Izrael a Írán se přiblížily otevřené válce

10. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Zuřiví nepřátelé Írán a Izrael se ve čtvrtek přiblížili totální válce poté, co izraelská armáda informovala, že Írán odpálil salvu raket na izraelské postavení na Golanských výšinách. Izraelská armáda reagovala rozsáhlými protiútoky proti íránským jednotkám v Sýrii.

Pokud k těmto útokům skutečně došlo, je to poprvé, kdy Írán odpálil rakety přímo proti izraelským jednotkám a dramaticky zintenzivnil konflikt, který léta zuří skrze prostředníky.



Několik íránských raket, nikoliv však všechny, zklividovala izraelská obrana. Izraelská armáda uvádí, že po íránském útoku asi 20 raket došlo jen  k "minimálním" škodám.

Izrael obvinil generála Qassema Soleimaniho, velitele íránských revolučních gard, z rozkazu zaútočit na izraelskou armádu.

V časných ranních hodinách ve čtvrtek informoval twitterový účet izraelské armády v arabštině, že izraelská armáda zasáhne proti íránským cílům v Sýrii a varoval Damašek, aby se nepokoušel proti tomu zasáhnout. Izrael před údery proti íránským postavením v Sýrii o tom informoval Rusko. Izraelská armáda posléze uvedla, že zasáhla "desítky" íránských postavení v Sýrii.


Syrské hlavní město Damašek se otřásalo výbuchy po útocích izraelských stihaček. Syrská státní média uvedla, že Asadovy protiletecké baterie reagovaly na "novou vlnu izraelských střel". Avšak izraelské rakety podle těchto zpráv zasáhly radarová postavení, muniční sklady i protileteckou obranu. Nejsou zprávy o žádných zraněných ani mrtvých.

Írán nereagoval.

Izrael varuje, že nedovolí Íránu, aby si v Sýrii vytvořil trvalé vojenské základny. Íránské jednotky systematicky v Sýrii v sedmileté válce podporují režim prezidenta Asada.

Okupované Golanské výšiny jsou plošinou, která bývala v Sýrii a kterou Izrael ovládá od roku 1967. Mezinárodní společenství tuto okupaci neuznává.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10984

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2018