19563

Jsem zde pro vás, jak vám mohu pomoci?

5. 12. 2022 / Jan Molič

čas čtení 11 minut

 

S příchodem umělé inteligence (Artificial Inteligence, AI) se začínají rýsovat rizika pro svobodu člověka. Nejsou to zdaleka rizika, o nichž psali autoři sci-fi. Ne, roboti se nás nechystají ovládnout. Ta rizika jsou mnohem prostší: současné AI technologie jsou uzavřené. Fungující tudíž podle pravidel, která mají v moci pouze jejich tvůrci a investoři - což jsou takzvané Big Tech firmy. Pojďme se podívat, co již dnes umělá inteligence dovede a co mě vedlo k následujícím úvahám.

OpenAI se nachází na stránce https://beta.openai.com a po registraci jí můžete dávat požadavky na "hřišti" (v menu Playground).

 16588

Překvapení: Věřící lidé žijí o pět až deset let déle než ateisti

5. 12. 2022

čas čtení 10 minut

"Náboženské a duchovní tradice poskytují přístup k různým metodám zvládání životního stresu které mají výrazné přínosy," říká Doug Oman, profesor veřejného zdraví na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Studium přínosů náboženské praxe, které prodlužují život, tak může nabídnout užitečné strategie pro každého - ať už vyznává jakoukoli víru, nebo ne -, jak žít zdravější a šťastnější život. Důkazy o spojení víry s lepším zdravím se objevují již desítky let a nyní zahrnují tisíce studií. Velká část těchto výzkumů byla provedena formou longitudinálních studií, které zahrnují sledování zdravotního stavu populace v průběhu let nebo dokonce desetiletí. Všechny zjistily, že míra náboženské angažovanosti, například četnost návštěv kostela, je trvale spojena s řadou výsledků, včetně nižšího rizika depresí, úzkosti a sebevražd a nižšího rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí na rakovinu.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Tři mrtví a šest zraněných po výbuchu na ruském letišti

5. 12. 2022

čas čtení 15 minut

Výbuchy na ruských leteckých základnách  naznačují, že Kyjev možná našel způsob, jak zaměřit ruské dálkové bombardéry
 

Na dvou ruských leteckých základnách daleko od frontové linie došlo v pondělí k záhadným výbuchům, které zvyšují pravděpodobnost, že Kyjev našel způsob, jak se zaměřit na ruské dálkové bombardéry používané při útocích na ukrajinskou infrastrukturu.

Zprávy ruských médií a videozáznamy zveřejněné na sociálních sítích naznačují, že v pondělí brzy ráno došlo k výbuchu na letecké základně Engels-2 v ruské Saratovské oblasti, kde jsou umístěny bombardéry Tu-95, jež se účastnily úderů řízenými střelami proti Ukrajině.

K dalšímu výbuchu došlo na vojenské letecké základně poblíž města Rjazaň, necelých 150 kilometrů od Moskvy. Tři lidé zahynuli a pět bylo zraněno po výbuchu nákladního automobilu s palivem, informovala ruská státní média. Na této základně jsou umístěny také dálkové bombardéry Tu-95 a Tu-22M.

Video z výbuchu ukázalo ohnivý výbuch osvětlující noční oblohu. Místní obyvatelé uvedli, že zvuk výbuchu byl slyšet na kilometry daleko.

Příčina obou výbuchů nebyla potvrzena.

Ruský zdroj Baza, který má informace od bezpečnostních služeb, uvedl, že ruské letiště v Engelsu bylo napadeno bezpilotní municí, která se zaměřila na přistávací dráhu letecké základny. Astra, další nezávislé ruské médium, uvedla, že při výbuchu byly poškozeny dva bombardéry Tu-95 schopné nést jaderné zbraně. Ani jedna z nich neuvedla zdroj svých informací.

Kreml uvedl, že Vladimir Putin byl o incidentech informován. Místní úřady v Saratovské oblasti sdělily, že bezpečnostní služby vyšetřují zprávy o výbuchu na letecké základně Engels.

Ukrajinské monitorovací zprávy z minulého týdne naznačovaly, že Rusko dodává na leteckou základnu Engels řízené střely a převádí letadla na leteckou základnu Rjazaň v rámci příprav na další útok proti Ukrajině.

Není známo, že by Ukrajina disponovala nějakou bezpilotní municí, která by jí umožnila útočit stovky kilometrů za frontovou linií konfliktu, ačkoli se objevily zprávy o vývoji takových bezpilotních letounů.

- Tři lidé zahynuli a šest osob bylo zraněno po výbuchu cisterny s palivem na ruském letišti.

K výbuchu došlo poblíž města Rjazaň jihovýchodně od Moskvy, informuje agentura Reuters s odvoláním na agenturu RIA Novosti.
 

 19562

Jak přijdete o peníze

5. 12. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

A další miliardy korun cestují z tvrdě vytvořených úspor někam, kde se za pár let vypaří, dalším tisícům, desítkám tisíc střádalů zbudou bezcenné dluhopisy v ruce a oči pro pláč.

Nedávám zde konkrétní údaje obou emitentů, není to vlastně moc důležité, a navíc přinejmenším u jednoho z nich (druhého neznám) jde pravděpodobně o poctivý podnikatelský záměr, tedy není to scam, není to druhé Xixoio. Zkrátka podnikatelé dostali podnikatelský nápad a rozhodli se financovat je přes dluhopisy.

Co je na tom špatně? Vlastně všechno:

 16578

Setkání se zlem, ne, setkání s pravdou, také ne - prostě "SETKÁNÍ" s panem S….

5. 12. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Haló, kamaráde, chtěl bys vědět, co v tobě vězí? Chceš se přesvědčit, jsi-li vzorný, obdivuhodný chlapec, jakých je málo, či jenom obyčejný hoch ,který nikdy nic nedokáže? Můžeš se to dozvědět!

(Jaroslav Foglar, Hoši od Bobří řeky)

Můj pracovní odborný (zlo)zvyk, který mi dost vyhovuje, mi ukázal svoji odvrácenou tvář. Snaha skloubit pracovní a profesionální povinnosti, dokázat pomáhat v rovině až osobního, přátelského styku najednou narazila do zdi. Následoval otřes, který tak všichni potřebujeme ve své pracovní bohorovnosti. Dlouhodobě panu C pomáhám zejména s administrativní stránkou žádostí o příspěvek na bydlení. Zas tak špatně na tom finančně není.

 19564

Rusové ve Finsku

5. 12. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 1 minuta

Tohle jsem dnes ráno našel na svém autě. Někdo na něj také plivl a pokusil se mi ulomit zrcátka (naštěstí se sklápějí na obě strany, takže nedošlo k žádnému poškození). Zřejmě se nějakému přátelskému Rusovi nelíbí, že parkuje ve Finsku. Proč?  
 
Auto je stále registrováno ve Velké Británii (ve Finsku ho právě registruji). Vzadu má nálepku UK, kterou si někteří lidé pletou s Ukrajinou, protože do loňského roku měla Británie symbol GB. Mám také malou nálepku s ukrajinskou vlajkou, abych vyjádřil svou podporu.  
 
Podle toho, co mi bylo řečeno, je ten vzkaz velmi hrubý a přikazuje mi, abych si odtud (z Konaly v Helsinkách) odvezl auto a vrátil se bránit svou zasranou vlast.

Když se ti Rusové tak rádi účastní té války, proč se zbaběle schovávají před odvodem ve Finsku? 





Rozhovor Britských listů 549. V Putinově mlýnku na maso: Informace přímo z Charkova

26. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Adamem Syberou analytikem a humanitárním pracovníkem organizace Team4Ukraine, který je v Charkově a čtenáře Britských listů informuje přímo z místa uprostřed ruské války proti Ukrajině o tamější aktuální situaci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalni televizi od úterý 29. 11. 2022.

 17694

Čínská města po protestech zmírnila covidové lockdowny

5. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Šanghaj a Urumči znovu otevřou trhy a restaurace a uvolní omezení veřejné d
opravy
 

Čínská města, včetně finančního centra Šanghaje a Urumči na dalekém západě, oznámila zmírnění omezení koronaviru po bezprecedentních protestech proti přísným lockdownům o minulém víkendu.

Urumči, hlavní město oblasti Sin-ťiang a centrum prvních protestů, od pondělí znovu otevře nákupní střediska, trhy, restaurace a další místa, uvedly úřady a ukončily tak několikaměsíční přísné lockdowny.

 19371

Íránští demonstranti vyzývají ke třídenní stávce, tlak na režim se stupňuje

5. 12. 2022

čas čtení 5 minut

 

Státní média se distancují od tvrzení, že po smrti Mahsy Aminiové byla zrušena mravnostní policie



Protestující v Íránu vyzvali tento týden k třídenní stávce v souvislosti s rozporuplnými zprávami o zrušení celostátní  mravnostní policie a v době, kdy USA prohlásily, že se vedení v Teheránu uzavřelo do "začarovaného kruhu", který ho odřízl od vlastního lidu i mezinárodního společenství.

Tato výzva zvyšuje tlak na íránské úřady poté, co generální prokurátor o víkendu uvedl, že mravnostní policie, jejíž zadržení mladé ženy vyvolalo několikaměsíční protesty, byla zrušena.

 19559

Milí čtenáři, zachránili jste nás, ale jen o fous. Hospodaření Britských listů za listopad 2022

3. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem listopadu 2022 měly Britské listy na účtu 1 509,83 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V listopadu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 022,48 Kč,  výdaje byly 62 781,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže  směřujeme k nule. Zůstatek ke konci listopadu  byl  1 509,83 Kč, koncem října byl ještě 3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29544

Biden kritizuje Trumpa, že řekl, že americká ústava by měla být zrušena

5. 12. 2022

čas čtení 6 minut

Trumop musí být za své výroky "všeobecně odsouzen", vyjádřil se  Bílý dům
 

Bílý dům prezidenta Joea Bidena pokáral Donalda Trumpa poté, co  ten řekl, že by měla být "ukončena platnost" americké ústavy kvůli jeho lži, že prezidentské volby v roce 2020 mu byly ukradeny.
 
Řekl to mluvčí Bílého domu Andrew Bates: "Útoky na ústavu a vše, co představuje, jsou pro duši našeho národa nepřijatelné a měly by být všeobecně odsouzeny."

Bates označil ústavu za "nedotknutelný dokument" a dodal: "Ameriku nemůžete milovat, jen když vítězíte."

 19379

"Stávkující zdravotní sestry v Británii napomáhají Putinovi"

5. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Tvrzení předsedy Konzervativní strany, že "stávky zdravotníků pomáhají Putinovi", bylo odmítnuto jako "absurdní".

Předseda britské Konzervativní strany Nadhim Zahawi vyzval zdravotní sestry, aby odvolaly stávky a začaly vyjednávat, ale odbory tvrdí, že to jsou ministři, kdo odmítá jednat

 
Předseda Konzervativní strany Nadhim Zahawi byl obviněn z urážky zaměstnanců NHS "absurdním" výrokem, že není vhodná doba na stávku kvůli nízkým platům, protože by to pomohlo Vladimiru Putinovi rozdělit Západ.

Zahawi řekl v neděli v rozhlasových a televizních stanicích, že zdravotní sestry by měly odvolat své stávky a vzdát se svých platových požadavků, protože tím riskují, že budou nahrávat ruskému prezidentovi, který podle něj chce na Západě podnítit inflaci.

ČR: Národovectví za každou cenu

5. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta


Ukázka toho, jak velký dostává prostor proČEZácký a jaderný politiko-lobbista Martin Kuba na F24.  Opět skrz národovecký narativ - s tím rozdílem, že jej hájí v kontrastu k dalšímu taktickému národovci Okamurovi, který jede prokremelskou linii národovectví.

Zdá se, že národovectví/nacionalismus je klíčový ideologický komponent veřejného diskursu v Česku, poznamenává Albín Sybera:


Pozn. JČ: Jen taková drobnost. "Slova Okamury"? Proč se do češtiny pořád dostávají ruské genitivy? Co se stalo s normálním výrazem "Okamurova slova"? Budeme nyní říkat "most Karla", "divadlo Národa" a "vítězství Pyrrhy"?

Rozhovor Britských listů 548. Je Zeměkoule placatá?

24. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta




Týdeník Respekt se zeptal prezidentských kandidátů "Může za klimatickou změnu hlavně lidská činnost?" To se jich rovnou mohl zeptat, zda je Země placatá. Čím to je, že se v České republice pořád ještě spekuluje o věcech, o nichž byla celosvětově už diskuse dávno uzavřena? O tom hovoří Jan Čulík s redaktory Britských listů Bohumilem Kartousem a Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 25. listopadu 2022.

Rozhovor Britských listů 547. Přidržujeme-li se zastaralých dogmat, zahyneme?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří v souvislosti se studentskými akcemi za klima a zuřivou reakcí proti nim s Bohumilem Kartousem o vězeňské kouli strachu z čehokoliv údajně levicového,, kterou v České republice za sebou vláčí tolik lidí uzavřených do ideologické bigotnosti. Bojí se, zdá se, údajného "návratu komunismu" (který nehrozí) daleko víc než zcela reálného globálního oteplování (které drasticky ohrožuje tuto planetu). Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 22. listopadu 2022.

 18990

Sbohem, Sibiři!

5. 12. 2022

čas čtení 1 minuta

Po většinu z posledních 500 let Rusko financovalo svůj imperiální projekt vývozem přírodních zdrojů z východu Uralu přes to, co se obvykle nazývá evropské Rusko, do Evropy. Tím zajistilo, že centrální vláda účinně kontroluje bohatství, které pochází ze Sibiře a ruského Dálného východu, upozorňuje Alexej Roščin.

Rozhovor Britských listů 546. Jsou čeští studenti stávkující za klima komunisti?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Radkem Kubalou, pracovníkem organizace Re-set, usilující o sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o bouřlivé reakci Čechů na sociálních sítích na univerzitní studenty, kteří se v minulých dnech odvážili jít do stávky za klima. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 18.11.2022.

Rozhovor Britských listů 545. Maďarsku přineslo spojenectví s Putinem astronomické ceny energií

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Maďarsku stouply cenu energií na desetinásobek, v některých případech na dvacetinásobek cen, které existovaly před ruskou agresí na Ukrajině. V rozhovoru s Bohumilem Kartousem vysvětluje odborník na energetickou problematiku František Marčík, mimo jiné, proč je tomu tak. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 15. listopadu 2022.

 19371

Teherán a Moskva se dohodly na tranzitu přes íránské území

5. 12. 2022

čas čtení 1 minuta

V kroku, který odráží jak sílící vazby mezi Moskvou a Teheránem, tak potíže, které mají obě země vzhledem k nestabilitě a politickým změnám s dopravou přes Kavkaz, obě vlády oznámily plány na zahájení obchodu v Kaspickém moři mezi Astrachaní v Rusku a Bender-Enzeli v Íránu.

31152

Ruské matky vyzývají Putina, aby jim vrátil syny

5. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Dva tektonické demografické posuny v ruské společnosti – stále nižší míra porodnosti a stále vyšší míra rozvodovosti – se nyní spojují. A dochází k tomu způsobem, který nevyhnutelně povede k omezení schopnosti Vladimira Putina vést agresivní války, které se opírají o masové armády.

 18795

Rusko: Vstoupil v platnost zákon o kontrole činnosti "zahraničních agentů"

5. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Zpočátku Putinův režim označil za "zahraniční agenty" omezený počet svých odpůrců v naději, že je zahanbí a omezí jejich vliv. Nyní však radikálně rozšířil počet lidí, kteří mohou získat tento status, a uvalil na ně specifická a přísná omezení, což je krok, který zvyšuje možnost, že je čeká ještě něco horšího.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: USA vidí v konfliktu "snížené tempo", Rusko nepřijme omezení cen ropy

4. 12. 2022

čas čtení 7 minut


Zelenskij říká, že výše cenového limitu na ruskou ropu Rusko neodradí


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij reagoval na dohodu uzavřenou zeměmi G7 a Austrálií, která stanoví cenový strop na ruskou námořní ropu ve výši 60 dolarů, a označil ji za neseriózní a málo odrazující Rusko od vedení války.

Cenový strop na ruskou námořní ropu byl přijat skupinou G7 a Austrálií poté, co se na něm dohodly země EU. Cílem opatření je snížit příjmy Ruska z prodeje ropy a omezit klíčový zdroj financování jeho války na Ukrajině a zároveň zabránit prudkému nárůstu světových cen.

"Neřekli byste, že je to seriózní rozhodnutí stanovit takový limit pro ruské ceny, který je pro rozpočet teroristického státu docela pohodlný," uvedl Zelenskij v sobotním videoposelství.

"Je jen otázkou času, kdy bude stejně nutné použít silnější nástroje. Je škoda, že tento čas bude ztracen."

Rusko opakovaně prohlásilo, že nebude dodávat ropu zemím, které zavedou limit, a v reakci na dohodu zopakovalo, že limit "nepřijme", a analyzuje, jak reagovat.

Cenový strop G7 umožní zemím mimo EU nadále dovážet ruskou námořní ropu, ale zakáže lodním, pojišťovacím a zajišťovacím společnostem manipulovat s nákladem ruské ropy po celém světě, pokud nebude prodávána za méně než 60 USD.

To by mohlo zkomplikovat přepravu ruské ropy s cenou vyšší než limit, a to i do zemí, které nejsou součástí dohody.

Americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že z tohoto limitu budou mít prospěch zejména země s nízkými a středními příjmy, které nesou hlavní tíhu vysokých cen energií a potravin.
 

27263

Cena elektřiny bude v ČR o 40 procent vyšší, než tvrdila média

4. 12. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

 

Poslanec Jan Hrnčíř v OVM: "Skutečná cena elektřiny nebude slibovaných šest korun, ale osm až devět korun (8,50)".

Šest korun je pouze holá cena bez daní a distribučních poplatků. Výborně.

Čekal jsem, kdy se to téma objeví, prozatímní diskuse se vedla jako by nikdo nikdy neviděl vyúčtování vlastní roční spotřeby v Kč/kWh.

Položka silová elektřina je takový párek bez tácku, hořčice a chleba, známý trik buřtastánku v rukou jarmarečníků. Za šest kaček si ho můžete odnést leda v ruce. Příslušenství zvedá cenu o cca 40 %, ne méně.

Proč to vyslovil až poslanec takového spolku a informace nepřišla z liberálně demokratického tábora, jsem se už přestal divit. Zatím veřejnost doufala, že přijatelných 6 Kč/kWh je ta, kterou zaplatí. Nebude to tak, dopadlo to jako vždycky ala Černomyrdin. r.m.

 Odpuštěný poplatek za OZE je v měsíčních nákladech pouze malá část. Podraz na podraz v informačním poli ))

 18993

Brexit: Bláznivá britská vláda ruší bezpečnostní předpisy

4. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Obavy o bezpečnost hraček, expozici azbestu a pracovní úrazy v důsledku "likvidace" zákonů EU

Bezpečnostní předpisy na ochranu dětí před nebezpečnými hračkami a v dopravních prostředcích, stejně jako předpisypro  prevenci vystavení azbestu, mají být zrušena v rámci "likvidace" zákonů EU v Británii, varují aktivisté

Alarmující je rovněž zrušení předpisů, které mají chránit před nehodami na staveništích a jiných pracovištích a upozorňovat zákazníky na potenciálně smrtící alergeny v potravinách.

V rámci zrychleného procesu, který má uklidnit torye podporující brexit, má být zrušeno nejméně 212 předpisů, které mají v názvu slovo "bezpečnost", což je téměř čtyřikrát více než 58 předpisů, které ministři přiznali.

Protesty v Íránu: Vládní vrazi hromadně oslepují mladé lidi

4. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

Podle vládních údajů bylo při trvajících  protestech proti íránskému režimu usmrceno více než 200 lidí. OSN uvádí, že počet mrtvých je nejméně o stovku vyšší. Bezpečnostní jednotky záměrně střílí na obličeje mladých demonstrantů a připravily stovky z nich o oči.

Írán požádal Rusko, aby mu pomohlo neutuchající obrovské protesty, trvající mnoho týdnů, potlačit. 

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva "investuje velké vojenské úsilí do dobytí Doněcku"; G7 se připojuje k EU v omezení cen ruské ropy

3. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Spojené království sděluje, že útok na Bachmut je hlavním cílem ruských sil; G7, EU a Austrálie omezily cenu placenou za ropu Moskvě na 60 dolarů za barel



- Rusko investuje velké vojenské úsilí do dobytí Doněcku, sděluje Velká Británie

Ruské síly nadále investují velkou část své celkové palebné síly na přibližně 15 km dlouhý sektor opevněné frontové linie kolem města Bachmut v Doněcké oblasti, uvádí britské ministerstvo obrany.

V posledních dnech Rusko pravděpodobně učinilo malé pokroky na jižní ose tohoto útoku a pravděpodobně plánuje město obklíčit.

Rusko od začátkusrpna 2022 upřednostňuje Bachmut jako hlavní útočné úsilí. Dobytí města by mělo omezenou operační hodnotu, i když by potenciálně umožnilo Rusku ohrozit větší městské oblasti Kramatorsk a Slovjansk.

V prohlášení ministerstva se dodává, že ruská ofenzíva je vzhledem k těmto možným minimálním ziskům neúměrně nákladná.

Dobytí Bachmutu stalo pro Rusko zřejmě především symbolickým, politickým cílem.

- Množství hrobů na hřbitově v Mariupolu se podstatnou měrou rozšířilo:



 19560

Fotbalový král Pelé prožívá během mistrovství světa své poslední dny

3. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Když se v Brazílii řekne "král", každý ví, že se mluví o Pelém, nejlepším fotbalistovi všech dob. Ve věku 82 let, trpí rakovinou tlustého střeva. Pelého chemoterapie byla v sobotu přerušena a nyní je léčen léky na zmírnění příznaků, jako je bolest a dušnost, aniž by podstoupil další léčbu. Pelé již nereaguje na chemoterapii, proto je v paliativní péči. 

Pelé byl počátkem minulého týdne převezen do nemocnice poté, co se mu objevily otoky po celém těle. Vstupní vyšetření ukázala obraz anasarky (generalizovaný otok), edemigemického syndromu (generalizovaný otok) a dekompenzovaného srdečního selhání. 

Jedna z jeho dcer vyzvala fanoušky, aby mu v neděli přišli vzdát poslední poctu společnou modlitbou. 

FIFA již během mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Kataru, pořádá vzpomínkovou akci na tuto hvězdu. 

Pelé, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento, je jediným hráčem, který vyhrál tři mistrovství světa a pomohl Brazílii získat trofej v letech 1958, 1962 a 1970.


 19387

Infekční virus covidu může na některých potravinách zůstat několik dní

3. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Virus covidu může na některých potravinách určených k přímé spotřebě přetrvávat několik dní, potvrdili britští odborníci

Vědci provedli testy pro britský Úřad pro potravinové standardy (FSA), přičemž virus záměrně rozetřeli na obaly a potraviny, včetně ovoce, pečiva a nápojů v lahvích.

Vybírali předměty, které by lidé mohli vložit do úst, aniž by je uvařili nebo umyli.

Riziko pro spotřebitele je podle nich stále velmi nízké.

 19558

V Británii zemřelo šest malých dětí na nákazu streptokokem A

3. 12. 2022

čas čtení 7 minut



Britská agentura pro zdravotní bezpečnost vydala v souvislosti s nárůstem případů úmrtí dětí mimořádné varování a vyzvala lidi, aby v případě výskytu příznaků okamžitě vyhledali lékařskou pomoc.

 
Rodiče v celém Spojeném království byli vyzváni, aby si u svých dětí dávali pozor na příznaky infekce streptokokem A poté, co zdravotníci odhalili nárůst případů, které vedly k úmrtí šesti dětí.

Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) vydala v pátek večer po nárůstu případů v celé zemi mimořádné  varování, v němž rodičům vzkazuje, aby v případě, že u svých dětí zjistí příznaky, co nejdříve vyhledali lékařskou pomoc, a zabránili tak vážnému průběhu infekce.

 19106

Putin údajně spadl ze schodů a podělal se, spekulace o jeho zdravotním stavu rostou

3. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Tyto informace se už včera šířily na Twitteru, nechtěli jsme je vydat jako nepotvrzené. Nyní vyšly na australském zpravodajském serveru: 
 

Vladimir Putin údajně uklouzl a spadl z několika schodů ve svém oficiálním sídle.

Sedmdesátiletému ruskému prezidentovi údajně pomohli na pohovku bodyguardi, pak mu na pomoc přispěchali jeho osobní lékaři.

Jedná se o nejnovější zprávu z ruského telegramového kanálu s názvem General SVR, který pravidelně naznačuje, že Putin trpí četnými zdravotními problémy, které Kreml nezveřejnil.

Údajný pád vedl k pohmoždění jeho kostrče, ale také upozornil na problémy z "rakoviny trávicího traktu", tvrdí tento účet na twitteru

Navzdory tomuto údajnému incidentu se Putin mohl ve čtvrtek zúčastnit konference mladých vědců v Moskvě a vystoupit na ní.

Podle těchto tvrzení  Putin údajně scházel po schodech, když "zakopl a upadl na záda, načež upadl na bok a sklouzl z několika schodů".

Politika spálené země: Zlovolné akce Ruska na Ukrajině jen dále odhalují jeho slabost

3. 12. 2022

čas čtení 6 minut



Kreml se domníval, že se přes Ukrajinu přežene a Kyjev obsadí během několika dní,
píše Andrew Roth z Moskvy.

Nyní, po více než devíti měsících katastrofální války s Ukrajinou, nová ruská strategie zaměřená na infrastrukturu, na světlo, teplo a vodu  milionů ukrajinských domácností, odhalila   slabost Ruska a jeho zoufalství tváří v tvář úpornému ukrajinskému odporu.

Bezmocnost Ruska - a rozsah destrukce, kterou Moskva způsobila na území, jež považuje za své vlastní - proniká do oficiálních ruských  prohlášení,kdy se  Kreml snaží dostat  Ukrajinu do zoufalého  stavu na prahu kruté zimy.



Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské ozbrojené síly podle vysokého prezidentského poradce dosud ztratily 10 000 až 13 000 vojáků

2. 12. 2022

čas čtení 13 minut

 
 Až 13 000 zabitých ukrajinských vojáků, prozradil Zelenského poradce

Ukrajinské ozbrojené síly dosud ve válce proti Rusku ztratily něco mezi 10 000 a 13 000 vojáky, řekl ve čtvrtek poradce prezidenta Mychajlo Podoljak v ukrajinské televizi.

    Máme oficiální údaje z generálního štábu, máme oficiální údaje z vrchního velení a ty činí [mezi] 10 000 a 12 500 až 13 000 zabitých," řekl Podoljak televiznímu kanálu Kanal 24.

Zelenskij dodal, že oficiální údaje zveřejní, "až přijde ten správný okamžik".

Vrchní americký generál Mark Milley minulý měsíc uvedl, že na Ukrajině bylo zabito nebo zraněno více než 100 000 ruských vojáků, přičemž kyjevské síly pravděpodobně utrpěly podobné ztráty.

Tyto údaje - které nebylo možné nezávisle potvrdit - jsou dosud nejpřesnějšími údaji americké vlády.

 - Ukrajinská média Nexta zveřejnila sérii snímků, které   ukazují následky ruských úderů na jihovýchodní ukrajinské město Záporoží v pátek brzy ráno.

Starosta města Anatolij Kurtev útok dříve oznámil na Telegramu s tím, že Rusko mělo v úmyslu zničit průmyslovou a energetickou infrastrukturu města.

 19557

Revolver Revue: Otřesná úroveň editorské práce

2. 12. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Revolver Revue rozesílá emaily po internetu výše uvedené spamy, jimiž inzeruje své články.

Tentokrát inzeruje i neuvěřitelný blábol komunistického antikomunisty Adama Drdy o Muriel Blaive. Skoro každá věta tohoto článku obsahuje lež.

Píšu-li (často) články do západních, anglosaských médií, redakce bedlivě ověřují věcnou správnost každé mé věty a požadují důkazy potvrzující správnost mých tvrzení.

Jak to, že Revolver Revue nic takového nedělá a je schopna vydat neověřený ideologický blábol Adama Drdy plný chybných informací?

Zeptal jsem se, nedostal jsem odpověď.

Subject: Re: [Z Revolveru] ČTĚTE BUBÍNEK / DRDA k Otevřenému dopisu P. Karouse + Ohlédnutí za Večerem v Míšeňské + FÄRBER: Jedna věta Date: Thu, 1 Dec 2022 14:05:42 +0100 From: Jan Čulík <culik@blisty.cz> To: Z Revolveru <info@revolverrevue.cz>




Vy si OPRAVDU neuvěřujete informace a jste schopni vydat každou blbost? U vás neprobíhá redakční předpublikační práce s příspěvky? Vy nežádáte autory, aby dodali ověření svých tvrzení? Je to dost riskantní.

V každé větě článku od pana Drdy jsou nesmysly.

https://blisty.cz/art/110852-podle-drdy-jsou-zapadane-kteri-s-nim-nesouhlasi-arogantni.html

Jan Čulík

Britské listy

 17694

Neuvěřitelné selhání Číny v očkování starých lidí proti covidu

2. 12. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Nevěřím svým očím. V Nature vyšel 30. listopadu žurnalistický článek o tom, v jaké situaci je Čína, pokud jde o covid. Článek se odvolává na solidní data z dobrých vědeckých publikací. Podle jím citovaného modelu může po uvolnění opatření proti covidu zemřít až dva miliony Číňanů. Především nevakcinovaných starých lidí.


Pozn. JČ: Je to proto, že čínský režim se odmítl "podrobit západní hegemonii" a přijmou účinné a bezpečné západní vakcíny proti covidu. Chtěl vakcínu Astra Zeneca vyrábět přímo v Číně, ale výrobce to odmítl z bezpečnostních důvodů a byl pouze ochoten vakcínu do Číny prodávat. To ovšem bylo z důvodů "hrdosti" pro čínské komunistické vedení nepřijatelné. Tak vyvinuli v Číně vlastní vakcíny, které ale jsou špatně účinné a hlavně mají záporné vedlejší účinky především pro staré lidi. Tak se mezi staršími Číňany rozmohlo povědomí "neočkovat se pochybnými a pro nás zřejmě nebezpečnými čínskými vakcínami", a vůbec, proč se nechat očkovat, když máme lockdowny. Toto byla čínská cesta do pekla, do neřešitelné situace. 

 19208

O těch "svatých" pravidlech, aneb formální výkaznictví jako stav světa, který vše podstatné zakrývá

2. 12. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Žijeme ve světě, v němž nic není ušito na míru člověka, existuje monstrózní odlišnost mezi lidským tělem, lidským rozumem a věcmi, které dnes utvářejí prvky lidské existence, všechno je ve stavu nerovnováhy. Neexistuje žádná jednotlivá kategorie, skupina nebo třída lidí, které by se tato zničující nerovnováha netýkala (...)“

(Simone Weilová)

Novinářka,paní Angelika Bazalová včera skvěle napsala na svém fb profilu velmi zajímavou úvahu o špatně přečtené číslice u občanského průkazu prezidentského kandidáta Karla Janečka, což úředník ministerstva vnitra vyhodnotil jako chybu a nezapočítal u Janečka jeho vlastní podpis.

31236

Vyrobme si rychle syntetické pracovníky! (Rossum's Universal Robots)

2. 12. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Na jedné straně tu máme nastupující průmysl 4.0 (umělá inteligence – roboty), na straně druhé třeba neustále opakovaný nedostatek pracovníků, kteří budou potřebným vydělávat „na důchody“. Proč není možné tyto dva fenomény elegantně už dnes (ale zejména pro zítřek) propojit? Namísto toho, abychom lidi posílali v budoucnu do důchodu až ve věku třesoucích se rukou točících koly invalidních vozíků?! Víme přece, že v Česku průměrně člověk vážně onemocní kolem 55 let věku. Přitom zatím nejspíš předpokládáme, že budoucí masivní zisky z robotizovaných výrob a dalších produktivních činností v rámci 4.0 skončí zejména v kapse svých majitelů, kteří se sami od sebe jen těžko budou chtít významně solidárně dělit. To by ale byla obrovská chyba!

Krása dezinformací

2. 12. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta

Informace jsou svojí povahou velmi nudné. Jsou velice fádní, nezajímavé. Nedávají žádný prostor pro fantazii a rozlet ducha. Naopak, informace člověka duševně i tělesně ponižují, otupují a decimují. Ničí a hanobí lidskou bytost, a potažmo i její životní prostředí.

Informace působí psychosomatickou retardaci člověka. Likvidují poetickou doménu vzletných básníků, zvídavých vědců a skutečných umělců. Vytvářejí mechanický svět kýče normálnosti, klišé úzkých standardů nevýrazného průměru a paskvilu tupé, lhostejné a šedivé masy.

 18993

Británie: Labouristé lehce zvítězili v doplňovacích volbách, potvrdili propad konzervativců

2. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Od pádu prolhaného a nekompetentního Borise Johnsona z premiérské funkce a po zničení pověsti britské ekonomické strategie šíleným plánem krátkodobé premiérky Liz Trussové ukazovaly průzkumy veřejného mínění obrovský náskok opozičních labouristů před vládnoucími konzervativci, o více než dvacet procentních bodů. V některých průzkumech získala Labouristická strana podporu až 50 procent voličů, zatímco konzervativci jen kolem 23 procent. Dlouho se však nekonaly žádné doplňovací volby, které by tento stav britské politiky potvrdily.

Až nyní, ve čtvrtek 1. prosince, se konaly doplňovací volby v severoanglickém městě Chester. Tam stejně byla labouristická poslankyně, ale její volební podora dál výrazně vzrostla. 


Získáním 17 309 hlasů s podílem 61,22 % hlasů dosáhli labouristé své nejvyšší většiny a podílu hlasů v historii v tomto křesle. Naopak konzervativci získali pouhých 6 335 hlasů a 22,4% podíl hlasů, což je jejich nejhorší výsledek v tomto volebním obvodu od roku 1832. Liberální demokraté se umístili na vzdáleném třetím místě s 2 368 hlasy.

Volební účast činila 41,2 % a celkem bylo odevzdáno 28 541 hlasů, což je značný pokles oproti 71,7% účasti a 54 560 hlasům odevzdaným v roce 2019. Přestože labouristé již mandát drželi, podařilo se jim získat dalších 13,76 %.

Nově zvolená poslankyně Samantha Dixonová ve svém vítězném projevu v pátek brzy ráno uvedla: "Dnes večer vyslali obyvatelé Chesteru jasný vzkaz. Řekli, že konzervativci Rishiho Sunaka již nemají mandát vládnout."

Británie: Stále větší počet žen a matek se dává na prostituci, aby uživily své rodiny

2. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta


Počet žen, které se obracejí na anglickou organizaci Collective of Prostitutes s žádostí o pomoc při řešení krize v oblasti životních nákladů, vzrostl oproti loňskému roku o více než 30 %.

Podle údajů poskytnutých Channel 4 News 70 % těchto telefonátů a e-mailů pocházelo od matek.

 

Více než osm milionů domácností ve Spojeném království, tedy třetina obyvatelstva,  bude do dubna 2023 žít v energetické chudobě.

Je to  o téměř 90 % více než v loňském roce a znamená to, že každá třetí domácnost bude platit neúměrnou část svých příjmů za účty za energie.

 18993

Británie: Ředitelé škol hlásí nárůst počtu hladovějících žáků, kteří nemají ve škole nárok na bezplatné jídlo

2. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Stále více britských dětí si nemůže dovolit obědy a do školy chodí bez odpovídajícího oblečení
 

Podle průzkumu se více než polovina ředitelů škol v Anglii setkává s tím, že přibývá žáků, kteří si nemohou dovolit oběd, ale nemají nárok na bezplatné školní stravování.

(Ve Skotsku mají právo na bezplatné školní stravování všichni žáci na prvním stupni.)

(Pozn. JČ. Británie se zřejmě vrací do hluboké minulosti. Moje skotská manželka svědčí, že když - dávno - chodila do školy, někteří spolužáci neměli boty, protože si je jejich rodiče nemohli dovolit, a sourozenci v takovýchto rodinách se při docházce do školy střídali, protože si navzájem půjčovali jediný pár bot.)

Indonésie zavede trest vězení za mimomanželský sex

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Indonéský parlament by měl schválit nový trestní zákoník, který bude trestat  sex mimo manželství, a to trestem odnětí svobody až na jeden rok, potvrdili úředníci.

Úprava legislativy rovněž zakáže urážku prezidenta nebo státních institucí a vyjadřování jakýchkoli názorů, které jsou v rozporu s indonéskou státní ideologií. Zakázán bude také sex před uzavřením manželství.

Nový trestní zákoník, který se připravuje již několik desetiletí, by měl být schválen 15. prosince, uvedl pro agenturu Reuters náměstek indonéského ministra spravedlnosti Edward Omar Sharif Hiariej.

"Jsme hrdí na to, že máme trestní zákoník, který je v souladu s indonéskými hodnotami," řekl agentuře Reuters.
 

 18420

Vaše spotřebiče vás sledují

2. 12. 2022

čas čtení 10 minut

Závislost Američanů na levných spotřebitelských produktech, zejména připojených (neboli "chytrých") zařízeních, vedla ke světu, kde zabezpečení dat ustupuje cenové dostupnosti, varuje Aynne Kokasová.

 19148

Jak by mohla skončit válka na Ukrajině

2. 12. 2022

čas čtení 19 minut

Hein Goemans vyrůstal v 60. a 70. letech v Amsterdamu obklopený příběhy a vzpomínkami na 2. světovou válku. Jeho otec byl Žid a během nacistické okupace se schovával "pod podlahovými prkny", napsal Keith Gessen.

 19460

Prohrává Rusko válku? A pokud ano, kdy to přizná?

2. 12. 2022

čas čtení 23 minut

Jedním z matoucích rysů volebního procesu v USA je čas, který v mnoha státech zabere identifikace vítězů. Akcie soupeřících kandidátů jdou nahoru a dolů, jak jednotlivé okrsky "klesají" na základě výsledků poslední várky hlasů, napsal Sam Freedman.

 18868

Co se západní armády naučily z konfliktu na Ukrajině?

2. 12. 2022

čas čtení 10 minut

"V bitvě není nikdy nic tak dobré nebo tak špatné, jak by to naznačovaly první zprávy vzrušených mužů," poznamenal William Slim, slavný britský polní maršál ve 2. světové válce. Od chvíle, kdy 24. února tohoto roku ruské jednotky přešly na Ukrajinu, učenci nabízeli rozsáhlá prohlášení o budoucnosti války.

 18497

Téma MiGů pro Ukrajinu se vrací. Expert Bloombergu: Západ musí zvýšit podporu

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Bývalý velitel vojsk NATO v Evropě, penzionovaný americký vojenský důstojník James Stavridis věří, že Ukrajina potřebuje podporu Západu v oblasti protivzdušné obrany. Podle něj se lídři v hlavních městech NATO vracejí k myšlence, že Polsko dodá ukrajinské armádě sovětské stíhačky MiG-29 nebo dokonce americké přebytky F-16, píše Joanna Zajchowska.

 19385

Šukšin a trollové: Proč "obyčejní Rusové" pořád poslouchají Putina

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Rusové říkají, že podporují Putinovu válku na Ukrajině nikoliv proto, že v ni věří, ale spíše proto, že jejich psychologie zůstává psychologií rolníků, kteří se soustředí pouze na přežití, spíše než na život - a kteří se nestarají o nic a nenesou odpovědnost za nic kromě toho, co se jich přímo týká, říká Alexej Roščin.

 18299

"V ruskojazyčné komunitě v Německu je mnoho Putinových sympatizantů"

2. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Ruská "Novaja Gazeta" byla největšími nezávislými novinami v zemi – dokud nezačala válka proti Ukrajině a Putin nepotlačil všechny opoziční hlasy. Aby redakce mohla pokračovat v necenzurovaném zpravodajství, odjela do zahraničí. V Německu nyní vyšlo nové vydání, informuje Anna Šemjakova.

 19376

Jak migranty zvou ke službě v ruské armádě

2. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Aby zaplnila vyčerpané řady ruské armády bojující na Ukrajině, Moskva usnadňuje povolávání a službu osobám s dvojím občanstvím a osobám s občanstvím v jiných zemích dobrovolně sloužících v ruských ozbrojených silách. Brzy se tak na Ukrajině v ruských uniformách mohou objevit Afghánci, Syřané, Severokorejci nebo Íránci, upozorňuje plukovník ve výslužbě Anatolij Cyganok.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17433