Rusko pálí na Ukrajině obilí na poli

8. 7. 2022

čas čtení 24 minut

- Ruské síly rozpoutaly v Donbasu "pravé peklo", říká guvernér Luhanské oblasti

Serhij Hajdaj to řekl navzdory odhadům, že ruské síly si dávají operační pauzu, informovala agentura AP.

Po obsazení Lysyčanska někteří analytici předpovídali, že si moskevské jednotky pravděpodobně vezmou nějaký čas na přezbrojení a přeskupení.

Haidai to uvedl na Telegramu:

    Snažíme se zadržet ozbrojené formace Rusů podél celé frontové linie.

    Zatím nebyla nepřítelem vyhlášena žádná operační přestávka. Stále útočí a ostřeluje naše území se stejnou intenzitou jako dříve.


- Ruské síly s největší pravděpodobností učinily několik malých územních pokroků v okolí Popasna, uvádí poslední zpravodajská aktualizace ministerstva obrany z neděle.

Uvádí se v ní, že ruská armáda pokračuje v úderech na Slovjansk v Donbasu z okolí Iziumu na severu a u Lysyčansku na východě.

Aktualizace dodala, že silnice E40 - která spojuje Doněck a Charkov - bude pravděpodobně důležitým cílem ruských sil při jejich postupu Doněckou oblastí.


- Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v neděli uvedl, že přerušení dodávek ruského plynu je v současné době nejpravděpodobnějším scénářem, informovala agentura Reuters.




- Volodymyr Zelenskij v sobotu uvedl, že odvolal několik vysokých vyslanců Kyjeva v zahraničí, včetně výřečného velvyslance země v Německu.
Zelenskyj oznámil propuštění ukrajinských velvyslanců v Německu, Indii, České republice, Norsku a Maďarsku a uvedl, že na tyto posty se připravují noví kandidáti.

"Tato rotace je běžnou součástí diplomatické praxe," uvedl v prohlášení. Nebylo jasné, zda budou vyslancům přiděleny nové pozice. Zelenskyj vyzval své diplomaty, aby v souvislosti s pokračujícími boji vybubnovali mezinárodní podporu a vojenskou pomoc pro Ukrajinu.


- Zdá se, že hlavní ruské útoky se soustředí na Luhansk a Doněck, přičemž ukrajinští představitelé již dříve informovali o sobotních úderech v obou těchto městech.
Tyto dvě provincie, jejichž části byly před únorovým zahájením konfliktu obsazeny proruskými separatisty, tvoří východní průmyslovou oblast Donbasu.

Doněcký oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko na komunikační službě Telegram uvedl, že ruská raketa zasáhla Družkivku, město za frontovou linií, a hlásil ostřelování dalších populačních center. Luhanský gubernátor Serhij Gajdaj na Telegramu uvedl, že ruské síly "střílejí podél celé frontové linie", ačkoli následný ukrajinský protiútok donutil Moskvu ofenzivu zastavit.


- Zasažený bytový dům v Doněcku

Nejméně šest lidí bylo zabito a více než 30 je zřejmě uvězněno poté, co ruské rakety Uragan zasáhly pětipatrový obytný blok v ukrajinské Doněcké oblasti a zřítily budovu, uvedl gubernátor regionu.

- Gubernátor Pavlo Kyrylenko na Telegramu uvedl, že k zásahu došlo v sobotu večer ve městě Chasiv Jar.
Uvedl, že bylo potvrzeno šest mrtvých a pět zraněných a že podle informací od obyvatel je v troskách pravděpodobně uvězněno nejméně 34 lidí.

Kanada vrátí Německu zabavenou ruskou plynovou turbínu

Kanada riskuje hněv Ukrajiny, protože vrací Německu opravenou obří turbínu, která urychlí tok ruského plynu plynovodem Nord Stream 1, píše agentura Reuters.

Kanada své rozhodnutí oznámila v sobotu poté, co poškozenou turbínu, která patří ruskému plynárenskému a ropnému gigantu Gazprom, původně zabavila minulý měsíc, když byla opravována v dílnách společnosti Siemens Energy Canada.

Kyjev vyzval kanadskou vládu, aby ji do Německa nevracela, a uvedl, že takové rozhodnutí by porušilo integritu sankcí vůči Rusku. Německu, které se potýká s vážným nedostatkem plynu, však Moskva pohrozila dalším omezením dodávek ruského plynu, pokud turbína nebude vrácena, a požádalo Kanadu, aby ji poslala zpět.

Její navrácení podpoří "schopnost Evropy získat přístup ke spolehlivé a cenově dostupné energii při pokračujícím přechodu od ruské ropy a plynu", uvedlo kanadské ministerstvo energetiky v prohlášení.

Ve zjevném pokusu o uklidnění Ukrajiny Kanada vyhlásila nové sankce proti ruskému energetickému sektoru. Sankce "se budou vztahovat na pozemní a potrubní dopravu a výrobu kovů a dopravních, počítačových, elektronických a elektrických zařízení a strojů," uvádí se v prohlášení.


- Ukrajina nese podle OSN svůj díl viny za útok na domov důchodců

Organizace spojených národů uvedla, že ukrajinské ozbrojené síly nesou velký a možná i stejný díl viny za útok, který se odehrál v domově důchodců v Luhansku, kde byly dva týdny po zahájení ruské invaze uvězněny desítky starších a postižených pacientů bez vody a elektřiny.

Podle agentury AP ukrajinské úřady připsaly vinu ruským silám a obvinily je, že při nevyprovokovaném útoku zabily více než 50 civilistů. Nejméně 22 ze 71 pacientů útok přežilo, přesný počet zabitých však podle OSN zůstává neznámý.

OSN však nyní uvedla, že ukrajinské ozbrojené síly nesou velký a možná i stejný díl viny na tom, co se ve vesnici Stará Krasňanka stalo.

Zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva nedospěla k závěru, že by se některá ze stran dopustila válečných zločinů, ale uvedla, že bitva v pečovatelském domě je příkladem obav z možného využívání "lidských štítů" k zabránění vojenských operací v určitých oblastech.

- Podle mluvčí společného jižního velitelství ukrajinských ozbrojených sil Natalie Humeniukové zničila ukrajinská armáda dvě ruská velitelská stanoviště poblíž Chersonu.

-  Spojené státy posílají na Ukrajinu další čtyři dělostřelecké raketové systémy Himar, řekl v pátek na tiskovém brífinku vysoký představitel americké obrany.

Čtyři další Himary zvýší celkový počet raketometů poskytnutých Ukrajině na 12. Podle úředníka bylo prvních osm obzvláště užitečných, když se boje v Donbasu proti ruským silám vyvinuly v dělostřelecký boj.

Kromě čtyř Himarů posílají USA další vojenské vybavení a zásoby v hodnotě až 400 milionů dolarů. Vybavení zahrnuje tři taktická vozidla, demoliční munici, protibaterijní systémy a další náhradní díly, uvádí Defense News.

Nová zásilka bude rovněž obsahovat 1 000 kusů 155mm dělostřelecké munice, uvedl představitel obrany.

"Vůbec to nevnímáme jako vítězství Ruska v této bitvě," řekl úředník. "Určitě ji nevyhrávají vzhledem ke svým původním cílům. Bylo jim to velmi zmařeno, ale boje jsou tvrdé."

Dále dodal: "Pokud si Rusové myslí, že mohou nad Ukrajinci dlouhodobě zvítězit, musí to přehodnotit... My se již obracíme k přemýšlení o tom, co budou Ukrajinci potřebovat v následujících měsících a letech."

- Ukrajinský ministr zahraničí na summitu G20 na Bali kritizoval Rusko, že místo multilaterální spolupráce s mezinárodním společenstvím dává přednost dodržování vlastních pravidel.

"Jsem silným zastáncem multilateralismu. Chybí mu však nástroje na ochranu před těmi, kteří nerespektují ostatní národy. Které dávají přednost hře podle společných pravidel, místo aby hráli podle pravidel vlastních. Takovou zemi máme dnes u tohoto stolu - Rusko," řekl Dmytro Kuleba.

Dodal, že ruská invaze zbavuje Rusko práva účastnit se mezinárodních fór s tím, že jediným místem pro něj je mezinárodní soudní dvůr OSN.

 - V důsledku ruských úderů na frontová doněcká města Bachmut a Siversk zahynulo pět lidí, uvedl ukrajinský generální prokurátor. Tři lidé, včetně dvanáctiletého chlapce, byli zraněni poté, co ruské síly zahájily "silnou palbu" na Bachmut a Siversk, uvedla generální prokuratura na Telegramu.

Objevily se snímky polí s obilím na Ukrajině, které  zapálily ruské síly, informuje Euromaidan Press.

    Podle ukrajinského vojáka Ihora Lucenka "plameny někdy dosahují výšky až 5 metrů, pás je široký stovky metrů. Černý dým stoupá vzhůru a šíří se po obloze do vzdálenosti mnoha kilometrů".

Dodal, že suchá stébla obilí vzplanou "jako sirky" od zápalné munice.

- Severodoněck na pokraji humanitární katastrofy

Situace v okupovaném Severodoněcku "je na pokraji humanitární katastrofy" a město je podle ukrajinského gubernátora Luhanské oblasti Serhaje Haidaje ve velkém pleněno ruskými vojsky.

Ten v pátek  ráno napsal na Telegram a tvrdí:

    V Severodoněcku bylo zničeno nebo poškozeno 80 % obydlí. Někteří lidé se snaží pro věci vrátit, ale stále častěji ... nacházejí prázdný byt, i když přežil. Po vstupu do města Rusové nejprve deportovali část místních obyvatel, sebrali jim klíče a pak začali všechno vykrádat. K výškovým budovám přijíždějí v nákladních autech. Pokud je nábytek dobrý, odvezou ho. Už nejde jen o domácí spotřebiče.

    Město je na pokraji humanitární katastrofy - chybí centrální zásobování vodou, plynem i elektřinou.

    Od konce února okupanti ostřelují objekty kritické infrastruktury a téměř úplně je ničí. Nebudou schopni nic opravit. Protože i v době míru lze takový objem obnovy provést za šest měsíců až rok. Pokud je k dispozici materiál a kvalifikovaní pracovníci. Rusové nemají ani to, ani ono.

    Velký problém je s kanalizací. Čističky nefungují, stejně jako přečerpávací stanice. Splašky se hromadí. K tomu se přidává teplota vzduchu. A zápach z mrtvých - těch, kteří byli pohřbeni na dvorech, a mnoho jich zůstává v bytech a vchodech. Severodoněck je svědkem humanitární katastrofy.

Předpokládá se, že ve městě, které bylo klíčovým strategickým bodem pro ruskou okupaci Luhanské oblasti, může být stále ještě asi 15 000 civilistů. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ostře kritizoval přístup západních zemí k zasedání G20 v Indonésii a obvinil je, že vykolejily jednání o globální ekonomice a místo toho se soustředily na označování Ruska za "agresory", "útočníky" a "okupanty".

- Vrchní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt potvrdil, že opustil Rusko a odstoupil z funkce s tím, že jeho další působení by ohrozilo moskevskou židovskou komunitu. Řekl: "Nemohl jsem mlčet, když jsem viděl tolik lidského utrpení" na Ukrajině. Nadále bude působit jako předseda Konference evropských rabínů.

- Rusko pravděpodobně soustřeďuje techniku na frontové linii ve směru na Siversk, asi 8 km západně od současné ruské frontové linie, uvedlo britské ministerstvo obrany. Ruské síly si pravděpodobně dávají pauzu, aby doplnily zásoby, než podniknou nové útočné operace v Doněcké oblasti, uvedlo ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

- Při čtvrtečních útocích na Charkovskou oblast zemřeli čtyři lidé a devět jich bylo zraněno, ale noc se obešla bez dalšího ostřelování, uvedl ukrajinský gubernátor oblasti Oleh Synyehubov.

- Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že na místě napadení obchodního centra v Kremenčuku 27. června pokračují forenzní práce. Jedna osoba je stále považována za pohřešovanou.

- Putin varuje, že Rusko na Ukrajině teprve začíná

Vladimir Putin prohlásil, že "každý by měl vědět, že" Rusko na Ukrajině teprve začíná a že ještě "nezačalo nic vážného".

Jakékoli vyhlídky na mírová jednání budou tím menší, čím déle se bude konflikt protahovat, uvedl ruský vůdce v jestřábím projevu k parlamentním představitelům.

Řekl, že pokud chce Západ porazit Rusko na bitevním poli, může se o to pokusit.

Putin uvedl: "Západní vojska se budou muset snažit o to, aby se jim podařilo zabránit:

    Dnes slyšíme, že nás chtějí porazit na bojišti. Co na to říci, ať to zkusí. Mnohokrát jsme slyšeli, že Západ s námi chce bojovat do posledního Ukrajince.

    Je to tragédie pro ukrajinský lid, ale zdá se, že k tomu vše směřuje.


- Ukrajina je proti tomu, aby Kanada předala ruskému Gazpromu turbínu, která je podle Moskvy klíčová pro dodávky zemního plynu do Německa.

Podle zdroje z ukrajinského ministerstva energetiky se Ukrajina domnívá, že by tím odporovala sankcím proti Rusku.

Vysoce postavený zdroj z ukrajinského ministerstva energetiky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina je proti tomuto kroku a že její ministr energetiky v červnu lobboval u Kanady, aby turbínu, kterou v Kanadě obsluhuje německá společnost Siemens Energy, nepředávala.

"Sankce zakazují předání jakéhokoli zařízení souvisejícího s plynem," uvedl zdroj z ministerstva energetiky.

"Pokud, nedej bože, bude toto rozhodnutí schváleno, budeme nepochybně apelovat na naše evropské kolegy, že jejich přístup musí být přehodnocen. Protože pokud země nedodržují rozhodnutí, na kterých se dohodly ohledně sankcí, jak můžeme mluvit o solidaritě?" dodal.

- Kanada vyšle na Ukrajinu 39 obrněných vozidel vyrobených společností General Dynamics ještě letos v létě ve snaze pomoci válkou zmítané zemi v boji proti ruským silám.

Ve čtvrtek kanadská ministryně obrany Anita Anandová uvedla, že dohoda o obrněných vozidlech navazuje na samostatný mnohamiliardový kontrakt na 260 vozidel pro kanadské ozbrojené síly, který byl s General Dynamics Land Systems sjednán v roce 2019.

"Těchto 39 vozidel se začne dodávat letos v létě a zbývajících 360 vozidel bude rovněž dodáváno v průběhu příštích měsíců," uvedla Anandová.

Vozidla mohou být kromě přepravy vojáků využívána jako sanitky, vozidla pro údržbu a vyprošťování.
Ruský prokurátor ve čtvrtek požádal o sedmiletý trest vězení pro moskevského radního obviněného z kritiky ruské vojenské intervence na Ukrajině.

- Alexej Gorinov, 60letý vystudovaný právník, byl koncem dubna zatčen za šíření "vědomě nepravdivých informací" o ruské armádě a nyní je souzen. Gorinov je prvním zvoleným členem opozice, kterému hrozí vězení za kritiku vojenské kampaně Moskvy na Ukrajině.

Obvinění přichází na základě nové legislativy, která umožňuje vězení za diskreditaci ruské armády a je součástí rostoucího úsilí Moskvy o potlačení posledních zbytků disentu.

V projevu u moskevského Meščanského okresního soudu prokurátor obvinil Gorinova z podkopávání "autority ozbrojených sil" a z toho, že byl veden "politickou nenávistí", uvedl novinář agentury AFP.

Gorinov vystoupil proti vojenské intervenci Moskvy na Ukrajině během březnového pracovního setkání, které bylo nahráno na video a je k dispozici na YouTube. Během svého projevu zpochybnil plány na výtvarnou soutěž pro děti ve svém volebním obvodu, zatímco na Ukrajině "každý den umírají děti".

Ve čtvrtek se opět vyslovil proti tomu, co Kreml označil za "speciální vojenskou operaci".

"Je jedno, jak to nazvete, válka je ta nejšpinavější a nejodpornější věc," řekl. "Proč se mnozí z mých krajanů cítí zahanbeni a vinni? Proč jich tolik odešlo?" dodal s odkazem na exodus liberálně smýšlejících Rusů ze země.

Gorinova přišlo podpořit několik desítek lidí včetně jeho manželky a sestry. Dmitrij Fjodorov, padesátiletý programátor, řekl, že obvinění proti Gorinovovi je "nezákonné", a označil ho za "milého člověka a dobrého právníka".

Ruská společnost se vzpamatovává z historického potlačování disentu, které zesílilo poté, co prezident Vladimir Putin 24. února vyslal vojáky na Ukrajinu.

Kritika ruské vojenské intervence na Ukrajině je v zemi v podstatě zakázána. V březnu Rusko schválilo zákon, podle něhož se za šíření nepravdivých informací s cílem zdiskreditovat jeho vojenské síly ukládá trest odnětí svobody až na 15 let.

Ve středu parlament zavedl přísné tresty odnětí svobody za výzvy k jednání proti národní bezpečnosti a trestní odpovědnost za udržování "důvěrné" spolupráce se zahraničím.

- Andrij Zagorodňuk - bývalý ukrajinský ministr obrany - tvrdí, že ruská tvrzení, že na Hadím ostrově byli zabiti ukrajinští vojáci, jsou nepravdivá. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek tvrdilo, že zlikvidovalo ukrajinské vojáky, kteří po získání kontroly nad ostrovem instalovali obrovskou státní vlajku.

"Mluvil jsem s těmito lidmi. Říkali, že se všichni vrátili v pořádku," řekl Zagorodňuk deníku Guardian. Podle zprávy listu Ukrajinskaja pravda se operace zúčastnili bojoví plavci ze 73. námořního střediska ukrajinských speciálních sil.

K ostrovu se vydali v noci pomocí podvodních vozidel. Předsunutý tým prozkoumal pobřežní zónu, zda tam nejsou miny, a dal signál, aby se k němu přiblížily čluny z hlavní skupiny, uvedly noviny.

Ženisté se vyškrábali na ostrov, známý také jako Zmiiny, a prohledali minové zátarasy a další nástrahy. Zaznamenali opuštěné ruské vybavení a zbraně a na několika místech vyvěsili ukrajinské vlajky.

Zpráva dodává: "Zatímco naši vojáci plnili své úkoly, ruské lodě začaly manévrovat směrem ke Zmiinám. Po splnění úkolu kombinovaná skupina opustila ostrov.

"Poté Rusové zahájili raketový útok na Hadí ostrov a zasáhli molo. Skupina ukrajinských vojáků se vrátila bez úhony v plném počtu na základnu."

- Evropský parlament schválil návrh, který umožňuje ukrajinským uprchlíkům nadále používat řidičský průkaz, aniž by si jej museli vyměnit za evropský, informuje Kyiv Independent.




 - Tři lidé byli zabiti a dalších pět bylo zraněno poté, co ruské síly vypálily rakety na čtvrť v severovýchodním ukrajinském městě Charkov, uvedl regionální gubernátor Oleh Synyehubov ,uvedl. Toto tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.

-  Podle ukrajinského regionálního guvernéra Doněcké oblasti byl nejméně jeden člověk zabit a šest zraněno při raketovém útoku na Kramatorsk,
který zasáhl obytnou čtvrť. "Jedná se o úmyslný útok na civilisty," řekl Pavlo Kyrylenko a dodal, že to nepřestane, dokud Rusové nebudou zastaveni. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Starosta Slovjansku uvedl, že jeho město nedaleko Kramatorsku se dostalo pod ruskou palbu. Někteří obyvatelé byli zraněni, uvedl Vadym Lyakh, aniž by poskytl další podrobnosti. Ukrajinská armáda uvedla, že tlak zesiluje silným ostřelováním Slovjansku a blízkých obydlených oblastí.

- Ukrajinské síly konečně vidí dopad západních zbraní na frontách války s Ruskem, uvedl Volodymyr Zelenskij. Během svého nočního televizního vystoupení Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly postupují dvěma směry v Chersonské a Záporožské oblasti na jižní frontě Ukrajiny a zasazují Rusku údery zasažením některých jeho logistických skladů.

- Dobytí města Lysyčansk na východě Ukrajiny zajistilo ruským silám "skutečný pokrok" a  jeho síly na jihu projevily známky "lepší spolupráce", tvrdí analytici. Západní představitelé uvedli, že udržitelnost ruských útoků na Ukrajinu je "náročná", ale dopad na jejich munici a morálku označili za "pozoruhodný".

- Podle luhanského gubernátora Serhije Haidaje ve vesnicích v okolí Lysyčanska, kde zůstává 15 000 civilistů, nadále pokračuje odpor.
Na Telegramu Haidai uvedl: "Všichni jsme se rozhodli, že budeme pokračovat ve své práci: "Dnešní videa z Lysyčanska jsou bolestivá." Obvinil Putinovy vojáky, že provádějí politiku spálené země a "vypalují a ničí vše, co jim přijde do cesty".

- Podle ukrajinské armády zasáhla ruská raketa tanker s 500 tunami nafty plující v Černém moři. Byly vypáleny dvě rakety KH-31 a jedna zasáhla loď Millennial Spirit plující pod moldavskou vlajkou,
uvedlo ukrajinské operační velení na jihu. Je to již podruhé, co byla loď zasažena od ruské invaze na Ukrajinu.

- Ukrajina si předvolala tureckého velvyslance poté, co uvedla, že Turecko umožnilo lodi plující pod ruskou vlajkou, která podle ní převážela tisíce tun ukradeného ukrajinského obilí, opustit přístav Karasu. Turečtí celníci plavidlo na žádost Ukrajiny v úterý zadrželi poté, co Kyjev uvedl, že náklad nelegálně převážel 7 000 tun obilí z Ruskem okupovaného Berďansku, přístavu na jihovýchodě Ukrajiny.

- Vyšetřovatelé na Ukrajině uvedli, že zmařili zločinecký gang, který nutil ženy k sexuálním službám v zahraničí poté, co je nalákal na falešné inzeráty o legálním zaměstnání. Kyjevské úřady zatkly podezřelého vůdce gangu poté, co po měsících sledování zastavily ženu, která se chystala překročit hranice.

-  Americká basketbalistka Brittney Grinerová se u ruského soudu přiznala k obvinění z užívání drog, ale uvedla, že zákon neporušila úmyslně. Další soudní slyšení je naplánováno na 14. července. Grinerové hrozí na základě obvinění až 10 let vězení. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že "humbuk" kolem případu Grinerové nepomáhá, a navrhl, aby Washington o jejím osudu mlčel.

- Ruský ministr zahraničí přiletěl na indonéský ostrov Bali na setkání ministrů zahraničí skupiny G20. Na tomto setkání, které bude pravděpodobně zastíněno válkou na Ukrajině a hlubokými rozpory v rámci bloku ohledně způsobu reakce Moskvy na tuto krizi, se Sergej Lavrov poprvé setká s protějšky ze zemí, které tuto válku ostře kritizují.

- Boris Johnson, který  odstoupil z funkce předsedy britské Konzervativní strany, hovořil s Volodymyrem Zelenským, "aby zopakoval pevnou podporu Spojeného království", uvedla Downing Street. Ve svém rezignačním projevu před budovou No. 10 se Johnson obrátil přímo na ukrajinský lid a slíbil, že "Spojené království bude i nadále podporovat váš boj za svobodu tak dlouho, jak to bude nutné".

- Johnsonova rezignace byla v Kyjevě přijata se smutkem, především Volodymyrem Zelenským, který řekl, že premiér byl "skutečným přítelem Ukrajiny". Ukrajina očekává, že britská podpora bude pokračovat i přes Johnsonovu rezignaci, uvedl Zelenského úřad. Michail Podoljak, klíčový poradce Zelenského, poděkoval Johnsonovi za to, že "vždy stál v čele podpory Ukrajiny".

- Johnsonův pád se v Moskvě setkal s potěšením i posměchem a mluvčí Kremlu prohlásil: "Nemá nás rád. My ho také nemáme rádi."
Ruský velvyslanec v Británii Andrej Kelin prohlásil, že Moskva by v čele Spojeného království raději viděla někoho "ne tak antagonistického".

- Irský premiér popsal svou návštěvu Ukrajiny jako "velmi emotivní" a řekl, že je "těžké pochopit" míru krutosti, kterou země utrpěla. Micheál Martin se dnes vrátil do Dublinu poté, co strávil den svědkem devastace způsobené invazními ruskými silami na konfliktem poznamenaných předměstích Bucha, Boroďanka a Irpin na předměstí Kyjeva.

0
Vytisknout
8156

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022