putinismu," řekl.

- Zelenskij varoval Rusko před tím, aby ukrajinské vojáky zajaté při obléhání Mariupolu postavilo před soud. "Pokud dojde k tomuto podlému soudu, bude to  v rozporu se všemi dohodami, se všemi mezinárodními pravidly, dojde ke zneužití," řekl v nedělním večerním projevu. "To bude hranice, za kterou už žádné jednání není možné."


- Prominentní ruští jestřábi bez důkazů z útoku  obvinili Kyjev z usmrcení Darji Duginové, označili ho za pokus o atentát a požadovali, aby Kreml reagoval útokem na vládní představitele v Kyjevě.

Pokud by výbuch auta souvisel s válkou, bylo by to poprvé od února, kdy násilí rozpoutané na Ukrajině zasáhlo ruské hlavní město a dotklo se rodiny spojence Kremlu poblíž jedné z nejexkluzivnějších moskevských čtvrtí.

Kyjev tato obvinění důrazně popřel. "Ukrajina s tím nemá absolutně nic společného, protože nejsme zločinecký stát jako Rusko, a už vůbec ne teroristický," uvedl v televizním vysílání poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.


- Představitelé Velké Británie, Francie, Německa a USA vyzvali k vojenské zdrženlivosti v okolí Ruskem držené Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině.
Podle mluvčího německého kancléře Olafa Scholze v telefonickém rozhovoru tito čtyři představitelé rovněž vyzvali k "rychlé návštěvě" jaderného zařízení nezávislými inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

- Podle tureckého ministerstva obrany opustily ukrajinské přístavy další čtyři lodě s potravinami, čímž se celkový počet plavidel, která opustila ukrajinské černomořské přístavy v rámci dohody o vývozu obilí zprostředkované OSN, zvýšil na 31.

0
Vytisknout
4030

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2022