Narativy dezinformací o protestech: placené, puč, Babiše potřebujeme

Bludy šířící se okolo demonstrací Milionu chvilek pro demokracii

27. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

"Dostal jsem email (a neptejte se mě od koho, je to osoba mně velmi blízká), který koluje mezi komunisty ... nepřekvapuje mě to, ale jímá mě hrůza z toho, jak jsou lidé oblbováni a jak tomu staří lidé dokáží věřit a šířit to. Bohužel, pokud to někdo bere jako věrohodné informace, tak proti tomu nemám argumenty," píše čtenář Britských listů.

Bludy okolo demonstrací organizovaných iniciativou Milion chvilek za demokracii nabraly v dezinformačním prostoru na intenzitě.

Dle zjištění Českých elfů za poslední týdny masivně převážily všechna další témata, která jsou součástí dezinformačního koloritu.

Stejně jako v případě ostatních témat jde v prvé řadě o to snažit se diskreditovat samotné protesty poukazem na to, že slouží zájmům v pozadí (politická opozice, sudetoněmecká lobby), na což navazuje snaha legitimizovat politiky, proti kterým jsou protesty primárně namířeny, tedy zejména Andreje Babiše.

Takto začíná řetězový e-mail, který šíří blud o tom, že jsou protesty Miliony chvilek pro demokracii inciovány ze strany římskokatolické církve a sudetoněmeckých organizací.


"Vážení přátelé, 

níže naleznete text o demonstracích proti Babišovi. Odhaluje, co je v pozadí, čí zájmy... 

Autorem je JUDr. Stanislav Grospič, místopředseda KSČM, předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny. Má přístup k tajným informacím a zároveň není svázán s tou klikou, která stojí za demonstracemi. Nemá postranní zájem a důvod manipulovat.

Analýza premiéra Babiše neobhajuje, ani já ne. Jeho "řízení státu jako firmy" je vlastně nebezpečná autokracie, která se může velmi rychle zvrtnout. Jenže ti, kdo organizují odpor a údajné "chvilky pro demokracii", nebo ti, kdo stojí za nimi, chtějí de facto totéž.

Mělo by smysl demonstrovat za to, aby ani jedna z těchto pochybných stran, Babiš či v analýze označení, nemohli zneužívat moci. Jestli Babiše vystřídají jeho předschůdci, kteří tuto situaci zapříčinili a kteří proti němu teď demonstrují, nic to neřeší..."

Jde o typický příklad manipulace uvozující samotný materiál. Cílem je dopředu přesvědčit důvěřivé příjemce, že nad daným materiálem nemají uvažovat kriticky, ale přijmout ho, jaký je. To je sice velmi zřetelný signál, že jde od počátku o demagogii, ale lidé v určitém stádiu přesvědčení, potlačující kritický odstup, to tak nevnímají.

Samotný materiál vytváří komickou vazbu mezi Vatikánem, sudetoněmeckou lobby a Zdeňkem Bakalou, což jsou symboly vybrané pravděpodobně kvůli principiálnímu odporu komunistických voličů vůči těmto entitám. Materiál zcela otevřeně odkazuje k tomu, že informace čerpá z tupě dezinformačního webu Aeronet. 

K tomu se kyberprostorem šíří další komplementární materiál, jenž vytváří demagogické srovnání mezi předsedou Milionu chvilek  Mikulášem Minářem a nacistickou ideologií, na základě toho, že jeho košile má podobnou barvu jako uniforma nacisitických Afrika Korps. Na tuto i další dezinformace upozornil server Manipulátoři.cz.

"Minimálně 80 % e-mailů se týká demonstrací Milion chvilek pro demokracii. Dvakrát se objevil útok na sudetské Němce, jednou ve spojení s demonstrací Milionu chvilek, podruhé ve zprávě o tom, že znásilnění migrantem byla kouřová clona, aby se veřejnost nesoustředila na vrácení majetku rodu Fours-Walderode. Objevují se útoky na ČT, opět ve spojení s Milionem chvilek, jeden z blogu bývalého bulvárního šéfredaktora Ondřeje Hoppnera, který už nějakou dobu působí na dezinformační scéně," říká dílčí zpráva Českých ellfů z analýzy dezinformační scény z období posledních týdnů.

Mezi tím se dopustil šíření bludu o rekrutaci placených demonstrantů bývalý prezident Václav Klaus. Za výrok se následně omluvil, nicméně formuloval omluvu tak, že nezpochybnil samotné tvrzení.

A mezi tím se prostřednictvím řetězových e-mailů šíří další nezdrojovaný text, údajně napsaný advokátem Kříženeckým, který v návznosti na protesty obhajuje premiéra Babiše jako člověka, jehož tato země potřebuje, jelikož je nejlepší volbou z možného, je zkušený v makroobchodu (už z Maroka) a má "sociální cítění"....

0
Vytisknout
17114

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2019