Izrael zahájí operaci proti Hizballáhu ve druhé polovině července

3. 7. 2024

čas čtení 1 minuta
Izrael plánuje zahájit vojenskou operaci proti libanonské skupině Hizballáh ve třetím nebo čtvrtém červencovém týdnu.

Německo a Saúdská Arábie vyzvaly své občany, aby opustili Libanon kvůli možnému zhoršení situace. Podle izraelských médií IDF posílila skupinu na hranicích s Libanonem a vojáci nacvičují boje v horách a městských oblastech.

Podle Ashara Fredmana, analytika Misgavského institutu pro národní bezpečnost a sionistickou strategii, by situace mohla rychle eskalovat a diplomatické řešení problému nevylučuje konflikt v příštích dvou letech, což umožní Hizballáhu lépe se připravit. Fredman se domnívá, že Izrael může zahájit ofenzívu proti této skupině, ale to s sebou nese riziko přímého konfliktu s Íránem, který libanonskou skupinu podporuje.

Fredman řekl, že existuje alternativní scénář, "ve kterém se Írán snaží zlepšit své jaderné kapacity". V takovém případě Spojené státy podpoří úder proti Íránu a jeho zástupným silám.

"Írán může instruovat své loutkové organizace, aby zaútočily na Izrael, což by mohlo vést k velké válce v regionu," poznamenal expert.

Na konci loňského roku šéf Pentagonu Lloyd Austin vyzval izraelského ministra obrany Yoava Galanta, aby se vyhnul krokům, které by mohly vést k zahájení totální války s Hizballáhem. Americká administrativa se obává, že se Izrael snaží vyprovokovat Hizballáh k aktivní akci a "vytvořit záminku pro širší válku" v Libanonu, vysvětlil americký zdroj Axios.

Hizballáh útočí na izraelské území od začátku války mezi Izraelem a Hamásem. Izraelská armáda (IDF) reaguje na ostřelování údery na pozice libanonské skupiny za pomoci letectva a dělostřelectva, vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh již pohrozil Izraeli "válkou bez pravidel a hranic".

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
1082

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2024