Není Sputnik jako Sputnik

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
 

Nikoliv, pamětníci, toto není článek o archivním brněnském bufetu. Týká se faktu, že Moskva běžně prodává do zahraničí tzv. opičí verze svých pokročilých výrobků, které jsou oproti běžným světovým zvyklostem kvalitativně mnohem horší než ty, které si nechává doma. V minulosti se to týkalo především zbraňových systémů, které sloužily úplně v jiné podobě v SSSR a v jiné - horší, záměrně degradované - se prodávaly za hranice. A nyní přišla informace o tom, že se stejný problém týká zřejmě také prodeje licencí protikoronavirové vakcíny Sputnik.


Brazilská firma União Química je výrobcem brazilské varianty ruské vakcíny Sputnik V. Podle jejích informací se však jedná o jinou látku, než se kterou byla provedena studie publikovaná v renomovaném časopise Lancet. Látka použitá ke studii byla tekutá vakcína skladovaná při teplotě -18 stupňů Celsia. Avšak technologické postupy, které União Química dostala doporučeny z Ruska, určují jiné podmínky skladování a jinou teplotu.

Studie pro Lancet samozřejmě nenahrazuje standardní západní testy vakcín, které teprve budou muset proběhnout. A už vůbec je nenahrazují osobní názory lidí, kteří tuto vakcínu v životě ani neviděli.

Věrohodné závěry lze učinit po provedení poctivých testů s látkou, kterou se bude skutečně očkovat. Nikoliv s látkou, která byla poskytnuta pro účely jedné výběrové studie.

0
Vytisknout
9619

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021