Model: V USA i dalších zemích vážně podhodnocují případy COVIDu

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Pixabay

Nová technologie založená na strojovém učení s využitím nahlášených výsledků testů a úmrtnosti vypočítala odhady skutečných počtů současných případů infekce COVID-19 v 50 státech USA a v 50 dalších zemích. Článek o studii vyšel v časopise PLOS ONE.


Během probíhající pandemie jednotlivé státy USA a mnoho dalších zemí hlásí denní počty infekcí nemocí COVID-19 a úmrtí potvrzených testováním. Nicméně mnoho infekcí zůstalo neodhaleno, což způsobilo podhodnocení celkového počtu právě infikovaných v každém jednotlivém okamžiku. Přitom celkový počet infekcí je klíčový z hlediska péče o veřejné zdraví.

Texaští vědci vyvinuli komputační model využívající strategie strojového učení pro odhad skutečných denních počtů infekcí pro všech 50 států americké Unie a 50 nejvíce infikovaných zemí. Pro výpočet model použil dříve publikované pandemické parametry a veřejně dostupné denní údaje o potvrzených případech a úmrtích. Vizualizace těchto každodenních odhadů jsou volně dostupné online.

Odhady v rámci modelu indikují vážné podhodnocení počtu případů v USA a na celém světě. Kumulativní počet skutečných případů v 9 z 50 zemí je odhadován jako přinejmenším pětinásobně vyšší, než jsou počty potvrzených případů. V USA byly odhady kumulativního počtu skutečných případů v jednotlivých státech v souladu s výsledky testů protilátek provedených v 46 státech.

U některých zemí, jako jsou USA, Belgie a Británie, odhady indikují, že infekci už prodělalo více než 20 % populace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6708

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021