27710

Vážné myšlenky z Francie

ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence

16. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

◄▼ Dva pohledy z terasy českého velvyslanectví v avenue Charles Floquet v Paříži, které zřejmě především v důsledku přátelských konexí Milana Rastislava Štefánika získala do svého vlastnictví začátkem dvacátých let Masarykova československá vláda. Budova je výmluvným důkazem toho, jak dobří byli tehdy masarykovci v mezinárodním networkingu v zájmu Československé republiky.

Je bezpečná existence demokratické České republiky v dlouhodobé perspektivě ze zahraničněpolitického pohledu zajištěna? Dokážeme bezpečně předvídat, jaká bude situace v Evropě za pět, deset let? Víme všichni, že se v dnešní nestabilní době může zahraničněpolitická situace radikálně změnit. Kdo by v roce 2007 býval tušil, že nastane vážná hospodářská a finanční krize a že i budoucnost eura, eurozóny a Evropské unie bude zpochybněna? Kdo by býval r. 1932 dokázal předpovědět, že za deset let budou v Evropě vražděni Židé po statisících?

V Řecku bude zřejmě pokračovat "proevropská" koalice

17. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Předběžné výsledky řeckých voleb ukazují, že obě strany nakloněné smlouvám o finanční pomoci a úsporách těsně zvítězí. Většina bude patrně těsná a koalici tak bude chybět stabilita nutná k prosazování dohodnutých bolestných opatření.

Kvůli oboustranné eskalaci násilí přerušuje OSN monitorovací misi v Sýrii

16. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Pozorovatelé OSN monitorující dění v Sýrii po vyhlášení příměří 12. dubna dnes přerušili svou práci v reakci na eskalující násilí, které hrozí zničit mírový plán Koffiho Annana. Velitel mise generál Robert Mood konstatoval, že jeho neozbrojení pozorovatelé jsou ohroženi, když se na jednu z jeho hlídek před čtyřmi dny střílelo. V tomto stádiu není mise OSN schopna naplňovat mandát obsažený v dohodě o příměří.

Ryba, která nesmrdí jen od hlavy

15. 6. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Osobně jsem ke stranám které jsem volil kritičtější než k ostatním. A na problematické či podezřelé chování jsem v jejich případě citlivější. Možná, že ti ostatní jsou ještě horší. Ale ty jsem aspoň nevolil.

Egyptský nejvyšší soud nařídil rozpuštění parlamentu

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptský nejvyšší soud označil lednové parlamentní volby za neústavní a nařídil rozpuštění parlamentu. Současně také schválil kandidaturu bývalého Mubarakova premiéra Ahmeda Šafika na prezidentskou funkci. Obě rozhodnutí posilují "staré struktury" v neprospěch islamistů, kteří ve volbách vyhráli, před historickou prezidentskou volbou v sobotu. V ní se střetne Šafik s kandidátem Muslimského bratrstva Mohamedem Morsím.

Cameron šest hodin grilován kvůli vztahům s Murdochem

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek absolvoval šestihodinové slyšení před parlamentní Levesonovou komisí, při němž vysvětloval své vztahy a kontakty s mediálním impériem Ruperta Murdocha a jeho vedením. Jednalo se osoby jako Rebekah Brooksová, bývalá ředitelka Murdochovy společnosti News International, nebo Andy Coulson, bývalý redaktor News of the World, kterého si Cameron najal jako ředitele odboru komunikací, ačkoliv existuje silné podezření ohledně jeho zapojení do skandálu s odposloucháváním telefonních hovorů.

Francie: Neusilujeme o protiněmeckou alianci

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault se dnes snažil uvolnit napětí ve vztazích s Berlínem a trval na tom, že Paříž v rámci své snahy nalézt řešení dluhové krize v eurozóně neusiluje o izolaci Angely Merkelové.

Sýrie: Odhalen atentát na mešity

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrské úřady odhalily plánovaný bombový atentát al-Kajdy na mešity v Damašku v době pravidelných pátečních modliteb, informovala státní média.

Apel na čtenáře:

Modernizace serveru Britských listů

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

Jan Čulík

šéfredaktor

27707

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Získejte nyní váš IQ deficit

14. 6. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Mohli bychom se tu zamýšlet nad tím, jak moc je vtipné píchání špendlíků do panáčka s německou vlajkou na hrudi, případně jestli se k woo-doo hodí slogan "Život je hra", ale sázkařský server Bet-at-home má nejspíš vlastní představy o švandě. Když už si ale platí obří plátno na pražské magistrále, mohl by si doplatit i padesátikorunu za korektora. V nápisu "Získejte nyní váš ME bonus" v pravém dolním rohu je tolik zhůvěřilosti, kolik se jich do pětislovné výzvy dá vmačkat. Zaprvé tu je "váš" místo zvratného zájmena svůj, což vedle podivně knižního ponouknutí "získejte nyní" vypadá zvlášť dementně. "Získejte ME bonus" je navíc čeština z Tatarstánu, je to něco jako "pustit si ČT program" nebo "vidět ODS předsedu". Těžko se ale divit, když si už můžete občas i v novinách "koupit Škoda Auto".

Přežití nejzdatnějšího?

15. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

V důsledku britských úsporných opatření v posledních osmnácti měsících jsem sledovala, jak se se sociální stát rozpadá; zejména handicapovaní znatelně trpí, když je škrty kolektivně posílají pod hranici bídy. Nevěřte humbuku o "ochraně nejzranitelnějších" - jen v roce 2011 více než 1 600 lidí, jimž bylo oznámeno, že jsou "práceschopní" (a tak přišli o své dávky), zemřelo ještě předtím, než se mohli odvolat; dělá to přibližně 32 osob za týden.

POZVÁNKA:

22. Letní filosofická škola

15. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Letní filosofická škola, jež se tento rok poprvé koná v Dubu nad Moravou, je přímým pokračováním Letních filosofických škol na Sázavě, konaných nadací Prokopios-Světový Étos v letech 1991 -- 2011.

Program

1. července, 14 -- 18 hod
Pavel Floss: Úvodní slovo
Karel Floss: Filosofická teologie Richarda Swinburnea -- netušené možnosti dialogu mezi teologií a filosofií
Richard Blum: Why did God rest at Seventh Day?
Boris Cvek: Originalita a novost jako změna světa: proč jsme odsouzeni k pokroku?
18:00: Jiří Michalík: několik slov k organizačnímu zajištění LFŠ
20:00: varhanní koncert

Bajka

14. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 1 minuta

Byl to podivný všední den, leč všední. Na státní zastupitelství v Praze 14 přišel jakýsi pán středních let, řekl, že se jmenuje Michálek a že chce učinit oznámení. O čem, chtěl vědět úředník. O korupci, odpověděl pan Michálek. Hm, hm, kývl úředník a začal zapisovat páně Michálkovo oznámení. Když zápis skončil, zasmušil se a vysvětlil, že v takovémhle případě musí informovat vyšší místa a požádal pana Michálka, aby laskavě v úřadovně počkal. Nabídl mu kávu nebo čaj, pan Michálek zvolil čaj a čekal.

Velmi tiché domy

14. 6. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Žijeme vesele a bezstarostně, kdopak by se vlka bál? Ve sněmovně vystupoval bijec z ČSSD doktor David rád neohroženě, i když jedovaté sliny plival pořádkumilovně do řad vládní koalice; a my tady dole, v podhradí, dělníci Páně, doktore, říkali jsme si, jen houšť a větší kapky. Jenom do vlastních řad jste nepohlédl a našly by se tam postavy všelijaké, naduté, pitomé, zlodějinami prolezlé, se styky za hranicemi běžného vkusu! Však je znáte, ty náhle zbohatlé kolegy, ty, kterým kapala blbost z očí a přitom vystudovali prestižní školy, že?

KAUZA PARKANOVÁ

Mám čisté svědomí

14. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je pozoruhodné, jak ministr financí Kalousek komentuje a přímo kádruje práci orgánů činných v trestním řízení, když jde o vyšetřování vojenských zakázek a o jeho stranickou kolegyni Parkanovou. Jsem velmi rád, že Parkanová má "čisté svědomí". Aspoň mohu věřit, že se v případě nákupu letounů CASA nekradlo.

O létajících autech a klesající míře zisku

14. 6. 2012

čas čtení 26 minut

Může být kulturní senzibilita, o níž se začalo hovořit jako o postmodernismu, nejlépe pochopena coby prodloužení meditace nad všemi těmi technologickými změnami, k nimž nikdy nedošlo?

KD│ Vznáší se nad námi nevyslovená otázka, pocit zklamání, porušeného slibu, který jsme dostali coby děti - o tom, jak by měl vypadat svět naší dospělosti. Nemluvím tu o standardních falešných slibech, které dětem dávají vždy (o tom jak svět je spravedlivý, jak ti kdo tvrdě pracují budou odměněni), ale o zvláštním generačním příslibu - daném těm, kdo byli dětmi v padesátých, šedesátých, sedmdesátých nebo osmdesátých letech - příslibu, který nikdy nebyl jako slib plně artikulován, ale byl spíše souborem předpokladů ohledně toho, jak bude náš dospělý svět vypadat. A protože nikdy nebyl plně vysloven, teď když se nesplnil, zůstali jsme zmateni: Pobouření, ale současně v rozpacích nad vlastním pobouřením, se studem nad tím, že jsme zpočátku byli tak hloupí a uvěřili, napsal David Graeber.

Zemřel Jaroslav Šabata

14. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

V Brně dnes krátce po půlnoci zemřel politik, politický filosof, signatář Charty 77 a jeden z druhé trojice jejích mluvčích, člen představenstva Masarykovy demokratické akademie, Jaroslav Šabata.

Optimismus jest zrůda - hurá

14. 6. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Nejprve gratulace parlamentní milované paní Mirce. Právu je třeba někdy malinko zakroutit krkem, což se vám prý údajně povedlo. U klasické kuchyňské linky dá se však pokazit více --ať žije a vzkvéta právo ukuchtěné demokracie v bezdomovecké závodce!

Antabus: naděj pro léčení rakoviny?

14. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Projekt "Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost" CZ.1.07/2.3.00/20.0062 "Levný lék antabus jako protinádorové léčivo: mechanismus účinku a klinické testy" byl zahájen na Katedře buněčné biologie a genetiky pod vedením profesora Zdeňka Dvořáka 1. září 2011. Smyslem projektu, a tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, je rozvinout spolupráci mezi týmem z naší laboratoře a pracovišti v USA za účelem rozvoje vzdělávání nás i našich studentů."

Nokia propustí 10 000 zaměstnanců

14. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia, který je ve ztrátě, plánuje zrušit dalších 10 000 pracovních míst a varoval, že ztráta ve druhém čtvrtletí bude horší, než se očekávalo.

Spojené státy stíhají britského občana za hackerství

14. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Federální velká porota v Los Angeles zahájila trestní stíháni proti dvacetiletému britskému občanu Ryanu Clearymu. Cleary jako člen hackerské skupiny LulzSec zaútočil proti televizním stanicím Fox a PBS a televiznímu a filmovému studiu společnosti Sony.

Cleary, který je už vězněn v Británii na základě podobného stíhání, byl obžalován, že s dalšími členy skupiny LulzSec pronikal hackersky do počítačů, kradl z nich důvěrné informace, poškozoval internetové stránky a útočil na servery.

Workfare

13. 6. 2012 / Zdeněk Rous

čas čtení 11 minut

"Můj šestapadesátiletý přítel pracoval v Tescu čtyřicet hodin týdně po dobu šesti týdnů bez jakéhokoliv platu. Říkal, že dostal tu nejhorší práci. Celou dobu plnil mražáky mraženým zbožím a doufal, že ho zaměstnají. Po šesti týdnech se ho manažer zeptal, jestli by chtěl zůstat několik dalších týdnů. Můj přítel se ho zeptal: "A zaplatíte mi?" Manažer se ho zeptal, proč by mu měl platit, když stačí zvednout telefon a dostane další nezaměstnané lidi, kteří musí pracovat zadarmo."

Komentář britského pracujícího v listu Guardian

Workfare jako následovník welfare

Workfare je slovo, které bývá běžně používáno pro označení takových programů sociální politiky, které od nezaměstnaných příjemců sociální pomoci vyžadují vykonávání práce. Tento typ programů je zaváděn napříč rozvinutým světem i v zemích bývalého východního bloku. V Česku se pro workfare programy ujalo označení "nucené práce".

Lidice - "Sudety", Češi a Němci

13. 6. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 11 minut

V neděli desátého června 2012 jsme si připomněli sedmdesáté výročí vypálení Lidic a začátku katastrofy jejích (a také ležáckých) občanů. Bylo to týden po svatodušních svátcích, kdy se každoročně na svůj sjezd scházejí mnozí potomci tzv. sudetoněmeckých vyhnanců v SRN, aby nenáročně připomněli své nároky vůči Československu - nyní Česku - a vlastně všem dnešním Čechům za křivdy, které jim (a zřejmě nejen po roce 1945) způsobili. Jiný Němec, jejich současný prezident Joachim Gauck, mezitím s velkým citem a respektem připomněl křivdy, způsobené za války Němci Čechům; zmínit se o údajných Sudetech a jejich dřívějších obyvatelích německé národnosti jaksi pozapomněl.

Naše současná krize

13. 6. 2012 / Stanislav Heczko

čas čtení 9 minut

Pojem krize slouží k označení kritické situace, ve které dojde k nahromadění negativních jevů, jež znemožňují řádné fungování v určité oblasti a vyžadují zásadní řešení. Zpravidla jde o dílčí oblast ekonomiky (např. bankovní krize) nebo i jinou než ekonomickou sféru (např. krize soudnictví). V marxistické politické ekonomii je krize základní fází střednědobého hospodářského cyklu (Juglarova cyklu), projevující se nástupem poklesu výroby (jiné ekonomické směry zde hovoří o recesi či depresi). V současné době se u nás opětovně vžil pojem hospodářská krize pro krizovou situaci postihující celou ekonomiku (neboť jsme právě svědky třetí světové hospodářské krize jakožto součásti první globální finanční krize).

Můj názor na levici

13. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Od chvíle, kdy mne Lukáš Matoška před asi měsícem požádal o pár vět na podporu časopisu Socialistická solidarita, přemýšlím nad tím, proč hluboce obdivuji levici a levicové ideály a proč zároveň nejsem levičák a levice se dokonce v určitém smyslu obávám.

Lagardeová: Světu hrozí trojitá krize

13. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová v úterý ve Washingtonu varovala, že pokud svět nezačne k ekonomickému rozvoji přistupovat udržitelnějším způsobem, hrozí mu "tři krize v jedné": Pokles příjmů, environmentální poškození a sociální nepokoje.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

68129