Německo se připravuje na ekonomický pokles

11. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Na obzoru globální ekonomiky se hromadí mraky a riziko recese roste. Řada expertů je přesvědčena, že mezinárodní bankovní systém není připraven a Německo se začíná chystat na nejhorší, napsal Christian Reiermann.


Mezinárodní měnový fond v minulém týdnu dospěl k názoru, že se chystá bouře, přičemž globální bankovní systém není připraven.

Ekonomické vyhlídky se horší prakticky každým týdnem. Mezi experty vznikl konsensus, že rok 2019 bude pro všechny velké ekonomiky horší než předchozí. Burzy už zahájily pokles, přičemž německý index DAX v roce 2018 ztratil takřka 20 % hodnoty a americký Dow Jones rovněž ztrácel.

Riziko pro globální ekonomiku, eurozónu a Německo se v posledních měsících výrazně zvýšilo. Přísnější americká měnová politika vytváří riziko pro rozvíjející se ekonomiky s velkými dluhy, zejména v dolarech. Spolu s růstem úrokových sazeb zdražuje jejich dluhová služba. Obchodní konflikty vyvolané Donaldem Trumpem také nepomáhají.

V Evropě se letos může rozvinout několik krizí současně. Dosud není jasné, jak proběhne brexit, ale rozhodně zatíží britskou i evropskou ekonomiku, zničí ustavené produkční struktury, vyžádá si drahá adaptační opatření a vyvolá nejistotu spotřebitelů. Pak je tu poněkud dobrodružný přístup italské vlády k ekonomické politice, který může vyvolat novou krizi v eurozóně.

Pro německou exportní ekonomiku je koktejl namíchaný z rizik nevítaný. Krátce před Vánoci ekonomické think tanky dramaticky seškrtaly některé předpovědi pro nadcházející rok. Místo 2 % růstu většina nyní očekává spíše 1,5 %. Institut ekonomického výzkumu Ifo v Mnichově je nejskeptičtější a předpovídá růst o pouhých 1,1 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9126

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019