Británie bude mít do 5. září nového premiéra

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Předseda příslušného parlamentního výboru Dolní sněmovny uvedl, že kandidáti na nového šéfa Konzervativní strany, a tedy i britského premiéra, budou nyní potřebovat podporu 20 poslanců

Nový britský premiér bude oznámen 5. září.

Pouze dva uchazeči zatím získali podporu 20 konzervativních  poslanců. Zbývajících devět kandidátů se nyní snaží  získat podporu 20 poslanců do úterního večera, než ve středu začne vyřazovací hlasování.

Očekává se, že labouristé v úterý předloží návrh na hlasování o nedůvěře vládě Borise Johnsona.

Zatímco se kandidáti konzervativců a jejich příznivci přetahují o post příštího předsedy strany, labouristé chtějí ve středu ve sněmovně hlasovat o vyjádření nedůvěry Johnsonovi.

Návrh na vyslovení nedůvěry znamená, že poslanci všech stran mohou hlasovat o tom, zda má vláda, kterou do září vedl Johnson, pokračovat ve funkci. Pokud vláda hlasování prohraje, mohlo by to vyvolat všeobecné volby.

 

Předseda labouristů sir Keir Starmer již dříve prohlásil, že Johnson nemůže zůstat ve funkci několik dalších  měsíců, a doufá, že donutí poslance toryů, aby museli prohlásit, zda Johnsonovi důvěřují. Očekává se však, že labouristé hlasování prohrají, neboť konzervativní poslanci pravděpodobně nepodpoří žádné hlasování, které by nyní  vyvolalo volby.

James Murray, labouristický stínový ministr financí, uvedl, že jde o "poslední příležitost, jak dostat Borise Johnsona z Downing Street před parlamentními prázdninami příští týden".

Aby se soutěž o nového šéfa konzervativců  urychlila, rozhodl příslušný výbor Konzervativní strany, že počet konzervativních poslanců, kteří musejí podpořit kandidáta, bude zvýšen  z osmi na dvacet a  k tomu, aby kandidát prošel prvním kolem, bude potřebovat alespoň 30 hlasů.

Bývalý ministr financí Rishi Sunak je v tomto dosud nejúspěšnější, zajistil si  podporu téměř 40 poslanců.

Ti, kteří nedosáhnou podpory 20 hlasů, mohou být nuceni do 24 hodin odstoupit a místo toho přislíbit podporu jednomu z favoritů.

O nejúspěšnějších  dvou kandidátech má  být rozhodnuto do čtvrteční přestávky v Dolní sněmovně. Během srpna se uskuteční několik osobních a virtuálních jednání a 5. září bude oznámen nový premiér.

Kandidáti na pravici strany se nyní ucházejí o post protikandidáta proti Sunakovi.

V průběhu pondělí kandidáti spolu závodili o co nejštědřejší návrhy na snížení daní.

Předseda labouristů Keir Starmer v pondělí dopoledne  odsoudil spěch kandidátů na předsedu toryů se snižováním daní a označil jej za "závody ve zbrojení v oblasti fantazijní ekonomie".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4774

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2022