Jak to vypadá, když přijdete o zaměstnání

4. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Je mi 54 let, manželovi 57 let. Celý život jsme poctivě pracovali, posledních 15 let, co manžel podnikal, nebyli spolu na dovolené. Za celá léta neměl dovolenou. Chodil ráno v 5 hod do práce , přicházel po 19. hod. Nejprve zaměstnával 6 prodavaček, poslední půlrok dělal vše sám. Já byla zaměstnaná, píše Dráža Hovadová.

K říjnu 2011 jsem dostala ve firmě, kde jsem byla strašně spokojená, výpověď pro nadbytečnost. Odstupné šlo manželovi do podnikání.

Půl roku jsem byla nezaměstnaná, pak mi bývalá firma zavolala já dojížděla hodinu a půl jedna cesta na pracovní poměr -- dobu určitou.

Od ledna 2013 jsem byla na UP.V té době šlo manželovo podnikání do krachu. Na velké naléhání v lednu 2013 podnikání přerušil a já doplatila dluhy. Od té doby je manžel nezaměstnaný, do listopadu 2013 pobíral podporu v nezaměstnanosti cca 2 900,-Kč.

Já měla podporu vyšší, protože jsem před tím pracovala jako účetní. Protože jsem od ÚP absolvovala rekvalifikační kurz na počítače, prodloužila se mi podpora z 8 měsíců na 9 měsíců.

V létě jsem si od kamarádky sehnala brigádu. Abych manžela podpořila v psychice, jezdil tam se mnou.Vydělali jsme si k podpoře dohromady 3000,-Kč , ale také jsme 500,- -700,-Kč projeli.

Od září 2013 jsem s psychikou a spaním začala haprovat i já. Oba tedy bereme prášky na psychiku a spaní!

V říjnu jsem jezdila do vedlejšího města na základě inzerátu za nabídkou práce , kde jsem zaplatila 400,-Kč. Zjistila jsem pak na internetu, že to byla podvodná nabídka. Byla tam 158 příspěvků, jak byli uchazeči podvedeni. Když jsem měla dotaz na Inspektorát práce,zda je toto jednání s lidmi zákonné, odpověď zněla, ať se obrátím na Živnostenský úřad.To jsem vzdala, protože mám jiných starostí.

V listopadu, kdy už jsem nebrala podporu , mi kamarádka sehnala brigádu v supermarketu. Jako brigádník jsem měla hodiny nepravidelné a třeba i krátké a nikoho nezajímalo, že se tak jako tak musím do práce dostat. Stejně jsem si mohla vydělat jen polovinu minimální mzdy.

Od prosince jsem podepsala pracovní smlouvu na účetní , ale musela jsem jezdit 35 km tam a zpět, protože žádné autobusy nejezdily (byly zrušeny). Bývalá účetní tam dala výpověď. Protože mne neseznámila s chodem firem pro nedostatek času a hned první den chtěl majitel po mne výsledky, k 15.1.2014 jsme ukončili pracovní poměr.

Opět jsem tedy na ÚP.

V létě jsem žádala ÚP o příspěvek na bydlení a v hmotné nouzi. Dostali jsme asi po dobu tří měsíců 1600,- a 1200,-Kč. Od té doby nemáme nárok na příspěvek.

Nyní od 16.1.2014 jsme s mužem oba na úřadu práce, bez jakýchkoliv příjmů.Při tom se já starám o oba osmdesátileté rodiče 30 km od mého bydliště a manžel o svoji osmdesátiletou matku.

Včera jsme s manželem opět obíhali dávky, ve všech kancelářích mi potvrdili , že na dávku, protože nejsem majitelem bytu, nemám nárok. .Jen na dávku v hmotné nouzi, oba dohromady 5 900,-Kč a vyplňování velkého množství papíru, což mne bude stát taky nějaké peníze. Do loňského rok jsme nepotřebovali ani peníze na léky.

Žádná pracovní místa nejsou!

Dnes mi přišla odpověď z velké firmy, že jsem nebyla vybrána. Posílala jsem tam životopis před více jak půl rokem.

0
Vytisknout
18471

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014