Rusům jsou hromadně zabavovány a posílány do války auta a notebooky

3. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruské ministerstvo obrany obdrželo od FSPP více než 190 tisíc jednotek majetku zabaveného Rusům, řekl Dmitrij Aristov, ředitel Federální exekutorské služby Ruské federace, na okraj Petrohradského mezinárodního právního fóra. "Od ledna 2023 územní orgány Federální exekutorské služby Ruska za účelem uspokojení potřeb ozbrojených sil Ruské federace, dalších jednotek, vojenských formací a orgánů převedly 190,6 tisíce jednotek různého druhu majetku – vozidel, lodí, stavebního a počítačového vybavení, dřeva, tabákových výrobků a dalšího majetku," uvedl.

Soudy zabavily předaný majetek občanům za trestné činy a správní delikty, kterých se dopustili, vysvětlil Aristov.

Po začátku totální invaze Ruska na Ukrajinu došlo ke změnám v zákoně o správních deliktech Ruské federace, které implikují možnost zabavení vozidel za opakované řízení pod vlivem alkoholu a za řízení bez řidičského průkazu. Auta zabavená Rusům se nejprve prodávala v aukcích, ale brzy se objevily výzvy úřadům, aby je zabavily ve prospěch ruské armády a poslaly do války. Podobná prohlášení učinili zejména poslanci Státní dumy Vasilij Vlasov a Sultan Chamzajev.

Na začátku května šéf Burjatska Alexej Cydenov pověřil ministerstvo dopravy a dopravní policii regionu, aby vypracovaly mechanismus pro přesun zabavených vozidel do války na Ukrajině. Ještě dříve se v Baškortostánu a Permské oblasti začali uchylovat k praxi posílání zabavených aut na frontu: 19. dubna oznámilo Hlavní ředitelství Federální exekutorské služby pro území Permu, že oblastní exekutoři předali zabavená auta do války třikrát, nejméně jeden případ odeslání zabaveného auta na frontu byl zaznamenán na konci března v Ufě.

Gubernátor republiky Komi Vladimir Ujba proto na konci května vyzval místní obyvatele, aby darovali osobní zbraně ruské armádě a pomohli jim tak odrazit útoky dronů ozbrojených sil Ukrajiny. Na začátku téhož měsíce byl Státní dumě předložen návrh zákona o převodu zabavených střelných zbraní pro potřeby armády.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1034

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2024