Proč stojím za Klinikou

11. 1. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty



Občas se mne někdo zeptá, proč se tolik za tu Kliniku peru, vždyť je to "feťácký" doupě a vůbec krádež, někomu vlézt do baráku. Jenže, kdyby svět byl jednoduchý, nepotřebovali bychom Jaromíra Soukupa TV Barandov, aby nám vše vysvětlili.

Jde o to, že Klinika budovala společenství služby, bez zájmu o zisk, jen pro tu samou službu.

Víte, kdybych byl v Praze, vzal bych si talár a stoupl bych si před toho exekutora a jeho "boys" (kteří tam vlítly, všechno rozmlátili, aby tam mohli pozvat média - třeba TV Prima) a vyhlásil bych tam něco jako církevní azyl.

 

Protože nejde o cihly, beton nebo budovy, ale o to, jestli sloužíte. Nu a poznámce, že vlastnictví je právo...

Je, souhlas. Ale bohužel znám vlastníky, kteří nechali zničit renesanční zámky, staré lázně, zdevastovat lesy, zkrátka svým chováním spíše druhým škodili.

Jsem vůbec velice citlivý na to, pokud někomu něco berou - selská historie mého rodu je dostatečně dlouhá, aby 50. léta byla jen krátkou, byť děsivě ničivou epizodou.

Ale tady se nikomu nic nebere - z prázdného baráku se udělalo centrum pro lidi a navíc se tu nikdo neobohatil na úkor druhého.

A v neposlední řadě, Království boží má, myslím, jiné zákony, než ty lidské a ptá-li se Ježíš, jestli jsem někoho oděl, dal mu napít, navštívil jej ve vězení, tu s klidnějším svědomím by mohli odpovědět ty kluci a holky, kteří dneska zvali k snídani i exekutora.

Oni totiž "stříkačky" po feťácích uklidili, když se jim tam za klidného přihlížení SŽDC válely hromady.


0
Vytisknout
10720

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019