Automobilka Ford zruší v Evropě tisíce pracovních míst

11. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Automobilka Ford oznámila plány na velké změny ve svých operacích v Británii a v kontinentální Evropě. Očekává se, že povedou k zániku tisíců pracovních míst, včetně Británie, ačkoliv škrty v britských továrnách nejsou považovány za bezprostředně hrozící.


Nicméně boss Ford Europe Steven Armstrong tvrdí, že pokud Británie opustí EU bez dohody, dojde k dalšímu přehodnocení operací na britské půdě.

Ford bude nyní jednat s odbory o opatřeních k omezení nákladů. Ta zahrnují soustředění se na ziskovější modely a odchod z méně výnosných trhů, aby se firma soustředila na elektrickou a hybridní technologii. Rozšíří také divizi komerčních vozidel, která bude vedle divize pasažérských vozidel a importovaných vozidel třetí nově vytvořenou.

Ford doufá, že změny mu umožní dosáhnout hranice operačních nákladů v Evropě ve výši 6 %.

Největší britské odbory Unite tvrdí, že úzce spolupracují s Fordem na zajištění pracovních míst v Británii a usilují o obhájení zájmů zaměstnanců. Očekávají, že dopad na Británii bude omezený, protože současná situace není výsledkem brexitu.

Avšak pokud se brexit vyvine špatně a skončí bez dohody, dojde k dalšímu přehodnocení postupu Fordu v Británii. Vyloučeno by nebylo ani možné uzavření továren.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8230

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019