Soudní podání: Trumpův Manafort lhal o sdílení údajů s Rusy

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort v roce 2016 poskytl data z průzkumů obchodnímu spolupracovníkovi, který je obviněn z vazeb na ruské zpravodajské služby. Vyšetřovatelé tvrdí, že jim v této věci lhal, říká soudní podání předložené v úterý, informují Michael Balsamo, Eric Tucker a Chad Day.


Vyšetřovatelé poprvé obvinili šéfa Trumpovy kampaně, že poskytl informace spojené s volbami svým ruským kontaktům. Ačkoliv se v dokumentu neříká, zda informace z průzkumů byly veřejně dostupné nebo co se s nimi stalo, vyplývá z něj možnost, že Rusko využilo důvěrné informace z Trumpovy kampaně v rámci úsilí zasáhnout do voleb ve Trumpův prospěch.

Informace byla omylem odhalena obhajobou v dokumentu, který měl být příslušně upraven. Agentura AP získala k materiálu přístup, protože inkriminované pasáže nebyly řádně začerněny.

Obhajoba se snažila vyvrátit podezření, že Manafort loni v září záměrně lhal zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi.

Dokument obsahuje nové detaily o Manafortově vazbě na Konstantina Kilimnika, ruskoukrajinského obchodníka, který byl vloni obviněn z ovlivňování potenciálních svědků. USA jsou přesvědčeny, že Kilimnik je napojen na ruské zpravodajské služby, což dotyčný popírá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8376

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019