Zeman je bezvýznamný a pro skutečné zájmy Ruska nebo Číny nepoužitelný

Ovlivňuje Rusko prezidentské volby v ČR?

18. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jiří Drahoš v rozhovoru pro Český rozhlas spekuluje, že Rusko má zájem o znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem. Byť poctivě říká, že to nemůže prokázat a že to dovozuje nepřímo ze zprávy BIS o prokazatelných ruských aktivitách v digitálním světě, Český rozhlas z toho bulvarizujícím způsobem udělal titulek obsáhlého a jinak seriózního rozhovoru. Jiří Drahoš se bude muset vyvarovat podobných prohlášení, pokud skutečně nechce plavat s Milošem Zemanem v jeho argumentačním septiku. Pokud se skutečně podaří prokázat ruská stopa za propagandou dehonestující Jiřího Drahoše na sociálních sítích a parazitních webech, je to téma voleb. Pokud ne, snaha jít touto cestou je spíše jen posilováním Miloše Zemana ve smyslu přistupování na jeho manipulativní agendu. Ostatně, lze dokázat, že Zemanův obraz státníka, který je spojen s globálními mocnými, je jen komický pouliční plakát pro důvěřivé.

Samotný vliv Ruska na prezidentské volby v ČR je sporná otázka. Nedá se vyloučit a napovídá tomu náklonnost prezidentské kolony, trvalá náklonnost parazitních médií Zemanovi a politická orientace těch, kdo Zemana podporují. To samotné ale nestačí. Není vůbec samozřejmé, že Zeman je natolik důležitý, aby Rusko investovalo do jeho znovuzvolení. Z globálního hlediska i z hlediska ruských zájmů je Zeman bezvýznamný a navíc dost kontroverzní lokální politik.

Z hlediska jeho postojů nelze vůbec jednoznačně tvrdit, že chce obhajovat ruské zájmy. Zeman je pro setrvání ČR v EU, je pro setrvání ČR v NATO, je až fanatickým přívržencem Izraele v jeho současné podobě a mocenských postojích. To vážně nekoresponduje s ruskými zájmy. Tam, kde by snad Rusko chtělo vyvíjet nějaké ekonomické či bezpečnostní iniciativy, jako třeba v otázce jaderné energie, je Zeman (prezident) velmi slabý a nemůže docílit reálné pomoci.

Zemanova slabost jako všemocného "vrchního komandanta" se ukazuje na příkladu s Čínou. Může sice plkat o čínských investicích, ale ty jsou zformovány zcela nezávisle na jeho aktivitách (skupina 16 + 1) a Zeman v nich nehraje žádnou zásadní roli. Zeman není schopen reálně prosadit nic zásadního, spíše se ukazuje, že jeho kontakty v Číně vůbec nekorespondují s oficiálními čínskými zájmy. Česká národní banka nedávno zamítla navýšení investic v ČR aktivní čínské skupiny CEFC (kterou vede Zemanův "emisar" Tvrdík) do J&T Finance Group z důvodu pochybností o zdrojích peněz. Jinými slovy, tohle pravděpodobně nejsou peníze, které by měla čínská vláda pod kontrolou. 

Zeman je určitě užitečným idiotem určitých zájmů, ale to ještě vůbec nemusí znamenat, že těch skutečných, čínských nebo ruských. Mnohem pravděpodobnější je, že šmíra, která Zemana obklopuje a využívá, je jen parta zoufalých diletantů, kteří reálně vztahy s těmito zeměmi poškodili. Ukázalo se to například na skandálu se zakázkou pro firmu Liglass Trading, údajně na hydroelektrárny která měla pravděpodobně krýt nějaké finanční transfery mezi skupinou okolo hradu a postsovětskými strukturami, které jsou využívány právě pro ruské zájmy. Je komické si představovat, že s těmito lidmi by kdokoliv spojoval důležité operace.

Zeman je na odchodu, ať už prezidentská volba dopadne jakkoliv. Smysl dává jen zájem pokračovat v deklinaci českého prezidentského úřadu a brzy navázat v předčasných volbách. Ale znovu, prezident ČR je pro zahraniční zájmy příliš bezvýznamný než aby za něj bojovaly svými zbraněmi. 

0
Vytisknout
13204

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2018