Více než 100 ze 120 účastníků předvánočního večírku v Oslo se nakazilo koronou. Byli před večírkem testováni a dvakrát očkováni

4. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
 
 

Zaměstnanecký večírek norské energetické společnosti Scatec se dostal do centra pozornosti jako první evropská superrychlá akce pro novou variantu modelu corona omikron, píše švédský list Expressen.

V pátek, před více než týdnem, Scatec pohostil 120 svých zaměstnanců v restauraci a baru Louise v Oslu vánoční večeří. Podle společnosti byla zavedena opatření pro kontrolu infekce a všichni přítomní byli očkováni a testováni na přítomnost covidu-19.  Dosud bylo potvrzeno 13 případů onemocnění novou variantou omikronu.


Přesto se ten večer nakazilo téměř 100 lidí. Kolik z nakažených bylo zaměstnanců společnosti Scatec, není přesně známo. Večer  zakončili ve veřejném prostoru s ostatními hosty restaurace.
 
Předpokládá se, že šíření infekce způsobila jedna osoba. Lékařka pro infekční nemoci Tine Ravlo informoval, že pozitivní na omikron nebyli pouze účastníci vánočního stolu firmy Scatec. Zda byli očkováni i ostatní nakažení hosté restaurace, není jasné.

Osobou, která pravděpodobně způsobila šíření infekce, je zaměstnanec společnosti Scatec, který se před několika dny vrátil z Jihoafrické republiky.

Mluvčí společnosti Scatec Stian Tvede Karlsen řekl deníku New York Times, že osoba, která byla jako první pozitivně testována na covid-19, se vrátila domů do Norska z pracovní cesty dříve, než se o nové variantě z Jihoafrické republiky začalo mluvit. Před večírkem měla negativní test na covid a pozitivní test měla až dva dny po večírku.

1
Vytisknout
11021

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021